De ruimtereis van Piki


• Albumnummer: 317
   Scenario/Tekeningen: Philippe Delzenne
   Inkleuring/Lettering: LaGrafica

• Jaar van uitgifte: 2023 ↣ 4 oktober

• Aantal pagina's: 40
       Cover met werktitel


Piki, het zoontje van bekende kikinauten, maakt een reisje rond de planeet Kikiwikie. Hij doet dit wel zonder toestemming. Verrast door een ruimtestorm wordt de ruimtebol, met de tienjarige Kikiwikie, het heelal ingeslingerd. Het ruimtetuig zendt noodsignalen uit. Professor Gobelijn vangt een gedeeltelijke noodoproep van Piki op. Voor de verbinding verbroken wordt kan de professor toch de locatie van het ruimtetuig bepalen. Het maakte een zachte landing in het ijskoude Groenland.
De professor trommelt Jommeke, Flip en Filiberke op en in allerijl vertrekken ze naar Groenland. Eens bij het ruimtetuig aangekomen verschijnt Piki meteen. Gobelijn zal nu trachten het tuig terug vliegklaar te krijgen. Ondertussen spelen Jommeke, Filiberke en Piki in de sneeuw. Ze bouwen leuke dingen, met de omvormhelm van Piki die via straling materie in bruikbare vormen kan omzetten. Na enige tijd is de ruimtebol weer vliegklaar er wordt koers gezet richting Trezebezebiezebossen, waar het ruimtelabo van Gobelijn nog steeds gevestigd is. Eens daar gaat de professor aan de slag om de ruimtebol volledig te herstellen om zo Piki weer huiswaarts te kunnen krijgen.
Jommeke en zijn vrienden vertrekken richting Zonnedorp. Ze komen langs bij boer Snor. Ook is al een paar keer duidelijk geworden dat Piki moet opletten dat hij niet in de lucht vliegt omdat de aardse zwaartekracht op hem geen invloed heeft. Er wordt besloten om de nacht op de boerderij door te brengen. De volgende ochtend zoekt Jommeke gewichten om de schoenen van Piki zo zwaar te maken dat hij niet opstijgt. Helaas is Piki onvoorzichtig en gaat hij de lucht in. Ternauwernood kan hij zich nog net vastgrijpen aan touwen van een voorbijkomende luchtballon. Via een touw geraakt hij weer op de begane grond.
Na een wandeling komen ze aan bij de Miekes. Choco weet de omvormhelm te bemachtigen en kan tijdens de volgende nacht de chimpansees en de gorilla uit het dierenpark de vrijheid geven. De gorilla komt bij professor Gobelijn terecht en schakelt hem tijdelijk uit. Hij prutst wat aan de communicatieapparatuur en legt verbinding met de planeet van de Kikiwikies. Daar ontstaat meteen grote paniek en wordt besloten om met de Flitsotron, het snelste ruimtetuig, naar de aarde te vertrekken. Ze gaan ervan uit dat Piki in groot gevaar verkeert.
De volgende ochtend komen de Miekes tot de vaststelling dat Choco weer wat heeft uitgehaald en alle apen uit het dierenpark de vrijheid heeft gegeven. Dat wordt door een nieuwsbericht bevestigd. Met de apen op stap naar de boerderij van boer Snor verloopt vlekkeoos. Daar worden ze verzameld en kunnen ze in groep terug naar het dierenpark.
Intussen zijn de Kikiwikies bij Gobelijn aangekomen en wordt Piki herenigd met zijn ouders. De gorilla gooit echter nog roet in het eten en gijzelt een Kikiwikie. Hij wordt echter vlug opgespoord en met behulp van een spuitje, met het serum dat ooit Mataboe vermenselijkte, is hij meteen zeer zachtaardig en kan hij ook terug richting dierenpark. Alle Kikiwikies zijn terug paraat en de ruimtebol is ook weer volledig hersteld. De Miekes hadden nog een afscheidsgeschenk klaar gemaakt onder de vorm van chocoladen gorilla's. De terugreis van de Kikiwikies kan worden aangevat. Piki heeft van alle oudijzer van Zonnedorp nog snel een raket voor Choco tot cadeau omgevormd.