Project Pegasus


• Albumnummer: 310
   Scenario/Tekeningen: Gerd Van Loock
   Inkleuring: Sabine De Meyer
   Lettering: LaGrafica
• Jaar van uitgifte: 2022 ↣ 1 juni

• Aantal pagina's: 48


In Transsylvanië wordt een veulen geboren dat vleugels heeft. Het is het resultaat van een experiment van een duister figuur, graaf Hippostein. Na enkele maanden wordt het wereldkundig gemaakt in de media ... het uit de Griekse mythologie bekende gevleugelde paard is opnieuw tot leven gewekt.
Toeval wil dat de Miekes Jommeke komen opzoeken om hem mee te gaan laten kijken naar een stoeterij waar een veulentje is geboren. De Miekes hebben ook de wens om te leren paard rijden. In Transsylvanië blijkt intussen het jonge veulen zijn vleugels te verliezen. De graaf ziet zijn plannen gedwarsboomd en wil dat het veulen verdwijnt. De knecht van de graaf brengt het naar een groep zigeuners die het kopen. Esmeralda, een zigeunermeisje, wil niet dat het jonge paard zo maar voor een kar wordt gespannen en geeft het de vrijheid. Het paard zwerft een tijdje door de natuur. Tijdens een ritje op Fifi duikt het vermoeide en uitgehongerde paard op nabij de gravin van Stiepelteen. Deze neemt het paard mee naar haar ksteel. Jommeke wordt meteen op de hoogte gebracht. De Miekes zijn ook meteen bereid om het dier er bovenop te helpen. Alles gaat goed tot het moment dat Odilon een zadel op de rug van het paard legt en de buikriem aanspant. Het paard slaat op hol maar kan even later gekalmeerd worden door boer Snor. Intussen is duidelijk dat het over uitzonderlijke springcapaciteiten beschikt. De gravin ziet meteen dat hier een toekomstig kampioen kan van gemaakt worden. Het paard wordt omwille van zijn vliegende sprongkracht 'Pegasus' gedoopt. Een oefenparcours wordt gebouwd en een trainingsprogramma wordt uitgewerkt. Na een week is er een wedstrijd en daar kaapt Pegasus de eerste prijs weg. De dochter, Truus Praalmans, van de baas van de stoeterij toont week na week aan haar vader de steeds langere lijst van overwinningen die Pegasus bij elkaar springt. De vader van Truus doet wat opzoekwerk en maakt contact met graaf Hippostein. Deze laatste draagt zijn knecht op om het paard weer terug te halen. De knecht reist af naar Zonnedorp en steelt het paard en brengt het terug naar Roemenië.
Jommeke wordt meteen gealarmeerd. Er is een aanwijzing dat het paard richting Roemnië wordt gevoerd. Samen met Flip en Filiberke zetten ze met de vliegende bol meteen de achtervolging in. Bij het kasteel aangekomen gaat Flip op onderzoek en komt te weten dat de graaf Pegasus heeft laten opsluiten in een beveiligde stal. Jommeke en Filiberke gaan op zoek en eens bij de stallen laten ze alle paarden vrij. Eén paard gaat er niet meteen vandoor. Het stampt een deur stuk en er volgt een blij weerzien tussen moeder en veulen. De graaf weet echter Jommeke en Filiberke op te sluiten in een kooi. Meteen wordt duidelijk dat graaf Hippostein geen goede bedoelingen heeft. Gelukkig daagt de knecht van de graaf op en overmeesterd zijn baas. Hij is van oordeel dat de man zijn stoppen zijn doorgeslagen. Jommeke en Filiberke zijn meteen weer vrij. Pegasus draaft intussen met de hele kudde vrijgekomen paarden door de natuur. Wanneer de dieren bij het zigeunerkamp komen herkent Pegasus Esmeralda en het dier is niet vergeten dat het meisje hem vrij liet. De zigeuners ontfermen zich over de kudde paarden.
De Miekes volgen intussen paardrijles op de stoeterij van Truus Praalmans.

EXTRA INFO
Paardensport Vlaanderen organiseerde een 'WINACTIE' via een kleurproject van de cover van 'Project Pegasus'.
30 albums te winnen!