JOMMEKE • In de knel én de penarie


• Albumnummer: ---
   Scenario: Jef Nys / Jelle De Beule
   Tekeningen: Thijs De Cloedt
   Lettering: LaGrafica
• Jaar van uitgifte: 2021 ↣ 7 april

• Aantal pagina's: 48


Tijdens zijn 65-jarige carrière heeft Jommeke tientallen fabelachtige schatten gevonden. Alleen blijkt bij een controle door de fiscus dat hij hierop nooit belastingen heeft betaald. Onze stripheld moet plots een dikke 500 miljard euro ophoesten. Helaas heeft hij alles weggegeven aan de wezen, hulpbehoevenden en kinderen die in de sukkelstraat zitten. En uitgerekend nu lukt het hem maar niet om een nieuwe schat te vinden. Voor het eerst in zijn leven zit Jommeke niet alleen in de knel, maar ook nog eens in de penarie!
Wie?
Jelle De Beule is voornamelijk in Vlaanderen bekend als komiek (Neveneffecten), tv-figuur (jurylid De Slimste Mens, De Ideale Wereld) of als acteur (De Dag, Callboys en in een ernstige rol te zien in de tv-reeks Black-out). In april 2021 leren we hem ook kennen als stripscenarist, meer bepaald van Jommeke, voor een hommeagealbum. Wees gerust, hij kent de reeks door en door. In de komische tv-reeks Neveneffecten kon je mede van zijn hand al eens een smakelijke parodie (Schatten uit de diepte) van Jommeke bekijken.
Samen met beste vriend, Thijs De Cloedt, maakte Jelle het bijzonder album van hun favoriete stripheld Jommeke. Thijs is designer, animator en muzikant. Hij is mee verantwoordelijk voor de animaties van Kabouter Wesley (van Jelles Neveneffecten-kompaan Jonas Geirnaert) en tv-programma Man Bijt Hond. Soms doet hij de cartoons van zijn vader Marec bewegen.


Info ...
Schatten uit de diepte

VTM-Nieuws - Interview met Jelle De Beule

Radio 2 - Dubbelinterview met Jelle De Beule + Podcast

Stripspeciaalzaak - Interview met Jelle De Beule

PERSBERICHT:
Wat gebeurt er als twee Jommeke-nerds aan de slag gaan met hun favoriete stripheld?
Dan belandt die gegarandeerd in de knel én de penarie. Jelle De Beule en Thijs De Cloedt eren "het strooien dakske" van Jef Nys met een knotsgekke hommage. "Jommeke in de knel én de penarie komt er op vraag van de uitgeverij", vertelt Jelle De Beule.
"Ze kenden mijn fascinatie voor het Jommeke-universum. In De Ideale Wereld had ik er al een paar dingen mee gedaan en met Neveneffecten maakten we ooit een volledige Jommekeparodie. Ze zochten iemand die de Jommekewereld kende en er iets speciaals mee wou doen."
Het verhaal is even simpel als geniaal.
"Wat ik vooral leuk vind aan Jommeke is dat de strips zich afspelen in onze wereld: Zonnedorp, Vlaanderen", vertelt Thijs. "Het maakt het allemaal herkenbaar en ergens ook geloofwaardig en dat doet je wegdromen. Als kind ben je gefascineerd en ook wel jaloers op de avonturen die Jommeke beleeft."
Kim Sanders van Standaard Uitgeverij is heel blij met het resultaat. "Na 65 jaar en 300 albums leek het ons leuk om Jommeke eens op een andere manier te benaderen", vertelt de uitgeefster. "We waren onmiddellijk heel enthousiast over het verhaalidee van Jelle. Jommeke heeft doorheen de reeks immers heel veel schatten gevonden, denk maar aan albums als De Schildpaddenschat, De Gouden Jaguar en De Schat van de Zeerover. die hij allemaal onbaatzuchtig weg gaf. Dat hij na 300 albums daar de tol voor moet betalen bij de belastingen... het klopte gewoon. En dan hadden we de tekeningen van Thijs nog niet gezien. Die maakten het plaatje helemaal compleet. Een moderne kijk op Jommeke, maar toch oh zo herkenbaar."


Persdossier
Berekening achterstallige belastingen
Jommeke in de knel én de penarie - promofilmpje Humo

Enkele voorstudieschetsen ...


16 maart 2021 - Luxe-editie in voorpublicatie bij Humo.