De wraak van de mummies


• Albumnummer: 294
   Scenario/Tekeningen: Philippe Delzenne
   Inkleuring: Agnes Nys

• Jaar van uitgifte: 2019 ↣ 3 april

• Aantal pagina's: 48


Flip, is na een bezoek aan de opera, in de ban van 'De toverfluit' van Mozart. Hij zingt weken de pannen van het dak. Niet iedereen vindt dit leuk. Dan verliest hij plots zijn stem. De dierenarts stelt vast dat hij een scheur in zijn stembanden heeft opgelopen. Even later komt Flip zelf aanzetten met een oplossing, namelijk een ei van de smartlapvogel kan zijn stemprobleem oplossen. Professor Gobelijn zal de helpende hand worden. Eens bij de professor gaat echter alle aandacht naar een oude gemummificeerde ajuin.
Evarist Selders, de vroegere komkommerdeskundige heeft zich nu toegelegd op een ajuinenverzameling. Samen met Gobelijn wil hij een oude ajuinsoort weer tot leven wekken. Hij kwam op het spoor van een Egyptische soort die eeuwen geleden speciale eigenschappen had. Bij dagelijks eten van die ajuinen, ten tijde van de regeerperiode van farao Wablif, werden de mensen niet ziek. Na de dood van de farao verdween ook de bijzondere ajuinsoort. Uiteindelijk krijgt Flip dan toch antwoord betreffende de oplossing van zijn stemprobleem. Een ei van de smartlapvogel kan niet omdat de soort met uitsterven bedreigd is. Maar een ei van de toverfluitvogel, een ibisgaai, heeft gelijkaardige eigenschappen. Het toeval wil dat Evarist Selders zo'n vogel als huisdier heeft.
Daar Everist weer in Egypte zit vertrekken Jommeke, Filiberke en Flip met de vliegende ton er naar toe. Jammer genoeg verzeilen ze in een zandstorm. Na de storm blijkt Flip spoorloos. Een zoektocht start. Flip is gered door de ibisgaai, Ramses, van Evarist.
Aangekomen bij het dorpje Dar-Al-Nijp merkt Filiberke een oude bekende op, de dief Papyrusky. Deze laatste was, onder de valse naam Al├ęsof-Nix, de behulpzame helper van Evarist. Snel wordt duidelijk dat er iets aan de hand is. Intussen is ook het ibisgaaivrouwtje van Ramses bereid om een ei af te staan voor het stemprobleem van Flip. Een Egyptische jongen heeft info over Papyrusky en brengt onze vrienden naar de oase van het gekke nijlpaard. Het woeste dier jaagt Jommeke en Filiberke weg en belaagt hen wanneer ze in een boom zijn geklauterd. Flip heeft zijn stem hervonden en kan met de ibisgaai Ramses het nijlpaard verjagen met hun wonderlijk operagezang. Het dier onderneemt nog een laatste aavalspoging en botst tegen een piramideachtig bouwwerk. Daar zit Evarist opgeloten en kan nu ontsnappen. Evarist wordt op de hoogte gebracht van het werkelijke doel van zijn helper. Papyrusky is intussen onderweg naar de plaats waar de faraoschat zou zijn verborgen. Met het nodige materiaal vertrekken Evarist, Jommeke, Filiberke en de vogels naar dezelfde locatie. Eens in de buurt van het dal van de Huilende Bergen moeten ze allen een duikbril dragen om zich tegen de prikkelende ajuinstoffen te beschermen.
Papyrusky is intussen in de tunnels naarstig op zoek naar de schatkamer. Hij komt ten val. Flip hoort hulpgeroep en samen met Ramses geraken hij via een rotsspleet ook in de onderaardse gangen. Een vallend nijlpaardbeeld sleurt Flip mee de diepte in. Hij komt uiteindelijk terecht in een kattensarcofaag. Papyrusky neemt de vlucht en slaagt er in om Ramses te ontvoeren. Door gezang van Flip wordt hij teruggevonden en wordt ook de schat van farao Wablif ontdekt.
Ook professor Gobelijn is nu aangekomen en kan met Evarist de wonderbaarlijke ajuinzaden die in het vallende nijlpaardbeeld zitten, veilig stellen. Om Ramses uit de klauwen van Papyrusky te bevrijden wordt een plan met levende mummies opgezet. De professor weet Ramses te bevrijden als de boef door de mummies op de vlucht slaat. Wat later vinden ze ook nog groeiende en wandelende ajuinen. De overheid wordt op de hoogte gesteld van de ontdekking van de Wablifschat. Iedereen kan tevreden dit avontuur afsluiten.

EXTRA INFO
Stripvlogger met een bespreking.
Stripvlog - De wraak van de mummies