Baron Anatolsky


• Albumnummer: 274
   Scenario/Tekeningen: Philippe Delzenne
   Inkleuring: Agnes Nys

• Jaar van uitgifte: 2015 ↣ 1 april

• Aantal pagina's: 48


Anatool wordt bij een zoveelste kasteelheer doorgestuurd als hij er gaat solliciteren voor een nieuwe baan. Zijn pleegmoeder is totaal niet te spreken als hij haar komt te vertellen dat hij nog steeds geen werk heeft gevonden. Ze neemt zelf het heft in handen. Ze slaagt er zelfs in, na een vurig pleidooi, om de gravin van Stiepelteen te overtuigen om hem in dienst te nemen. Een laatste kans voor Anatool.
Wanneer hij de volgende ochtend aanklopt bij het kasteel is zijn verbazing groot. Niet de gravin doet open maar Jommeke en zijn vrienden. De gravin en Odilon zijn richting Noorwegen vertrokken en hebben als boodschap achtergelaten dat Anatool de kinderen op al hun wensen dient te bedienen. Anatool gaat, onder dwang van zijn pleegmoeder, als butler aan de slag. Al snel komen zijn minder goede bedoelingen weer aan de oppervlakte. Zijn eerste zoektocht doorheen het kasteel levert echter niets op.
Jommeke en zijn vrienden geven hem de nodige uit te voeren opdrachten zodat hij haast geen tijd weet over te houden om foute dingen te doen. Toch blijft hij proberen en slaagt er met een list rond boodschappen doen even in om aan de aandacht te ontsnappen. Hij schakelt Somsbol als hulpje in. Plots is Anatool overdreven opgewekt en laat bij Jommeke de nodige twijfel ontstaan. Een dag later slaat Smosbol zijn slag. De brandkast van het kasteel wordt leeggeroofd en wat later is Anatool spoorloos. Het wordt echter snel duidelijk dat hij hulp heeft gekregen van buitenaf. Elodie en Odilon keren snel terug naar het kasteel een een tegenoffensief wordt ingezet om het gestolen fortuin terug te krijgen.
Enige tijd later wordt duidelijk dat Anatool een kasteel heeft gekocht in de Ardennen. Jommeke, Filiberke, Elodie en Odilon gaan zich bij Anatool aanbieden als huispersoneel. Dankzij hun vermomming ruiken Anatool en Smosbol niet het minste onraad. Een vreemde boodschap op een zoldermuur maakt gewag van een geest. Odilon ontpopt zich nu als een geestenverjager. Smosbol geeft in grote angst de brandkastcode vrij. Anatool vertrouwt het hele zaakje niet en controleert zijn brankast. Alles lijkt nog aanwezig. Intussen heeft Elodie een maaltijd bereid met als afsluiter een wel zeer speciaal dessert. Anatool en Smosbol beginnen een uurtje later volop te hallucineren door de werkzame bestanddelen van de in het dessert verwerkte paddenstoelen. Anatool slaat op de vlucht met de inhoud van de brandkast. Wat hij niet weet is dat deze eigenlijk vol lag met nepinhoud. Jommeke en Filiberke hadden ze immers gevuld met speelgoedgeld en nepjuwelen. Eens Anatool terug thuis en weer bij zijn positieven is, denkt hij dat hij rijk is. Wanneer zijn pleegmoeder zijn buit even controleert is ze meteen in alle staten. Anatool heeft hier maar één antwoord op: 'Het tij zal keren! Ooit wordt ik rijk! Ik voel dat!'
Het kasteel van Anatool wordt te koop gezet. Flip heeft zich intussen ook nog tegoed gedaan aan het fameuze dessert en ziet een bijzonder einde aan dit avontuur.