De Rondekoning


• Albumnummer: 289
   Scenario/Tekeningen: Gerd Van Loock
   Inkleuring: Agnes Nys

• Jaar van uitgifte: 2018 ↣ 4 april

• Aantal pagina's: 48
reguliere cover
Uitgave buiten reeks


Tist, de oudijzerhandelaar, is op ronde. Zijn vrachtwagen verliest plots een wiel. Kwak en Boemel zijn in de buurt en met een oude fiets, die op de vrachtwagen lag, snelt Kwak naar boer Snor om hulp. Bijzonder snel is hij terug en wat later wordt de vrachtwagen achter de traktor op sleeptouw genomen. Kwak en Boemel mogen de fiets houden als vergoeding voor de geboden hulp.
Teofiel heeft zich een koersfiets gekocht om wat aan zijn conditie te werken. Samen met Prospeer trekt hij er op uit. Hun fietsclub draagt de veelzeggende naam 'De lustige Flandriens'. Op hun tocht worden ze plots voorbij gestoken door Kwak en Boemel. Zelf een echte wielrenner, Tico Nattan' laten ze achter zich. De ploegleider van Nattan biedt Kwak meteen een wielercontract aan en degradeert zijn kopman tot knecht. Teofiel ligt intussen thuis in de zetel om te bekomen van zijn eerste rit. Hij vertelt over het bijzondere voorval met Kwak. Jommeke wil er meer over weten en gaat op bezoek bij het zwerversduo. Daar krijgt hij te horen dat Kwak beroepsrenner is geworden en als plan heeft de 'Zwevegemse Pijl' te winnen.
De dag van de koers is aangebroken. Kwak en zijn intussen persoonlijke verzorger, Boemel, zijn rijkelijk te laat voor de start. Kwak vertrekt dan toch nog en ondanks de achterstand slaagt hij er in de wedstrijd te winnen. Tico Nattan wordt zelfs uit de koers gezet en zint op wraak.
De fietscarrière van Kwak kent een steile opgang. De grote voorjaarsklassiekers 'Omloop Het Nieuwsblad', 'Dwars door Vlaanderen' en 'Gent-Wevelgen' schrijf hij op zijn naam. Kwak is zelfverzekerd en verklaart dat ook 'De Ronde van Vlaanderen' zeker voor hem zal zijn.
Intussen is op het parcours van de Ronde een asfaltbedrijf de Kwaremont aan het bewerken. Het blijkt een vergissing te zijn. De organistator van de Ronde gaat dan boos op zoek naar een waardige vervanger voor de bewuste kasseistrook. Te Zonnedorp ligt de Botterberg en meteen wordt het parcours aangepast. Op Paaszondag, dag van de Ronde, laat Tico Nattan de fiets van Kwak verdwijnen. Kwak start dan maar met een tijdritfiets. Hij komt voor geen meter vooruit. Flip krijgt een ingeving en zoekt Boemel op. Zijn vermoeden was juist en Boemel weet de fiets van Kwak uit de Brugse reien te halen. Boemel stapt zelf op de fiets en gaat Kwak achterna. Wonderwel gaat ook hij met een flitsende vaart over de Vlaamse wegen. Hij haalt Kwak bij en deze wisselt van fiets. Na een behoorlijke achtervolging komen Kwak en Boemel bij een seingever die hen de foute weg aangeeft. De seingever is de verstrooide professor Geblijn. Eens terug op het goede parcours slaat het noodlot toe. Kwak krijgt een lekke band. Na een incidentrijke wielwissel weet Kwak, pas in de slotkilometer de koplopers bij te benen. Het komt tot een sprint. Er is een fotofinish nodig om de winnaar te kunnen aanduiden. Het is merkwaardiger dan ooit. Drie renners eindigen precies gelijk. Kwak, Tico Nattan en Tom Bidon staan op het hoogste podium. Na de ceremonie komt Gobelijn aan en deze is vrij boos. De fiets van Kwak blijkt zijn aangepaste en gemotoriseerde eigendom te zijn. Kwak wordt gediskwalificeerd. Ook Tico Nattan verliest zijn eerste plaast omwille van sabotageredenen. Tom Bidon is dan de uiteindelijke winnaar. Het Nieuwsblad is tevreden met de bekomen publiciteit en de organisator van de Ronde kondigt aan dat er vanaf nu een kermiskoers voor liefhebbers, te Zonnedorp, zal georganiseerd worden. Teofiel en Prospeer beginnen als snel aan hun voorbereidingen. Jommeke zwaait het avontuur uit.

Dit album verscheen eerder 'buiten reeks' als een exclusieve uitgave van 'Het Nieuwsblad' (4 april 2015).