Het Nianmonster


• Albumnummer: 278
   Scenario/Tekeningen: Sarina Ahmad-Nys
   Inkleuring: Agnes Nys

• Jaar van uitgifte: 2015 ↣ 11 december

• Aantal pagina's: 48


In China, vlakbij het Guanxigebergte, weerklinkt een angstaanjagend geluid ...
Enige tijd later krijgen de begijntjes post. Er is een brief voor Eufrazieke. Rosalieke, haar nichtje, nodigt haar en de medebegijnen uit voor een bezoek aan het weeshuis waar ze voor de kinderen zorgt. De koffers worden gepakt en korte tijd later worden ze hartelijk ontvangen door Rosalieke. De eerste nacht van hun verblijf weerklinkt een kreet. Rosalieke heeft een vermoeden. Het Nianmonster zou wel eens het dorp binnengedrongen kunnen zijn.
Jommeke wordt opgetrommeld om enige klaarheid te brengen in deze geheimzinnigheid. Na bij professor Gobelijn enige tekst en uitleg rond de legende van het Nianmonster te hebben gekregen wordt met de vliegende bol koers gezet naar Paradijseiland om Mataboe op te pikken. Mataboe is immers een extra steun en is ook bijzonder geliefd bij de begijntjes. Enige uren later zijn Jommeke en zijn vrienden ook in China.
De volgende nacht wordt Rosalieke door een vreemd wezen ontvoerd. Tevens is het masker dat instaat voor de bescherming van de aalscholvers, uit de plaatstelijke tempel verdwenen. Een zoektocht wordt gestart. Wanneer Jommeke en zijn vrienden bij de voet van een berg aankomen vinden ze al snel een toegang tot een onderaardse gang. In één van de onderaardse ruimten vinden ze iets wat moet doorgaan voor een Nianmonster, een soort robot. Jommeke en Flip weten Rosalieke op te sporen maar dan duikt plots Anatool, met twee Chinese helpers, op. Jommeke, Flip en Rosalieke worden gevangen gezet in een soort vergeetput. Rosalieke weet Jommeke al snel te bevrijden van zijn boeien. Meteen wordt ook Flip uit de kooi, waar hij werd in opgesloten, bevrijd. Flip kan de anderen snel informeren over wat er aan de hand is. Anatool tracht intussen te verdwijnen maar Mataboe steekt daar een stokje voor. In de valies van Anatool wordt het masker teruggevonden.
Korte tijd later is iedereen weer in het dorp en er heerst een uitgelaten sfeer. Anatool en zijn twee handlangers komen er met een werkstraf in het weeshuis van af.
Een prachtig avondfeest is een mooie afsluiter voor dit avontuur.

Dit laatste album dat in het feestjaar van 60 jaar Jommeke verscheen, was een speciaal album, want het werd bedacht en getekend door Sarina Ahmad, de kleindochter van Jef Nys.


EXTRA INFO
Stripvlogger met een bespreking.
Stripvlog - Het Nianmonster