De ideeëndief


• Albumnummer: 290
   Scenario/Tekeningen: Philippe Delzenne
   Inkleuring: Agnes Nys

• Jaar van uitgifte: 2018 ↣ 30 mei

• Aantal pagina's: 48


Jommeke en zijn vrienden zijn in de ban van de stripverhalen van Zeppi Dephenelli. De moeder van de Miekes weet hen te vertellen dat de striptekenaar in Zonnedorp is komen wonen. Meteen ontstaat het plan om stripverhalen te laten signeren. Tijdens het bezoek bij de stripauter duikt een wat opdringerige volwassen fan op en bij de voordeur staat een gigantische rij jeugdige lezers te wachten om een album te laten signeren. De Miekes komen met het idee om een fandag te organiseren. De handen worden uit de mouwen gestoken en Filiberke probeert zelf ook een verhaal te bedenken voor Zeppi. Het wil hem niet direct lukken om voor de striphelden LETTOP en PAZZOP een nieuw avontuur uit te werken. Maar ook Zeppi zelf worstelt met het bedenken van een nieuw verhaal. Wanneer de uitgever informeert naar de stand van zaken voor een volgend verhaal wordt Jommeke als onderhandelaar gestuurd. Hij krijgt het voor mekaar dat Zeppi wat meer tijd krijgt. Filiberke haalt alles uit de kast om samen met de stripauteur een nieuw spannend verhaal te bedenken. Het loopt echter niet van een leien dakje. Er wordt besloten, om Zeppi zijn inspiratie aan te wakkeren, een boot te bouwen en al spelend een nieuw verhaal te laten ontstaan als de Krinkelbeek wordt afgevaren. Het plan lukt en het album 251 - De hekserij van kromteen - is een tijd later klaar.
In de tussentijd loopt Anatool slecht geluimd door het dorp. Bij een aanplakbord voor de fandag van 'LETTOP en PAZZOP' wordt het hem bijna zwart voor de ogen. Hij krijgt het stripverhaal in handen en er onstaat een plan in zijn brein. Hij zal ook snel wat verhalen schrijven en het grote geld laten binnen stromen. De uitgever die zijn werk krijgt is absoluut niet geïnteresserd in zijn schrijftalent. Met zijn kompaan Smosbol ontvoert hij dan Zeppi.
Jommeke en zijn vrienden brengen een taart Zeppi voor diens zestigste verjaardag. Snel wordt duidelijk dat Anatool iets met de onvindbare Zeppi te maken heeft. Anatool houd de stripauteur in de Ardennen vast en dwingt hem om verhalen te schrijven en te tekenen. De uitgever krijgt een nieuw verhaal, van de hand van Zeppi, toegezonden. Het is niet echt een nieuw verhaal maar een reeks aanwijzingen over zijn ontvoering. Aan de hand van de duidelijke richtlijnen weten de uitgever, Jommeke en zijn vrienden hem te vinden in het Ardense dorpje Atschoem. Anatool en Smosbol trachten nog te onstappen nu alles aan het licht is gekomen. Een mislukt tochtje met de vliegende ton is hun laatste actie. Ze zullen voor een paar maanden in de cel vliegen.
De uitgever besluit alles met de melding van een nieuwe uitgave ... 'De grappen en grollen van Flip'.