De schrik van Onderland


• Albumnummer: 298
   Scenario: Edwin Wouters
   Tekeningen: Gerd Van Loock
   Inkleuring: Agnes Nys
• Jaar van uitgifte: 2020 ↣ 5 februari

• Aantal pagina's: 48


De nieuwe buren van Filiberke hebben geen opvang voor hun zoon, Rafke, en vragen aan Charlotte of zij een dag een oogje in het zeil wil houden. Filiberke ziet het wel zitten om met een nieuw speelkameraadje er een leuke dag van te maken. Als snel wordt duidelijk dat Rafke niet zo'n braaf kereltje is. Wanneer ze langsgaan bij Jommeke moet Flip het al meteen ontgelden. Ook Jommeke zelf en zijn vader ontsnappen niet aan de fratsenstreken van de kleine jongen. Jommeke en Filiberke proberen dan maar om allerlei spelletjes te bedenken om Rafke bezig te houden. Het loopt steeds in het honderd.
Ten einde raad wordt er besloten om een fikse wandeling naar het Achterbergse bos te maken. Onderweg krijgen de Miekes en Choco ook nog hun deel van de plagerijen. Eenmaal aangekomen in het bos verzeilt Rafke in de vijver en kan hij ternauwernood door Jommeke van de verdrinkingsdood gered worden. Rafke heeft zijn lesje nog steeds niet geleerd en zet het op een lopen. Dieper in het bos ontmoet hij de koningin van Onderland. Ze neemt hem mee naar haar kasteel. Maar ook de koningin moet als snel ondervinden dat zij het kereltje niet de baas kan. De dag vordert en Jommeke en Filiberke zijn zoekende naar Rafke omdat hij toch wel tegen vier uur terug bij Filiberke thuis moet zijn als zijn ouders hem daar komen ophalen. Het is Flip die er achter komt dat Rafke in het kasteel zit. Flip kan via het bemachtigen van de poortsleutel Jommeke en Filiberke toegang geven tot het kasteel. Daar vinden ze een uitgetelde koningin van Onderland. Ook Zazof is buiten strijd.
Jommeke, Filiberke en Rafke spoeden zich dan huiswaarts. Net op tijd komen ze aan bij Filiberke thuis. Wanneer de moeder van Rafke informeert blijkt het kereltje het een leuke dag gevonden te hebben. Ook blijkt nog dat hij de kroon van de koningin heeft meegegraaid. Jommeke en Filiberke wimpelen tot slot het spelen met Rafke, de daaropvolgende dagen, handig af.