Het verpeste kamp


• Albumnummer: 308
   Scenario: Kristof Berte
   Tekeningen: Philippe Delzenne
   Inkleuring/Lettering: LaGrafica
• Jaar van uitgifte: 2022 ↣ 2 februari

• Aantal pagina's: 48


Jommeke en zijn vrienden vertrekken op avonturenkamp. Kwak en Boemel bieden hun diensten als chef-koks aan. Na een voorspoedige busreis komt de groep kinderen uit Zonnedorp aan bij het domein van Pépé Gaston.
Als snel wordt duidelijk dat één van de kinderen, Max, een niet zo vriendelijke houding aanneemt ten opzichte van een meisje uit de groep. Ook in het stadje waar ze zijn aangekomen heerst een niet zo vrolijke sfeer tussen een aantal bewoners. Er blijkt daar een jaarlijkse traditie te zijn die een antiek berenbeeld als inzet heeft en de winnaar van een wedstrijd het recht geeft om het beeld een jaar lang in zijn stadsdeel te mogen plaatsen.
Max tracht nu ook Filiberke in zijn pestgedrag mee te sleuren. De rugzak van Saar, het geviseerde meisje, verdwijnt en Filiberke zwijgt over dit feit maar voelt zich daar echt ongemakkelijk bij. Wat later is ook het eten van Saar rijkelijk van zout voorzien door Max. De pestduivel slaagt er in om een deel van de groep luid 'Saar is raar' te laten scanderen. Het meisje trekt zich in haar tent terug. Flip gaat 's nachts poolshoogte nemen en beloofd haar extra steun.
De volgende dag gaat het er heftig aan toe bij een aantal inwoners van de stad. Het beeld van de antieke beer blijkt gestolen te zijn. Ook Saar wordt nog eens extra belaagd door Max. Pépé Gaston heeft zich ziek gemeld maar Jommeke gaat hem toch even opzoeken. Tot zijn verbazing krijgt hij daar het beeld van de beer te zien. Pépé Gaston verduidelijkt hoe het daar is gekomen. Hij wou dat de ruzietoestanden ophielden en heeft het daarom weggehaald. Kwak en Boemel spelen hun rol als koks niet zo geweldig en zien plots een zaakje in het antieke beeld. Ze zorgen dat er nog voor meer ellende ontstaat. Ze knevelen Pépé Gaston, Jommeke en Saar en gaan er dan met het beeld vandoor.
Intussen krijgt Max behoorlijk op zijn donder van Annemieke. Max is onder de indruk en komt tot inkeer. Hij gaat op pad om zich te verontschuldigen bij Saar. Flip vergezelt hem. Saar en Jommeke zijn echter niet direct te vinden. Dan maar richting,Pépé Gaston en daar bieden ze meteen hulp. Kwak en Boemel zijn al een eind weg met het antieke beeld en trachten met een roeiboot te ontkomen. Hun roeivaardigheden zijn niet zo denderend. Max en Saar werken nu samen en rammen met een kajak de roeiboot. Kwak en Boemel, maar ook het beeld, komen in de rivier terecht. De twee landlopers worden door de politie ingerekend en met de nodige samenwerking en spierkracht wordt de antieke beer weer op het droge gehaald. Om alle ruzietoestanden te vermijden krijgt het beeld nu een plaats pal in het midden van de stad. Alle rust keert weer en ook Max heeft geleerd dat vriendschap en samenwerken veel lonender zijn dat pestgedrag.

Geef pesten geen kans!
EXTRA INFO
Dossier 'Kies kleur tegen pesten' + kleurplaat.
Dossier downloaden

Interview met scenarist Kristof Berte en Gui Deboutte (expert betreffende pestproblematiek).
Interview downloaden

Beeldverslag met scenarist Kristof Berte.
Oost-Vlaamse Televisie - AVS

Stripvlogger met een bespreking.
Stripvlog - Het verpeste kamp

Schetsvlogger Emile met een bespreking.
Schetsvlog - Het verpeste kamp

6 februari 2022
Interview (Radio 2) met scenarist Kristof Berte over album 308. Zijn eerste scenario voor een Jommekesverhaal.18 tot 25 februari 2022
Actie bij 'Schoenen Torfs' tijdens Vlaamse Week tegen Pesten

Dit album verscheen ook in een hardcoverversie met unieke bijbehorende ex-libris.