Het verdwenen hoefijzer


• Albumnummer: 305
   Scenario: Gerd Van Loock
   Tekeningen: Gerd Van Loock   Inkter: Gerd Van Loock
        ⤷ Inkleuring: LaGrafica
        ⤷ Lettering: LaGrafica
• Jaar van uitgifte: 2021 ↣ 23 juni

• Aantal pagina's: 48


Te Dendermonde wordt door een archeologisch team een gouden hoefijzer opgegraven. Dit wordt meteen wereldkundig gemaakt. De nieuwsgierigheid bij Jommeke is geprikkeld en vermits ook Filiberke in de ban is van de 4 heemskinderen wordt er met de vliegende bol koers gezet naar Dendermonde.
Anatool heeft zich toegelegd in het speuren naar oude metalen om zo wat geld te verdienen. Hij ziet natuurlijk een extra kans in het gouden hoefijzer.
Op het stadhuis, waar een tentoonstelling loopt, krijgen Jommeke en Filiberke van Professor Luc Leybaert, archeoloog, een uitgebreide geschiedenisles rond het Ros Beiaard.
De volgende nacht start Anatool zijn zoektocht naar het hoefijzer maar komt in drijfzand terecht. Een onbekende redder, die zich als geest voordoet, helpt hem weer op het droge en geeft hem, onder enige bedreiging, de opdracht het hoefijzer te bemachtigen en aan hem te bezorgen. Anatool lukt in het stelen van het hoefijzer en de onbekende dwingt hem het toch maar best aan hem te overhandigen. Het zou Anatool niet zijn als hij niet alles in het werkt stelt om toch dat gouden hoefijzer weer in zijn bezit te krijgen.
Wanneer Jommeke en Filiberke de volgende dag een speurtocht naar het verdwenen hoefijzer ondernemen vinden ze al snel de metaaldetector van Anatool. De politie wordt op de hoogte gebracht en meteen wordt een opsporingsbericht uitgevaardigd. Om toch buiten de schijnwerpers te blijven meet Anatool zich vermommingen aan. Hij lukt er zelfs in om tot in de oude kazerne te geraken waar de reuzen en het Ros Beiaard hun onderkomen hebben. Tevens kan hij er Jommeke, Filiberke en Pekkie verschalken en opsluiten. Flip is eens te meer redder in nood en kan zijn vrienden via de burgemeester laten bevrijden. Ook komt hij te weten dat Anatool op weg is naar Aalst om daar een zekere Iwein van Aelst te vinden. De man blijkt intussen van uit Aalst naar Vlassenbroek, een deelgemeente van Dendermonde, te zijn verhuisd. Jommeke en Filiberke begeven zich naar Vlassenbroek en de politie slaagt er intussen in om Anatool op te pakken.
Iwein van Aelst blijkt een nogal excentrieke nazaat van de middeleeuwse Iwein - soldaat die het Ros Beiaard diende te verdrinken maar dat niet over zijn hart kreeg - te zijn. Hij geeft Jommeke en Filiberke extra geschiedkundige kadering en doet zijn verhaal over hoe en waarom hij het gouden hoefijzer door Anatool liet stelen en wat later in zijn bezit kreeg. Jommeke krijgt het hoefijzer van de man en die geeft ook toe schuldig te zijn en gaat zonder problemen met de politie mee.
Wannner Jommeke en Filiberke dan aankomen bij het stadhuis van Dendermonde onderneemt de intussen vrijgelaten Anatool toch nog een poging om het hoefijzer uit Jommeke zijn handen weg te gritsen. Zijn victorietocht is echter van korte duur. Jommeke en Filberke kunnen het hem afhandig maken en uiteindelijk op het stadhuis overhandigen. Het hoefijzer zal omgesmeed worden, door een plaatselijke kunstsmid, tot het beeld dat nu bovenaan op de toren van het gerechtsgebouw zijn definitieve plaats heeft gekregen.

EXTRA INFO

TVO - Dendermonde - De 4 heemskinderen krijgen het album als eerste

• De hardcoverversie


Zomer 2021 - Jommeke in Dendermonde