De koning van Bananopia


• Albumnummer: 271
   Scenario/Tekeningen: Philippe Delzenne
   Inkleuring: Agnes Nys

• Jaar van uitgifte: 2014 ↣ 6 augustus

• Aantal pagina's: 48


In de Zuid-Chinese Zee komt een zeiler, Paulus, in grote moeilijkheden. Hij overleeft ternauwernood zijn schipbreuk en spoelt aan op een eilandje. Daar ontmoet hij een ietwat vreemde neusaap. Wanneer hij dan ook nog gebeten wordt door een slang lijkt zijn einde nabij.
Vijf jaar gaan voorbij en talloze zoekacties hebben niets opgeleverd. Paulus, de broer van de vader van Filiberke, is al het ware van de aardbodem verdwenen. Wanneer Jommeke en Filiberke, bij de grootouders van deze laatste, iets eten valt plots een fles uit de lucht. Een eend die in zeewier verstrikt geraakt was heeft zich eindelijk van haar ballast kunnen bevrijden. Verbazing alom. De fles bevat een boodschap van de verdwenen Paulus. Jommeke, Flip, Filiberke en zijn grootouders vertekken meteen richting Chinese Zee. Een banaanvorm is zowat de enige aanwijzig die iets verduidelijkt over de verblijfplaats van de gestrande zeiler. Op een eerste eilandje, dat min of meer een banaanvorm heeft, start de zoektocht. Geen spoor van Paulus te bekennen. Een tweede eilandje wordt, met daarop een banaanvormige rots, tegen de avond aangedaan. De opa van Filiberke kan de slaap niet vatten en besluit een wandeling te maken. Hij ontmoet een kolonie neusapen die hem aanmanen om plaats te nemen in een draagstoel. Wat later gaat ook Filiberke op stap en wordt door neusapen gered uit de klauwen van een tijger. De volgende ochtend verschijnen, bij het tijdelijk kamp, Filiberke, zijn opa en Paulus. Een ontroerend weerzien en uitwisselen van de belevenisssen van de voorbije vijf jaar vullen de daarop volgende momenten. Plots merkt Jommeke de vliegende bol op. Een neusaap heeft het voor mekaar gekregen om met het tuig op te stijgen. Door tussenkomt van Flip komt de bol terug aan de grond, gelukkig wordt de landing afgeremd door het dichte bladerdak. Paulus vertelt intussen dat hij tijdens zijn jarenlang verblijf de neusapen allerlei vaardigheden heeft aangeleerd. Ze kunnen koken, muziek maken, beeldhouwen, sporten en nog veel meer. Er volgt nog een leuke dag. Paulus besluit dan om mee terug te keren naar de bewoonde wereld.
Enkele weken later worden de neusapen opgeschrikt door het lawaai van kettingzagen. Een groepje mannen zaagt een deel van de bomen op het eiland om. Eén neusaap neemt het initiatief en gaat op zoek naar Paulus. Hij slaagt er in om Zonnedorp te bereiken. Snel wordt duidelijk dat er op Bananopia, zo heeft Paulus zijn koninkrijkje gedoopt, iets niet pluis is. Met z'n allen de vliegende bol in en richting Bananopia. Het eiland blijkt door een zakenman opgekocht te zijn en die wil er een palmolieplantage van maken. Om de boosdoeners te verdrijven kruipt Filiberke in een boomkostuurn en tracht als boombeschermer de houthakkers te verdrijven. Ook Jommeke en de grootouders dragen hun steentje bij als levende bomen. Met een spuitapparaatje verspreiden ze een vreemd geurtje. Het is niets anders dan een boomgroeimiddel en de houthakkers ontwikkelen een tijdelijke boomgroei op hun hoofd. Ze druipen af. De zakenman laat zich echter niet zomaar afschepen en probeert met een list alles toch nog in zijn voordeel te keren. Gelukkig zijn er nog Flip en de oma van Filiberke om alles binnen de kortste keren weer onder controle te kijgen.