De valse Kerstman


• Albumnummer: 307
   Scenario/Tekeningen: Philippe Delzenne
   Inkleuring: Agnes Nys    Lettering: LaGrafica

• Jaar van uitgifte: 2021 ↣ 3 november

• Aantal pagina's: 48


In Finland, vlakbij Rovaniemi - waar het echte dorp van de Kerstman is - vliegt de Kerstman in zijn helikopter (de wentelwieker) huiswaarts als plots de voorruit het begeeft. Gelukkig kan hij nog tot thuis geraken maar is wel snipverkouden.
In Zonnedorp is het ook winterweer en ligt er een behoorlijk sneeuwtapijt. Filiberke komt met het idee om de brief, met het verlanglijstje van de cadeautjes, niet per post te versturen maar hem aan de Kerstman persoonlijk te overhandigen. Nu blijkt de Kerstman ook een goede vriend te zijn van professor Gobelijn. Met de vliegende ton wordt koers gezet naar het Hoge Noorden.
Een nogal ruwe landing in de sneeuw laat Jommeke en zijn vrienden door het sneeuwlandschap tuimelen. Ze zijn in de buurt van het dorp van de Kerstman en ontmoeten er enkele Woodies. De Woodies zijn robotwezentjes in een dennenhouten pak en zijn de rechtstreekse helpers van de Kerstman. Zij brengen het gezelschap naar een uitgedoofde vulkaan waarin de uiterst geheime werkplaats van de Kerstman is opgebouwd. Timbert, de timmerman van de Kerstman, brengt Jommeke en zijn vrienden wat later tot bij de Kerstman en zijn echtgenote. Flip en professor Gobelijn zijn sterk onder de indruk van Noëlla, de vrouw van de Kerstman. De Kerstman heeft een klein ongelukje gehad en heeft een verstuikte enkel. Gobelijn wil meteen zijn rol overnemen.
Met een totaal met cadeautjes gevulde wentelwieker wordt naar Zonnedorp gevlogen. Woodie Nar heeft zich stiekem verstopt tussen al de pakjes. Eens te Zonnedorp heeft Anatool de wentelwieker opgemerkt en wil er het fijne van weten. Hij vangt wat extra informatie op. Hij haalt er Smosbol bij en in de nacht die volgt verdoven ze Gobelijn en nemen hem mee nadat ze de professor in een sneeuwmanpak hebben gestoken. Daarna gaan ze met de speciale sleutel van de Kerstman op rooftocht.
Woodie Nar ontdekt echter dat er iets niet pluis is en alarmeert Filiberke. Jommeke wordt ook uit zijn bed gehaald en ze gaan op onderzoek.
Anatool en Smosbol worden al snel betrapt en met de intussen weer wakker geworden Gobelijn lukt het om de twee boeven te overmeesteren.
De volgende dag wordt er weer richting Finland gevlogen en daar moeten Anatool en Smosbol op het matje komen bij de Kerstman. Ze krijgen een straf van één jaar om allerlei vervelende kwarweitjes op te knappen.
Na een lekker stuk kersttaart volgt het afscheid en wordt het een VROLIJK KERSTFEEST te Zonnedorp.

EXTRA INFO
De valse Kerstman - The making of ...
Vier digitaal te downloaden kerstkaarten werden beschikbaar gesteld.
Kerstkaarten downloaden

Via onderstaande link kan je de unieke kleurplaat van album 307 in PDF-formaat (groot) downloaden.

Kleurplaat downloaden

Dit album verscheen ook in een hardcoverversie met unieke bijbehorende ex-libris.

Bert Peper en de vinnige vlogger - Albumbespreking