De Flipposaurus


• Albumnummer: 299
   Scenario/Tekeningen: Philippe Delzenne
   Inkleuring: Agnes Nys

• Jaar van uitgifte: 2020 ↣ 1 april ↣ 20 mei

• Aantal pagina's: 48


Jommeke en Filiberke zijn samen met Benjamin Borstel op archeologische zoektocht in het bos achter het huis van professor Gobelijn. Er wordt een en ander gevonden, zoals oude deurklinken, een waterkraan en een fietsbel. Wanneer er in de meer wijde omgeving te Zonnedorp gezocht wordt door de honden Pekkie, Fifi en Tobias worden echte beenderen en een schedel van een paard gevonden.
In de tussentijd wordt de planning voor een reis naar Alaska gemaakt door professor Gobelijn en de vader van Benjamin, Hendrik Borstel. De jongens noemen hun vondst 'de Knolloraptor' en stellen hem ten toon. Wanneer Pekkie zin krijgt in een bot stort de hele skeletconstructie in.
Hendrik Borstel en Gobelijn vertrekken naar Alaska op ontdekkingsreis. De broer van Hendrik, Boris, brengt hen per vliegtuig naar hun verblijf in volle natuur. Hij gedraagt zich een beetje vreemd en verdwijnt meteen. Hij zit op een plannetje te broeden. Benjamin vindt de sleutel, van het kantoor van zijn vader, in het museum voor natuurwetenschappen te Brussel. De jongens vertrekken naar Brussel. Daar ze een toegangssleutel hebben besluiten ze om een meer spannend nachtelijk bezoek aan het museum te brengen. Door wat onvoorzichtig gedrag wordt de nachtwaker gealarmeerd. Ook merken ze een geheimzinnig figuur op in het kantoor van de vader van Benjamin. Ze komen er achter dat de insluiper wellicht een specifieke kaart van Siberië zocht.
De volgende dag worden ze nog terecht gewezen door Teofiel over hun nachtelijk avontuur, maar vertrekken dan zonder verpinken naar Siberië. Met de kaart en aangeduide plaats is het met de vliegende bol eenvoudig om er te geraken. Filiberke tuimelt wat later in een ijsgrot en ontdekt een ingevroren babydino. Boris Borstel is intussen ook in de buurt en wil de jongens buitenspel zetten maar schakelt zichzelf uit.
Met de ingevroren babydino zoeken ze professor Denkekop op. De plaatst de ijsklomp met dino in een kunstmatige baarmoeder. De volgende dag is de babydino springlevend. Hij maakt vreemde geluiden. Alles wat hij hoort spreekt uit omgekeerd uit. Als snel groeit de kleine dino tot een behoorlijk exemplaar uit. Er wordt besloten om de dino terug naar Siberië over te brengen. Eens daar probeert Boris Borstel opnieuw stokken in de wielen te steken maar sukkelt in een put. Ook Jommeke en de dino komen daar terecht en er wordt een groot ei gevonden. Intussen is de broer van Hendrik bijgedraaid en wil helpen om het levenswerk van zijn broer, rond dino's, verder uit te werken. Enkele maanden later is uit het ei een dinovrouwtje geboren. Flippo - Flipposaurus - en het vrouwtje Flippa vinden elkaar wel leuk. De beide dino's worden naar het eiland van de snoezige dino's overgebracht. Er ontstaat een mooie vriendschap tussen de dinosoorten en deze worden dagelijks verzorgd door Boris.

Promofilmpje bij dit album