Het probleem Gobelijn


• Albumnummer: 304
   Scenario/Tekeningen: Gerd Van Loock
   Inkleuring/Lettering: LaGrafica

• Jaar van uitgifte: 2021 ↣ 7 april

• Aantal pagina's: 48


Zonnedorp is naar de tweede plaats gezakt in de rangschikking van de beste dorpen. De burgemeester is in alle staten. Professor Gobelijn is de oorzaak. Zijn uit de hand gelopen uitvindingen hebben wat ongenoegen opgewekt bij de inwoners en zodoende kan men niet langer van het beste dorp spreken. Na een crisisvergadering van de gemeenteraad wordt besloten de hulp van Jommeke in te roepen om de professor een tijd op non-actief te zetten qua uitvinden, zodat het dorp terug naar plaats één kan stijgen.
Jommeke en Filiberke gaan naar de professor. Hij is druk bezig met een nieuw project dat uit een 3D-printer zal dienen te komen maar voorlopig nog geheim is. Flip zorgt, enigszins ongewild, dat de werkzaamheden van Gobelijn gestopt worden door op een toets van het toetsenbord bij de computer te drukken en zo alles te wissen.
Ook de Miekes worden erbij gehaald en de TFG (Task Force Gobelijn) gaat aan de slag om de professor helemaal te stoppen met uitvinden.
De volgende dag is Gobelijn jarig en wordt hij verrast door Jommeke en zijn vrienden. Ze willen als geschenk zijn huis een grondige poetsbeurt geven en hem zo eigenlijk buiten krijgen vanwege de drukte die ze veroorzaken. Choco gaat net iets te enthousiast te werk en veroorzaakt een grote kortsluiting. De professor wordt nu wel boos en jaagt iedereen buiten.
Het volgende plannetje lijkt eerst wel te lukken als de professor met een smoesje van Jan Haring van zijn labo weggelokt wordt. Eens aan boord van de vissersboot van Jan komt hij te weten dat een reis naar Schotland de verrassing is om goed te maken wat ze allemaal bij hem thuis in het honderd lieten lopen. Gobelijn wil meteen van boord. Wat later lukt dat zelfs en dobbert hij met een roeiboot op zee. Met tussenkomst van de kustwacht wordt hij terug aan boord gebracht van de vissersboot. Wat later is het hele gezelschap dan ten huize van Mic Mac Jampudding. Daar neemt de professor, met de Joachim de ezel, al snel weer de vlucht. In het dorp ontmoet hij een oude bekende, Archibald Van Buikegem. Deze biedt hem een lift huiswaarts aan.
Eens iedereen terug in Zonnedorp komt de burgemeester even poolshoogte nemen. Hij zal vanaf nu zelf proberen in te grijpen om Gobelijn te stoppen. De politie laat op bevel het ministerie van volksgezondheid het labo verzegelen. Gobelijn negeert het bevel. Het gevolg is dat een deurwaarder het hele labo in beslag komt nemen. Gobelijn zoekt dan zijn toevlucht tot collega-professor Denkekop en gaat aan de slag in diens labo.
Jommeke en Filiberke komen van professor Denkekop te weten dat hij samen met Gobelijn een konijn heeft bedacht. Een zeer vreemde omschrijving vinden ze dat en Flip gaat op verkenning. In het labo van professor Denkekop staat een reusachtig konijn en hij komt te weten dat dit de ultieme vervanger is, bij onderzoek en experimenten, van echte levende dieren. Het nieuws raakt snel bekend en de twee professoren worden door de politie opgepakt op bevel van de burgemeester. Wanneer de minister van volksgezondheid langskomt worden een aantal misverstanden opgehelderd en keert alles in het voordeel van de professoren. Ze worden geëerd en ook Zonnedorp wordt weer het beste dorp.