De onderwatertoerist


• Albumnummer: 276
   Scenario: Edwin Wouters
   Tekeningen: Philippe Delzenne
   Inkleuring: Agnes Nys
• Jaar van uitgifte: 2015 ↣ 5 augustus

• Aantal pagina's: 48


Jan Haring krijgt bezoek van Histor Ricus, professor en geschiedkundige. De man wil naar Bolineziƫ om een oud scheepswrak uit 1776 te onderzoeken. Jan Haring stemt toe en een drietal weken later zijn ze aangekomen voor de kust van Bolineziƫ. Wat later komt een groot jacht langszij en de kapitein informeert naar hun bedoelingen. De kapitein van het jacht gelooft niet zomaar het verhaal van Histor Ricus.
Omdat het wrak niet kan gevonden worden stelt Jan Haring voor om terug huiswaarts te keren en daar professor Gobelijn te raadplegen. Eens bij Gobelijn wordt al snel overgegaan tot de voorbereidingen van een expeditie. Korte tijd later zijn Jommeke en de rest van de groep in de buurt van Bolineziƫ. Met behulp van de duikmachines van Gobelijn gaan Jommeke en Filiberke op onderzoek. De achterdochtige kapitein verschijnt ook al snel terug ten tonele. Histor Ricus tracht hem af te schepen met een verhaal rond een zeldzame onderwaterplant. Miguel Poderoso, de kapitein, gelooft er niets van en komt aan boord van 'De Kuip'. Daar bekijkt hij de duikmachines en verkondigt dat hij een plan heeft. Hij wil ook wel eens met zo'n apparaat onder water. Na een ietwat onhandige onderzeese belevenis meldt Miguel dat hij duizenden stuks van de duikmachines wil laten bouwen om ze in te zetten als exclusieve toeristische attractie. Hij wil onterwatertoerisme uitbouwen. Jommeke probeert de man er van te overtuigen dat dat geen goed idee is en dat professor Gobelijn niet zal willen meewerken aan dit project. Miguel is niet onder de indruk en wil de professor absoluut spreken.
Jommeke heeft op zijn beurt een plannetje in zijn hoofd. Hij speelt het spel mee en geeft toe om een toerist ook een onderzees tochtje kan maken. De toerist wil direct zo'n apparaat kopen en dit sterkt Miguel in zijn plan. Hij wil zelf ook nog een keer onder water. In het gezelschap van Jommeke wandelt hij over de zeebodem en komen ze per ongeluk bij het scheepswrak waar Histor Ricus naar op zoek is. Eens terug aan boord van 'De Kuip' en Histor Ricus het nieuws van het wrak verneemt is hij ontroostbaar omdat hij het niet kon vinden.
Jommeke schiet in actie. De schat uit het scheepswrak wordt opgehaald en aan boord gebracht van de plastieken walvis waarmee professor Gobelijn intussen ook is aangekomen. Daarna zorgen Jommeke en Filiberke dat de scheepsschroeven van het jacht van Miguel Poderoso met sterke touwen buiten dienst worden gesteld.
De volgende morgen is het alle hens aan dek op het jacht. 'De Kuip' is immers verdwenen. Miguel geeft de opdracht om een achtervolgingsactie te starten. Helaas is zijn jacht buiten werking gesteld. Wat later wordt alles heel duidelijk en dat hij met een list op het verkeerde been werd gezet. Jommeke en zijn vrienden hebben dit weer keurig opgelost.