De plasticjagers


• Albumnummer: 300
   Scenario/Tekeningen: Philippe Delzenne
   Inkleuring: Agnes Nys

• Jaar van uitgifte: 2020 ↣ 24 juni

• Aantal pagina's: 48


Jommeke maakt een ballonvaart boven Temse. Flip komt nogal brutaal in aanraking met een weggewaaide plastic zak en wordt wat later ook nog aangevallen door een meeuw. Hij valt bewusteloos op het dak van een waterbus. Jommeke twijfelt niet en duikt de Schelde in en zwemt naar de waterbus. Flip is uiteindelijk ongedeerd. Jommeke is aan boord geholpen van de waterbus. Dan blokkeert de schroef van de waterbus door allerlei plastic afval. De aan boord aanwezige directeur heeft wel plannen om iets aan de vervuiling te doen. Jommeke stelt voor om professor Gobelijn in te schakelen als hulp.
De professor heeft al snel een idee om een nieuwe duikboot te bouwen. Dit nieuwe tuig zal gemaakt worden van gerecycleerd plastic en zal ook zijn energie uit plastic halen. In Zonnedorp wordt een inzamelactie rond plastic op touw gezet. Gobelijn bouwt een nieuwe plastieken walvis ... de 'Plasticjager'. Na een geslaagde test gaat de Plasticjager voor anker in een afgelegen dok in de haven.
Ronny Tromp, een onguur element, duikt met zijn handlanger Jawadde op. Professor Gobelijn wordt door Tromp gevangen gezet. Tromp wil absoluut de bouwplannen van de Plasticjager om er de nodige munt uit te slaan.
Intussen staan Jommeke en zijn vrienden te wachten om een rondvaart met de nieuwe duikboot te maken. Na enige tijd heerst er ongerustheid omdat de professor niet komt opdagen. Er wordt besloten om poolshoogte te nemen in de haven. Annemieke controleert de Plasticjager. Enige tijd later merkt Flip op dat de Plasticjager wegvaart met Annemieke aan boord. Annemieke kan via een smartphone Jommeke informatie bezorgen over wat er aan de hand is. Na wat opzoekwerk op een tablet krijgt Annemieke van Jommeke de instructie op de noodknop van de duikboot te bedienen. Annemieke lukt erin en de Plasticjager stijgt automatisch naar de oppervlakte. Professor Gobelijn slaagt erin om Tromp uit te schakelen en de boosdoener in een rubberboot op zee te dumpen. Willy Free, collega van de professor, is in de buurt met de plastieken walvis en zorgt er samen met een echte walvis voor dat Tromp nog een extra lesje krijgt. Tot slot wordt ook Anatool nog op de vingers getikt omdat hij betrapt wordt op sluikstorten.

EXTRA INFO
Album 300 - Persmap

VTM Nieuws - Aankondiging album 300

VRT Nieuws - Aankondiging album 300
Dit album verscheen in een exclusieve oplage met begeleidende info rond het bedrijf DEME.

             
21 september 2022
Officiƫle inhuldiging van de Plastieken Walvis in de vijver in Park Steytelinck (Sint-Bavostraat 20, 2610 Wilrijk).
Jef Nys' PLASTIEKEN WALVIS in een project van Luc Cauwenberghs.

De plastieken walvis - beeldmontage inhuldiging ...