De Roodstaartpapegaai


• Albumnummer: 292
   Scenario: Edwin Wouters
   Tekeningen: Philippe Delzenne
   Inkleuring: Agnes Nys
• Jaar van uitgifte: 2018 ↣ 3 oktober

• Aantal pagina's: 48


De palmnootjes van Flip zijn op. Samen met Jommeke gaat hij naar de dierenspeciaalzaak. Daar maakt Flip kennis met Poe, een vrij troosteloze roodstaartpapegaai. Flip weet de handelaar te overtuigen om hem te laten gaan en met al zijn charme weet Flip ook Marie en Teofiel te overtuigen om de papegaai in huis toe te laten. Al snel wordt via het verhaal van Poe duidelijk dat er op het eiland waar hij vandaan komt, massaal papegaaien worden gevangen. De soort is bedreigd met uitserven als dit nog even door gaat. Wanneer Poe voldoende op krachten is gekomen vertrekt hij samen met Flip, Jommeke en Filiberke naar zijn thuisland, het eiland Toré.
Eens op het eiland slaagt Flip er in om info te verzamelen rond de papegaaienvangers en zo snel hun hoofkwartier te vinden. De daarop volgende nacht slagen Jommeke en zijn vrienden er in om een groot aantal gevangen papegaaien te bevrijden. Er wordt ook besloten om de papegaaienhandel een halt toe te roepen.
Een eerste stap die wordt ondernomen is de grote vangnetten, die tegen steile rotsen zijn opgehangen, los te maken en zo buiten dienst te stellen door ze in de diepte te laten vallen. De papegaaienvangers hebben al snel door dat de bont gekleurde papegaai die ze gezien hebben hier iets mee te maken moet hebben.
Jommeke lanceert het plan om met alle pappegaaien de stropers aan te vallen. Wanneer de netten weer worden opgehangen wordt de aanval uitgevoerd en de papegaaienvangers komen met z'n allen in het water terecht. Jammer genoeg wordt Flip wat later gevangen genomen en behoorlijk hardhandig aan de tand gevoeld. Met de hulp van een aantal roodstaartpapegaaien weet Jommeke de boze mannen af te leiden en zijn beste vriend te bevrijden.
Een dag later verzamelen de papepegaaienvangers bij de kust met het plan hun belagers onschadelijk te maken. Bij de rotsen is ook weinig mogelijkheid om zich te verstoppen. Maar een zwerp papepagaaien gaat tot de aanval over en weer liggen ze met ze allen in het water. De stropers worden, eens terug aan land, de les gespeld en voor straf een aantal dagen in een grote kooi opgesloten zodat ze kunnen nadenken over het beteren van hun leven. Ze komen tot inkeer en beloven om palmnoten te gaan kweken ten behoeve van papegaaien. De vrije en blije roodstaartpapegaaien wuiven Jommeke, Filiberke en Flip uit wanneer ze tevreden richting Zonnedorp vertrekken met de vliegende bol.