Op stap met generaal Vlamkruit


• Albumnummer: 316
   Scenario/Tekeningen: Gerd Van Loock
   Inkleuring: Sabine De Meyer    Lettering: LaGrafica

• Jaar van uitgifte: 2023 ↣ 2 augustus

• Aantal pagina's: 40


Buckingham Palace Londen ...
De secretaris van de koning is de originele lijst van de medaille-uitreiking voor uitzonderlijke moed, die de overleden Queen nog net voor haar dood maakte, kwijt. Een bediende weet hem echter snel in het slaapvertrek, van wijlen de Queen, weer terug te vinden. Op de lijst is echter de naam van kolonel Harris doorstreept en vervangen door de naam van de Belgische generaal Vlamkruit. Een koninklijke wacht wordt uitgestuurd om generaal Vlamkruit een uitnodiging voor de uitreiking in Engeland te bezorgen.
Generaal Vlamkruit is engiszins verbaasd over zo'n uitnodiging. Hij neemt contact op met Jommeke om hem en Kokobanana te vergezellen als ordonnans. Jommeke haalt Filiberke erbij en ze vetrekken naar Middelkerke. Ze melden zich bij generaal Vlamkruit. Wat later vetrekken ze onder leiding van kapitein Jan Haring met De Kuip richting Engeland.
Intussen is in Engeland kolonel Harris ongeduldig aan het wachten op een uitnodiging van het paleis. Ten einde raad neemt hij dan maar zelf contact op en tot zijn grote verbazing krijgt hij te horen dat zijn naam geschrapt werd door de Queen zaliger. Meteen smeedt hij boze plannen om de originele lijst te laten verdwijnen en een valse, met zijn naam erop, tot bij de koning te krijgen.
De Kuip nadert Londen maar wordt op de Thames door een militair vaartuig benaderd. De bemanning van De Kuip wordt op het militair vaartuig in het ruim gevangen gezet. Uiteraard allemaal door toedoen van kolonel Harris. De kolonel wordt op de hoogte gebracht door een admiraal dat een staatsgreep verijdeld is. Kolonel Harris had immers generaal Vlamkruit ten onrecht hiervan beschuldigd.
Maar Jommeke en zijn vrienden laten niet alles zo maar gebeuren. Flip en Kokobanana zorgen in eerste instantie dat iedereen weer vrij komt. Lang blijft de ontsnapping niet onopgemerkt. Kolonel Harris onderneemt nieuwe stappen om generaal Vlamkruit buitenspel te krijgen. Hij schakelt zelfs de luchtmacht in. Jommeke en zijn vrienden worden weer opgepakt maar Kokobanana voorkomt een tweede opsluiting. Onder vals voorwendsel weet kolonel Harris dan toch generaal Vlamkruit te ontvoeren en op te sluiten in de Tower. Maar dat is buiten Flip gerekend die Jommeke en Filiberke alle info weet te bezorgen. Filiberke slaagt er als koninklijke wacht in om de generaal weer vrij te krijgen.
De dag van de medaille-uitreiking is aangebroken. Kolonel Harris doet nog een laatste poging om aan een medaille te geraken. De koning begint alvast aan de eerste uitverkorenen de medailles te overhandigen. Intussen slagen Jommeke en zijn vrienden er in om de originele lijst van de Queen weer op te diepen en stormen wat later de zaal, met genodigden en de koning daar aanwezig, binnen. De koning wordt op de hoogte gebracht en herkent ook het handschrift van zijn moeder op de lijst en alles wordt snel rechtgezet. Kolonel Harris moet wat van zijn eigen eretekens inleveren als straf. Generaal Vlamkruit krijgt zijn medaille voor zijn verzoeningswerk bij een militair conflict. Ook Jommeke, Filiberke en Flip krijgen een ereteken. Op aangeven van kapitein Jan Haring wordt dan wat later het ruime sop gekozen ... richting een nieuw avontuur.