De babbelpil


• Albumnummer: 277
   Scenario/Tekeningen: Philippe Delzenne
   Inkleuring: Agnes Nys

• Jaar van uitgifte: 2015 ↣ 7 oktober

• Aantal pagina's: 48
Cover 'Eerste druk - Bling Bling Editie'
Reguliere cover


Arabella, Baron Huppelvoet, Jan Haring, Boer Snor, Tita Telajora, Varazdina en zowat alle anderen zoeken uit wat ze als mooi en bijzonder geschenk voor de zestigste verjaardag van de gravin van Stiepelteen zouden kunnen geven.
Enige dagen later is het dan zo ver en gaat een groot feest door op het kasteel van de Gravin.
De volgende dag echter blijkt Tobias er nogal ongelukkig bij te liggen. Om hem enigszins te begrijpen en beter inzicht rond zijn probleem te krijgen wordt als snel de hulp van professor Gobelijn ingeroepen. Gobelijn gaat meteen aan de slag en een dag later heeft hij een 'babbelpil'. Een pilletje voor het dier en een pilletje voor het baasje en het gesprek kan beginnen.
Wanneer dan op het kasteel de test met de babbelpil wordt gedaan, en ze werkt wonderbaarlijk snel, blijkt Tobias ongelukkig over het feit dat hij wat achteruit gesteld wordt ten opzichte van Fifi. Een pauw krijgt per ongeluk ook zo'n pil binnen laat ook duidelijk zijn mening horen. Jommeke heeft intussen een zak van de pillen meegekregen en al snel krijgen de dieren de kans om eens hun hart luchten over wat hen bezig houdt. Anatool verschijnt nu ook ten tonele en is meer dan geïnteresseerd in die nieuwe uitvinding van de professor. Hij onderneemt immers verwoede pogingen om een ekster het stelen aan te leren, want hij wil nu toch wel eens rijk worden. Hij steelt een zak vol pillen en gaat meteen zijn ekster de les spellen.
Jammer genoeg hebben de pillen een bijwerking want de volgende ochtend ontwaakt zowat heel Zonnedorp als het lievelingshuisdier waarmee ze hebben gepraat. Professor Gobelijn heeft een transformatie naar een mol ondergaan en blijkt ook nog eens zijn verstandelijke vermogens kwijt te spelen. Jommeke ziet de ernst van de situatie in en besluit om professor Denkekop erbij te halen. Helaas heeft deze ook al een babbelpilletje genomen. Anatool is intussen zelf een soort ekster aan het worden maar slaagt er toch in het kado van Odilon voor de gravin, een reusachtige diamant, te bemachtigen.
Jommeke onderneemt een poging om het probleem op te lossen door de wijsheidsdrank, die Gobelijn lang geleden heeft bedacht, te drinken en zo voor even superslim te worden. Terwijl Jommeke de werking van het drankje even afwacht gaat Flip achter Anatool aan. Met wat hulp wordt Anatool buitenspel gezet en bij zijn pleegmoeder afgeleverd.
Jommeke is in de tussentijd er in geslaagd een geneesmiddel te brouwen en iedereen is weer snel de oude. Gobelijn gooit zijn voorraad pillen bij het afval en daar gaan wat later een stel muizen hun buikje van rond eten. De diertjes worden plots vrij slim en vinden op de zolder bij de professor een stapel Jommekesalbums en beleven er veel plezier aan bij het lezen in plaats van er aan te knabbelen.

EXTRA INFO

• 'De Bling Bling Editie' heeft een zilver glanzende cover ter gelegenheid van de zestigste verjaardag van Jommeke.

Philippe Delzenne over dit abum ...

Stripvlogger Marcel Haster over Jommeke in Nederland