De schat van niemand


• Albumnummer: 309
   Scenario/Tekeningen: Philippe Delzenne
   Inkleuring/Lettering: LaGrafica

• Jaar van uitgifte: 2022 ↣ 6 april

• Aantal pagina's: 48


Marie is tot tranen toe beroerd bij het einde van een romatische avonturenfilm. De volgende dag is de film het gespreksonderwerp bij Marie, Charlotte en Greet. De drie dames vertellen ook hun wedervaren van het in slaap sukkelen van hun echtgenoten tijdens een film. Het idee om zelf ook eens een avontuur te beleven krijgt hier zijn eerste aanzet. Eens Marie weer thuis is brengt ze die boodschap over. Dit is meteen het signaal voor Jommeke om samen met Flip en Filiberke een idee uit te werken. Ze roepen de hulp in van Jan Haring. Er wordt een avontuur verzonnen op een onbewoond eiland ergens in de grote oceaan. Filiberke doopt het als 'Het eiland van Niemand'. In het avontuur zal een schat van een piraat - 'De schat van Niemand' - centraal staan. De voorbereidingen worden getroffen. Op een oud stuk stof wordt een SOS-bericht geschreven van piraat Gerrito Caramelthee. Het document wordt in een rumfles gestopt. De fles komt op de zolder bij Jan Haring tussen zijn spullen te staan die hij meebracht van zijn vele zeereizen. Het voorstel van Jan Haring om de dames uit te nodigen en in zijn spullen te snuffelen nemen ze graag aan. De fles komt als snel tevoorschijn. De SOS-boodschap is het startsein om met De kuip naar het eiland te vertrekken.
Nu de mamma's van huis zijn gaan de pappa's - Teofiel, Prospeer en Bert - ook een zeer ontspannen tijd met eten, drinken en voetbal kijken tegemoet.
Eens aangemeerd bij het eiland bouwen ze een simpel onderkomen om te overnachten. Daarna kan de zoektocht naar Caramelthee beginnen. Maar tijdens de eerste nacht verschijnt er een geest met waarschuwende woorden als boodschap. Het is gewoon Filiberke die verkleed is en op een vliegend ei de angst er probeert in te brengen. Maar de mamma's zijn stoer en gaan de volgende dag vastberaden op onderzoek. Snel vinden ze een geschreven boodschap op een rots en wat verder nog aanwijzingen. In een grot vinden ze een skelet van piraat Caramelthee en dan klink er een ijzingwekkende stem met de onheil voorspellende boodschap onmiddellijk het eiland te verlaten. Dit sterkt de mamma's om nu zeker verder op zoek te gaan.
Aan de andere zijde van het eiland meert intussen een boot aan. Aan boord was niemand minder dan Gertruut Chester met haar handlanger Zomp.
Intussen heeft Marie een schatkist gevonden en roept iedereen ter plaatse. Gertruut vangt de boodschap ook op en ziet haar kans schoon om een rijkelijke buit in bezit te krijgen. Marie zet het op een lopen maar struikelt en de schatkist valt en de goudstukken vliegen in het rond. Marie en Greet worden gevangen genomen en vastgebonden. Charlotte kan Filiberke verwittigen terwijl Flip net niet op Gertruut botst. Flip komt te weten dat Marie en Greet zijn gevangen genomen. Wat later wordt hij zelf ook gegrepen en vervolgens vastgebonden.
Jan Haring merkt intussen de vreemde boot op en hoort wat verder enig gemompel uit een grotingang komen. Hij vindt er Marie en kan haar bevrijden. Samen gaan ze nu naar de anderen. Gertruut is intussen aan de haal gegaan met de schat en probeert te vluchten met haar boot. Verkleed als geesten jagen Jommeke en Filiberke Gertruut zoveel angst aan dat ze gewoon overboord springt. Gertruut wordt aan land gebracht en stevig vastgebonden en wordt wat later met haar handlanger aan de politie uitgeleverd.
De drie mamma's worden nu op de hoogte gebracht dat ze eigenlijk in een verzonnen avontuur zijn terechtgekomen met een stuk echt avontuur door de tussenkomst van Gertruut Chester. De volgende dag wacht hun echter nog een verrassing ... een echte schat. Professor Gobelijn heeft de echtgenoten met de vliegende bol overgevlogen naar het eiland en wanneer de mamma's nog een over het hoofd geziene boodschap op de rotswand vinden komen ze bij een gigantische doos in cadeauverpakking. Wanneer de doos dan geopend wordt verschijnen de echte schatten ... Teofiel, Prospeer en Bert.
Eens terug thuis treffen de mamma's wel een behoorlijke puinhoop aan van het feestje van hun echtgenoten. Ze besluiten dan maar om een extra dagje naar zee te trekken terwijl Teofiel, Prospeer en Bert alles weer opruimen.

EXTRA INFO
Interview met Jo Nys-Berckmans.
Lees interview ...