Zonnedorp op z'n kop - De Miekes


• Albumnummer: ---
   Scenario/Tekeningen: Philippe Delzenne
   Inkleuring: Agnes Nys

• Jaar van uitgifte: 2017 ↣ 6 september

• Aantal pagina's: 48


Annemieke en Rozemieke zijn op stap. Annemieke is bijzonder vrolijk en zingt bekende liedjes. Wanneer ze bij professor Gobelijn aankomen blijkt zijn domein helemaal afgesloten. Geprikkeld door nieuwsgierigheid klauteren ze over de domeinmuur en gaan via de achterdeur het huis binnen. Meteen valt op dat er heel wat apparaatjes actief de aanwezigheid van de meisjes opmerken. Ze merken ook een vreemd geluid op, afkomstig uit de kelder. Blijkt daar een vreemd wezentje opgesloten. Wilbert wordt bevrijd en onder grote verbazing maken ze kennis met een soort roze miniversie van de professor. Bij het praten is er ook enige verstrooidheid waardoor de gelijkenis nog sterker wordt. Wilbert Kopvoet is een met behulp van een 3D-rubberpinter en van de nodige computersoftware voorzien, de nieuwste uitvinding van de professor die nog supergeheim is. Het materiaal Gobelijnium is een stof die de wezentjes die uit de printer komen met behulp van computerprogramma's net zoals mensen laat denken en doen. De Miekes maken met de 3D-printer zelf nog twee extra kopvoetertjes. In de tussentijd wordt Wilbert door een jongen opgemerkt. Hij volgt de jongen maar trekt de nodige aandacht in Zonnedorp. De politie en burgemeester komen ter plaatse en de Miekes geven enige verklaringen rond de nieuwste uitvinding van de professor. Jammer genoeg zijn de twee extra kopvoetertjes aan de haal gegaan en wordt Zonnedorp op z'n kop gezet.
Jommeke is op reis en de Miekes nemen het heft in handen en proberen de hele situatie weer recht te zetten. Via een vermomming lukken ze er in om de twee ontsnapte kopvoeters weer te pakken te krijgen en naar het domein van Gobelijn te brengen. Wilbert is intussen nog steeds op stap en valt in de handen van Modest Helleborus, de ietwat foute professor. Onheil dreigt boven Zonnedorp.
De mislukte professor maakt een nieuw kopvoetertje, een mini-Helleborus, en Wilbert programmeert hij zo dat deze zich kwaadaardig gaat gedragen. De Miekes zijn nog altijd op zoek naar Wilbert, maar die blijkt onvindbaar. De volgende dag duikt plots een spoor via een computerscherm op. Flip trekt naar de de fabriek waar Helleborus zit maar wordt ongelukkig genoeg gevangen genomen. De Miekes vertrouwen het allemaal niet zo en gaan met de kleine vliegende bol ook richting Helleborus. Daar aangekomen kunnen ze de mini-Helleborus uitschakelen maar daarbij wordt Wilbert ook helemaal buiten strijd gesteld. Professor Helleborus is te weten gekomen dat Jommeke en Filiberke in Amerika zitten en vertrekt met zijn zelfgebouwde vliegtuig, de Hellevlieg, om nog een oude rekening te vereffenen. De Miekes zetten de achtervolging in. Op het moment dat Helleborus Flip drijgt uit te schakelen lukken de Miekes via een rookwolk er in de professor in een ravijn te laten neerkomen. Jommeke en Filiberke begrijpen er niets van. Maar wanneer de twee meisjes hun verhaal hebben gedaan is alles klaar als een klontje. Ze krijgen wel een standje van professor Gobelijn om wat ze allemaal met zijn uitvinding hebben uitgespookt. Wilbert is door de professor weer tiptop in orde gebracht en verrast de Miekes.


EXTRA INFO
ZONNEDORP, 8 augustus 2017
De populaire tweelingzusjes Annemieke en Rozemieke krijgen hun eigen avontuur. Ballon Media brengt het eerste van een gloednieuwe reeks ‘personage-albums’ uit, waarin alles draait om de kleurrijke nevenpersonages uit Jommeke. DE MIEKES bijten de spits af met het album ‘Zonnedorp op z’n kop’. In het album zijn Jommeke en Filiberke nergens te bespeuren maar de tekenstijl en ingrediënten sluiten naadloos aan op hun welbekende leefwereld. Het personage-album ‘Zonnedorp op z’n kop’ is van dezelfde makers als de basisreeks Jommeke.

GIRLPOWER!
De tweeling Annemieke en Rozemieke duikt voor het eerst op in het tweede album uit de Jommeke-reeks, ‘De zingende aap’. Ze lijken als twee druppels water op elkaar en net als Jommeke en Filiberke hebben ze een huisdier, de aap Choco. Hun kledij en legendarische blonde paardenstaarten met rode strik behoren al jarenlang tot het collectieve geheugen van miljoenen Vlamingen. Waar DE MIEKES in het begin soms niet mee konden op avontuur omdat ze bijvoorbeeld aan de grote schoonmaak moesten werken, zijn ze gaandeweg geëvolueerd naar een sterk en ondernemend meisjesduo dat ‘haar’ mannetje kan staan. De hoogste tijd dus om deze girlpower te eren met een eigen album.

NIEUW IN ZONNEDORP: HET PERSONAGE-ALBUM
Er waait de laatste jaren een innovatieve wind doorheen het Vlaamse striplandschap. DE MIEKES passen perfect in de vele grote en kleinere stappen waarmee Ballon Media bouwt aan de toekomst van de Vlaamse en Belgische strip. CEO Alexis Dragonetti: “De leefwereld van Jommeke wordt bevolkt door nogal wat interessante personages die best wel eens alleen in de spotlights mogen staan. Zo kwamen we tot dit voor Vlaanderen relatief nieuwe concept van het ‘personage-album’. De ambitie is niet om een langlopende nieuwe reeks in de markt te zetten, maar wel om een reeks interessante en immens populaire personages uit Zonnedorp hun eigen avontuur te geven. Niet meer maar ook niet minder”.

De auteur Philippe Delzenne
Philippe Delzenne tekende al tientallen Jommeke-avonturen. Een verhaal maken zonder Jommeke was op zijn minst een uitdaging: “Het was heel… apart”, zegt Philippe. “Maar wel enorm leuk en uitdagend om te maken! Ik ben het zo gewoon om met de alomtegenwoordigheid van Jommeke in mijn achterhoofd te zitten dat zijn afwezigheid dikwijls als een ontbrekend puzzelstukje aanvoelde. Aanvankelijk moest ik dus mijn draai nog wat vinden, omdat Jommeke geen deel mocht uitmaken van het verhaal. De Miekes vormen op zich al een straf duo. De verbondenheid tussen de zusjes is enorm. Ze hebben elk hun eigen karakter, hoewel ze er hetzelfde uitzien. Ik denk dat veel meisjes zich in de Miekes herkennen.


Promofilmpje bij dit album ...

Interview met Philippe Delzenne op radiostation MNM rond het 'Miekesalbum' -  Zonnedorp op z'n kop.

Augustus 2017

Philippe Delzenne, voor VTM, uitvoerig over het album ...
Zonnedorp op z'n kop - Persbericht
Stripvlogger met een bespreking.
Stripvlog - De Miekes - Zonnedorp op z'n kop