Zonnedorp kampioen!


• Albumnummer: 312
   Scenario: Kristof Berte
   Tekeningen: Gerd Van Loock
   Inkleuring/Lettering: La Grafica
• Jaar van uitgifte: 2022 ↣ 2 november

• Aantal pagina's: 40


Teofiel is vroeger thuis van zijn werk om een voetbalwedstrijd te kunnen kijken. Een doos in de woonkamer zorgt ervoor dat hij struikelt. Marie laat haar ongenoegen horen. Jommeke had de doos al een tijd terug op zolder moeten zetten. Het zijn allemaal souvenirs van vroegere avonturen die nu op grond liggen. Jommeke ruimt op en bij het vinden van de oude voetbal uit zijn eerste avontuur vertrekt hij meteen richting Filiberke om er te gaan voetballen. Filiberke is op zijn eentje aan het oefenen om de beste keeper van de wereld te worden. De oude voetbal wordt opgeblazen en nu er echt kan getraind worden gaat de bal binnen de kortste keren jammer genoeg door een ruit. Jommeke vertrekt dan maar en komt nog wat vrienden tegen en er wordt al snel richting een weiland van Boer Snor vertrokken om daar in alle veiligheid te kunnen voetballen.
Daar aangekomen blijkt er iets mis te zijn. Boer Snor heeft een mislukte aardappeloogst gehad en ook de schuur moet dringend een herstelling krijgen. Hij wil het weiland verkopen om aan voldoende geld te geraken. Een zeker Marie Mortelmans, zakenvrouw en bouwmagnaat, lanceert een bod van 20000 euro. Ze wil er graag een shoppingcenter met ruime parking neerpoten.
Jommeke blijft niet bij de pakken zitten en een idee om via een voetbaltornooi zelf het nodige geld te verzamelen, om het weiland te kopen, krijgt vorm. Er is ook gelukkig nog een rad van tong zijnde reporter, van de plaatselijke krant, die Marie Mortelmans zo ver krijgt dat ze 10000 euro als beloning zal geven aan de winnaar van het tornooi. Voor Jommeke en zijn vrienden is het nu zaak om met een voetbalploeg het tornooi te winnen en met inkomsten uit eetkraampjes en een bar de resterende 10000 euro bij elkaar te krijgen. Jommeke en zijn vrienden vormen een ploeg onder de naam FC Zonnedorp. Er schrijven zich verder ook nog ploegen in met zeer bekende figuren zoals voetbalvereniging De Begijntjes, Anakwaboezasmos, Operatie Probere Voeten en ook het onbekende FC Beton.
Wesley, een oude schoolkameraad van Teofiel, wordt de coach van FC Zonnedorp. De eerste wedstrijd is tegen het onbekende FC Beton. Het blijkt een ploeg te zijn die Marie Mortelmans in de strijd werpt om alsnog het tornooi in haar voordeel te beslechten en haar bouwplannen ten uitvoer te brengen. De uitslag van de eerste wedstrijd is bijzonder teleurstellend, FC Zonnedorp - FC Betton eindigt op 0 - 6. Wesley heeft nog een pak werk aan zijn ploeg. Filiberke is zwaar ontgoocheld omdat hij de ploeg heeft laten verliezen. Hij loopt langs bij professor Gobelijn om hulp te vragen voor zijn zwakke keeperprestaties. Gobelijn is slaperig en verstrooid en stemt in om keeperhandschoenen te bedenken met de nodige sensoren zodat Filiberke alle ballen moeiteloos kan pakken. De volgende dag gaat Filiberke om de handschoenen. De slapende professor is niet wakker te krijgen en hij neemt dan maar gewoon de handschoenen van de tafel mee.
Filiberke blijkt inderdaad niet echt meer te verslaan in zijn doel. Het tornooi vordert in het voordeel van FC Zonnedorp. Een dag later is Filiberke zijn handschoenen echter kwijt en biecht hij zijn hulp van de professor op. Maar wat blijkt ... de professor heeft niets met de handschoenen gedaan maar enkel een zelfreinigende sportzak gemaakt. Filiberke is door het geloof in eigen kunnen plots de betere keeper geworden en is er zodoende geen sprake van valsspelen.
FC Zonnedorp haalt de finale en daar moeten ze het opnemen tegen FC Beton. Na de eerste helft is de stand 1 - 1. In de tweede helft wordt Jommeke door een speler van FC Beton zwaar aan de trui getrokken maar de scheidsrechter laat gewoon verder spelen, ondanks het luidruchtige protest van professor Gobelijn. Filiberke kan, bij een ultiem schot op doel, met een haast wonderbaarlijke redding voorkomen dat FC Beton scoort. Het lijkt alsof scoren er niet meer inzit ... tot de allerlaatse minuut. Jommeke wordt zwaar onderuit gehaald en na het herbekijken van de filmbeelden op het fotoapparaat van de sportverslaggever krijgt FC Zonnedorp een penalty toegekend. Filiberke krijgt de zware verantwoordelijkheid om de penalty te trappen. De bal gaat foutloos in de winkelhaak. FC Zonnedorp speelt kampioen!
Ook weet Teofiel te melden dat ze zo'n 10000 euro aan inkomsten hebben gehad met de randactiviteiten. Marie Mortelmans wil meteen verdwijnen maar ze wordt er attent opgemaakt dat ze nog een premie moet betalen. Dat weigert ze. Na een woordenwisseling met de burgemeester druipt ze af. De burgemeester heeft echter nog bijzonder goed nieuws ... hij betaalt het tekort van de aankoopprijs van het weiland en kondigt aan dat het een ontmoetingsplaats voor jongeren moet worden.

Een leuke variant voor het WK voetbal ... ...