De drie geesten van Kerst


• Albumnummer: 318
   Scenario: Kristof Berte
   Tekeningen: Philippe Delzenne
   Inkleuring/Lettering: LaGrafica
• Jaar van uitgifte: 2023 ↣ 22 november

• Aantal pagina's: 40


Net voor Kerstmis gaan Jommeke en zijn vrienden liedjes zingen om geld in te zamelen voor een goed doel. Hun reeds verzamelde centjes worden plots door een norse man brutaal weggeschopt. Flip probeert de man tot de orde te roepen ... er volgt een vrij onbeleefde reactie.
Enige tijd later keren ze allen huiswaarts. Jommeke, die loopt nog even langs een boekenwinkeltje om een kerstcadeau voor zijn ouders te kopen. Het wordt een mooi boek ... A Chrismas Carol van Charles Dickens. De winkeljuffrouw helpt hem uitvoerig bij zijn keuze. Tijdens het inpakken van het boek wil ze nog aarzelend iets over haar vader vertellen maar besluit dat het er toch niet doet en Jommeke blijft in het ongewisse.
Thuisgekomen blijkt Teofiel een bijzonder slecht humeur te hebben vanwege het gedrag van zijn nieuwe kantoorbaas. Jommeke informeert waar de man woont en belooft zijn vader actie te ondernemen in deze kerstperiode. Samen met Filiberke en de Miekes trekken ze naar Albert Schroothart, de baas. Ze bellen aan en brengen een kerstlied ten gehore ... de deur wordt geopend en de verbazing is groot door de reactie die volgt en ze herkennen ook meteen de bullebak die hun hoed met centjes heeft weggeschopt. De voordeur wordt dichtgesmeten. Ze bellen nogmaals aan en weer volgt een boze reactie en een dichtslaande deur.
De ochtend erna ligt Jommeke te slapen in de zetel. Hij was het boek voor zijn ouders beginnen lezen omdat hij van de verkoopster in de boekenwinkel een omschrijving van het verhaal had gekregen en dat bleef door zijn hoofd spoken ... de gierige Scrooge had wel wat van de baas van zijn vader en dat brengt hem op een idee voor kerstavond. Met een anti-zwaartekrachtgordel, die lang geleden door professor Gobelijn werd bedacht, en de nodige verkleedmaterialen trekken de jeugdige vrienden naar Schroothart. Flip zorgt er voor dat ze binnen raken, na eerst Schroothart al enigszins de stuipen op het lijf te hebben gejaagd, als onzichtbare stem, terwijl hij verstopt zat in een vaas. Wat later zweven de Miekes de slaapkamer binnen en wekken Schroothart. Ze nemen hem mee voor een nachtelijhke tocht door de lucht langs enkele vredige en gelukkig kerstvierende families. Helemaal overtuigd is de man niet ... maar Filberke is de nieuwe geest die opduikt en krijgt hem wel zover dat hij begint te vertellen over een idiote ruzie met zijn dochter. Ook zou er een kleinzoon zijn en blijkbaar gaat hij wel stiekem naar het boekenwinkeltje van zijn dochter maar durft ze niet onder ogen te komen. Jommeke, die op de achtergrond het hele verhaal heeft gehoord, gaat naar het boekenwinkeltje terwijl Filiberke de man bezig weet te houden. Eens Schroothart terug in zijn huis is duikt een nieuwe gedaante op ... de mantel valt op de grond en daar staat zijn kleinzoon. Meteen daarna wandelt zijn dochter binnen. Het verleden wordt aan de kant geschoven en Schroothart organiseert een kerstmaal waarop ook Teofiel, Marie, Jommeke en zijn vriendjes uitgenodigd worden. Zo wordt het toch een prachtig, vredevol kerstfeest.

EXTRA INFO
De titel van het betoverende boekenwinkeltje werd gekozen, na een oproep van de uitgeverij, uit de inzendingen van Jommekeslezers.

En het werd 'HET BOEKERIJTJE'.

De cover met een extraatje ...
• De cover van het album heeft een 'Glow in the dark-effect' meegekregen.

Een kerstverhaal voor de eeuwigheid

Promofilmpje

De Jommekesjaren van Kristof Berte - Interview