De mandoline van Caroline


• Albumnummer: 166• Jaar van uitgifte: 1992

• Aantal pagina's: 48


Aan zee ontmoeten Jommeke en zijn vrienden een jongedame met een mandoline. Plots duwt ze de mandoline in Jommekes handen en slaat op de vlucht. 's Avonds bezorgen ze de mandoline terug aan de jongedame die Caroline heet. Deze doet haar verhaal. Omdat zij de mandoline niet wou verkopen wordt ze sedert een aantal weken door ongure figuren op de hielen gezeten. Ze besluiten om samen naar Toscanië te reizen. In het mandolinemuseum willen ze de mandoline laten onderzoeken. Flip wordt echter ontvoerd. De losprijs is de mandoline. Wanneer ze op de plaats van de afspraak komen worden ze door slaapgas uitgeschakeld. Wanneer ze ontwaken bevinden ze zich in het kasteel van een graaf. Caroline moet een bepaalde melodie spelen. Er springt een luikje open. In de mandoline zat de 109e symfonie van Joseph Haydn verborgen. Jommeke en zijn vrienden worden in een kerker opgesloten. Met wat muzikale hulp weten ze uit het kasteel ontsnappen. Een paar weken later treedt Caroline aan de kust op en dit samen met Tita Telajora. Tijdens de repetities worden de mandoline en de partituur weer gestolen maar Jommeke kan snel alles weer rechtzetten. 's Avonds in het casino tracht de graaf zelf de mandoline te bespelen. Hij kan vlug overmeesterd worden. Wanneer alle rust is weergekeerd tracht Flip een opera te componeren voor Tita Telajora.
EXTRA INFO
Dit album heeft een vertaling gekregen in het Oostends.
Vertaling ↣ Roland Desnerck en Marie-Jeanne Clément
Te koop ↣ 6 / 7 mei 2023 op stripfestival te Oostende in zaal De Blomme.

Op 6 mei 2023 wordt een 'Lifetime Achievement Award' postuum toegekend aan Jef Nys. Weduwe Jo Berckmans en kleindochter Sarina Ahmad nemen deze award in ontvangst.


Philippe Delzenne hertekende de cover in oude stijl.
Weetje ...
De voorbijvliegende partituur brengt een ode aan Arno (Oostende, 21 mei 1949 – Brussel, 23 april 2022) met de beginnoten van de eerste grote hit van TC Matic 'Olala (c'est mangnifique)'.