Monster in Zonnedorp


• Albumnummer: 313
   Scenario: Marc Legendre
   Tekeningen: Philippe Delzenne
   Inkleuring: Sabine De Meyer    Lettering: LaGrafica
• Jaar van uitgifte: 2023 ↣ 1 februari

• Aantal pagina's: 40


In de Arabische woestijn botsen Miguel Mott en zijn handlangers met een vreemd dier. Ze verdoven het en laden het op hun vrachtwagen. Enige tijd later verkopen ze het aan het dierenpark van Zonnedorp.
Jommeke en zijn vrienden zijn ook benieuwd naar dit dier, dat omschreven wordt als monster. Door de grote drukte geraken ze niet direct bij het dier en verstoppen ze zich om na sluitingstijd rustig te kunnen gaan kijken. Eens bij het dier valt het meteen op dat het bijzonder verdrietig is. Meteen handelen ze kordaat. Ze bevrijden het dier, dat zo lief als een teddybeer blijkt te zijn, uit zijn kooi. Hun tocht door Zonnedorp blijft niet helemaal onopgemerkt maar ze geraken er toch tot bij professor Gobelijn mee. Deze weet al snel te melden dat het om een zandbeer gaat. Bovendien blijkt die diersoort al een tijd te zijn uitgestorven. Gobelijn brengt de media op de hoogte dat er wereldnieuws is rond de zandbeer.
Miguel Mott en zijn handlangers lezen dit ook en vinden dat ze veel te weinig betaald werden voor de levering van zo een uniek dier. De directeur van het dierenpark deelt hun mening niet. Ze besluiten dan maar om het te stelen en daarna opnieuw, voor veel meer geld, te verkopen. De zandbeer wordt in de vliegende ton op de vrachtwagen van het onguur gezelschap gezet en ze verdwijnen net voor Jommeke en zijn vrienden iets kunnen doen. Meteen wordt een achtervolging ingezet met de vliegende bol. Met de afstandsbediening van de vliegende ton is de juiste locatie van de zandbeer in de ton snel gevonden. De zandbeer wordt gered na wat luchtkapriolen met de vliegende ton. De dieven begrijpen er totaal niets van.
De zandbeer wordt door Jommeke en zijn vrienden terug naar de woestijn gebracht en daar duiken plots nog enkele exemplaren op. Er steekt een zandstorm op en de zandberen vinden dit bijzonder leuk. De vliegende bol maakt wat rare buitelingen maar met de hulpmotor worden grotere problemen vermeden en geraakt iedereen veilig in Zonnedorp. De goede afloop wordt gevierd met een taart van zanddeeg. In de woestijn zijn er tot slot na enige tijd drie jonge zandbeertjes bij gekomen.