JOMMEKE PALMT ANTWERPEN IN

Stripheld Jommeke was tot eind april 2011 niet weg te slaan in het Antwerpse straatbeeld. De stad Antwerpen en uitgeverij Ballon Media zetten de bekende stripheld van geestelijke vader Jef Nys (1927-2009) in de kijker met twee expo's, een Jommekeswandeling en een actieve rol in de Jeugdboekenweek en het Stripplein.
Tot einde maart keek Jommeke vanuit De Kubus, het eet- en leescafé van de Antwerpse bibliotheek Permeke, op een billboard van vier bij vier meter uit over De Coninckplein. In De Kubus liep tot eind maart 2011 de expo 'Jommekes bij de vleet', waar de tekeningen te bezichtigen zijn van zestig Vlaamse strip- en cartoontekenaars die in hun eigen stijl Jommeke tekenden voor het gelijknamige hommagealbum.

Negentien extra tekeningen uit het album van o.a. Marc Sleen, Marvano, Marc Verhaegen, Geinz, Lectrr, Stedho en Philippe Paquet werden van 14 maart tot en met 31 maart 2011 geëxposeerd in het Antwerpse Centraal Station. In de bibliotheek liep in de krokusvakantie, van 7 tot 13 maart, nog een extra tentoonstelling: 'Jommekes geheimen'. Deze expo speelde in op het 'Geheim'-thema van de Jeugdboekenweek 2011.
Tijdens de paas- en zomervakantie neemt de blonde stripheld het hele gezin op sleeptouw voor een wandeling door de stationsomgeving. Een speciale wandelbrochure stippelde een route uit langs de belangrijkste bezienswaardigheden van de buurt, met leuke doe- en zoekopdrachten voor de kids. De wandelbrochure kon je gratis verkrijgen in bibliotheek Permeke.
Tot slot was Jommeke ook prominent aanwezig op het Stripplein, een markt met nieuwe en tweedehandsstrips, die doorging op 20 maart 2011 op het De Coninckplein.


314 kinderen helpen Jommeke aan wereldrecord

Tijdens de Paasvakantie van 2011 werd een oproep gedaan om kinderen in te schrijven voor een wereldrecordpoging appelhappen.

Wat is 'appelhappen'?
'Appelhappen' is een volksspel dat vooral rond Halloween populair is in de Angelsaksische landen, zegt Ballon Media over het record. De deelnemers moeten met de handen op de rug naar een appel happen. De appels drijven in een waterbak of ton en mogen enkel met de tanden 'gehapt' worden. De kindjes mochten de appels daarna uiteraard helemaal opeten, met hun handen.
266 personen hapten in september 2010 in het Engelse Heywood tegelijkertijd naar appels.

Op 21 april deden 314 kinderen het in Antwerpen een stuk beter en verbraken het wereldrecord. Waarnemend burgemeester, Guy Lauwers, de schepen van jeugd, Leen Verbist, en uitgever van Ballon Media, Alexis Dragonetti, telden de deelnemende kinderen en konden het record vastleggen op certificaat. Zelfs aan de klokhuizen en andere etensresten werd gedacht. Die gingen naar de dieren van de kinderboerderij van Wilrijk.

Jommeke dook vaker op als gezicht of ambassadeur van jeugdvriendelijke organisaties.
Van 29 april tot 15 mei was hij het gezicht van de jaarlijkse Week van de Zee. Jommeke zal trouwens nog meer fungeren als rolmodel voor kinderen met meerdere te verwachten originele activiteiten.