Balletkoorts


• Albumnummer: 293
   Scenario/Tekeningen: Gerd Van Loock
   Inkleuring: Agnes Nys

• Jaar van uitgifte: 2019 ↣ 6 februari

• Aantal pagina's: 48


De balletschool van Zonnedorp bestaat 100 jaar en geeft een jubileumvoorstelling: Het Zwanenmeer van Tsjaikovski.
De Miekes zijn volop aan het oefenen evenals Rosalie, de dochter van de burgemeester. Deze laatste zal de hoofdrol van prinses Odette vertolken. Helaas is Rosalie niet zo talentrijk qua ballet en is zefls doktershulp nodig wanneer ze geblokkeerd geraakt bij een grand jeté. De gravin van Stiepelteen wordt opgezocht en van het probleem op de hoogte gebracht. De gravin heeft een telefoongesprek met de burgemeester en zijn dochter wordt een andere belangrijke rol toebedeeld: 'tourneuse de pages'. Rosalie is bijzonder telerugesteld.
De gravin krijgt het voor elkaar om een bekende ballerina, Maria Pasharova, naar Zonnedorp te laten komen. Haar vroegere danspartner Moriz Bejarovko, nu directeur van het Russisch balletgezelschap, regelt dit alles.
Wanneer Jommeke bij de Miekes langs loopt vliegt plots een danspop door het raam. Jommeke zet meteen wat danspasjes met de pop en laat dat nu net opgemerkt worden door de gravin van Stiepelteen. In naam van de hogere kunst wordt Jommeke ingelijfd als prins Siegfried voor de jubileumvoorstelling.
Om Jommeke in staat te stellen een prinses op te tillen worden krachtpillen van professor Gobelijn aangewend. Rosalie wordt nog een keer boos omdat de Russische ballerina haar tutu zal dragen. Rosalie neemt de tutu mee en gaat er mee dansen op een drijvende boomstam in de vijver. Wanneer ze wat later in het water valt weet Jommeke haar ternauwernood van de verdrinkingsdood te redden.
Maria Pasharova arriveert in Zonnedorp. Ze doet een beetje uit de hoogte en stelt wel wat eisen.
De balletkoorts stijgt in Zonnedorp. Hanne Decoutere, VRT-journaliste, vindt er zelfs inspiratie voor een hoofdpunt van het journaal. De decors worden gebouwd. De dansers oefenen volop.
De grote dag voor balletschool 'Pas de deux' is aangebroken. Jommeke is echter vergeten een krachtpil te nemen en realiseert zich dat als de voorstelling net begonnen is. Gelukkig zijn er Flip en Annemieke om hem tijdig nog het pilletje te laten slikken. Het pilletje is wel net iets krachtiger dan de voorgaande die hij gebruikte en dat resulteert in een weggekatapulteerde Russische ballerina. Ze komt midden het publiek terecht. Gobelijn is het slachtoffer die haar val breekt. De ballerina is zo boos dat ze haar biezen pakt. Rosalie, die al zo veel mee gerepeteerd had valt dan maar in. Tot ieders verbazing zet ze een glansprestatie neer.
Wat later krijgt Jommeke een leuke brief, van Hanne Decoutere, met ingesloten toegangskaartjes voor haar voorstelling van 'Hanne danst'.

Jommeke verrast Hanne Decoutere