Pampa en de blauwe duif


• Albumnummer: 291
   Scenario/Tekeningen: Philippe Delzenne
   Inkleuring: Agnes Nys

• Jaar van uitgifte: 2018 ↣ 1 augustus

• Aantal pagina's: 48


Wanneer de gravin van Stiepelteen en Odilon thuis komen van een reis naar Peru reageren hun honden lachwekkend bij het zien van hun baasjes in Peruaanse klederdracht. Wanneer Jommeke en zijn vrienden langskomen krijgen ze een typisch Peruaans hoofdeksel als cadeau. Ook krijgen ze een mooi beeldverslag van de reis te zien en een boeiende uiteenzetting over de specifieke hoofddeksels.
Na de uiteenzetting maken de vriendjes de grote hoeden uit het beeldverslag na en slagen er in na verloop van tijd ook een bewoner in hun hoed te laten wonen. Bij de Miekes worden het konijntjes, Jommeke krijgt gezelschap van een spookdiertje en Flip een parkiet. Bij Filiberke wil het niet direct lukken om een gezelschapsdiertje in zijn hoed te krijgen.
In de tussentijd te Peru ontstaat een meningsverschil tussen twee broers over de blauwe duif Indigo. Pampa wil de duif van zijn broer Puma en stelt alles in het werk om ze in zijn bezit te krijgen. Hij bewandelt hierbij niet de meest vriendelijke wegen. Indigo weet aan Pampa te onstnappen en komt via een vliegtuig in Belgiƫ terecht en neemt wat later toevlucht tot de hoed van Filiberke. Wanneer deze laatste met zijn duif door het Zonnebos wandelt wordt hij plots achterna gezeten door twee Peruanen. Kwak en Boemel komen tussenbeide en Filiberke met de duif kunnen ontsnappen. Wat later staan de ongure mannen bij Jommeke aan de deur. Op dat moment komt Marie thuis en ze kiezen het hazenpad.
Jommeke en Filiberke trekken op onderzoek maar worden al snel in het nauw gedreven en kunnen ternauwernood ontsnappen. Ze verstoppen zich in de boomhut bij Boer Snor. De boer verdijft ze van zijn erf.
Wat later vluchten ze met de vliegende bol. De Peruanen weten professor Gobelijn met een smoes om de tuin te leiden en hij stelt de vliegende ton ter beschikking. De professor pikt het signaal op van de vliegende bol en stuurt de ton ook richting Schotland. Onderweg wordt Gobelijn nog achtergelaten. Intussen bij Mic Mac Jampudding heeft de duif een gouden ring verloren. In die ring zit de chip die de achtervolgers het signaal van de juiste plaats doorstuurt. Wanneer de ring door een ekster wordt ontvreemd komen de Peruanen op een dwaalspoor terecht.
Jommeke, Flip, Filiberke en Indigo vertrekken richting Peru. Eens daar ontmoeten ze een oude bekende, Macu Ancapa. Hij kent de blauwe duif. De achtervolgers zijn er ook in geslaagd het juiste spoor terug te vinden. Ze ondernemen een laatste poging en daarbij komt Macu Ancapa wel in een bijzonder hachelijke situatie. Met wat stuntwerk van Jommeke met de vliegende bol wordt de oude man gered. Het hele verhaal over Pampa en zijn broer wordt duidelijk en met een list wordt hij gevangen genomen. Hij moet voor de oppergod verschijnen en wat later het dorp San Baretto verlaten. In het dorp wordt er gefeest na de goede afloop. Professor Gobelijn heeft met wat hulp van enkele Schotten de vliegende ton weer ter beschikking en keert huistwaarts. Eens terug in Zonnedorp hebben de Miekes toch nog iets te vertellen. Ze waren ook graag mee op avontuur gegaan... maar het waait snel over en de gezelschapsparkiet van Flip mag en 'einde' van het avontuur uitvoerig te berde brengen.