JOMMEKE STEUNT KINDERKANKERFONDS
'Jommekes bij de vleet'
met een cover van Michaël Vincent
Zestig Vlaamse striptekenaars en cartoonisten stuurden hun getekende bijdrage in voor het boek ‘Jommekes bij de vleet’. Het boek is een speciale ‘Jommeke’-uitgave dat gedrukt werd op 300 exemplaren en verkocht op de Gentse stripbeurs op 25 april ten voordele van vzw Kinderkankerfonds.
Het album telt ongeveer 100 bladzijden en wordt uitgegeven door Ballon media, de uitgeverij van de ’Jommeke’-reeks. Bekende en minder bekende tekenaars stuurden hun bijdrage op waarin de stripheld met strooien hoofddeksel steeds een hoofdrol speelt. Ook de medewerkers van de Jommeke’-studio Gert van Loock en Philippe Delzenne werkten mee aan het album. Het initiatief voor ‘Jommekes bij de vleet’ was een idee van Dirk De Maeyer, uitbater van de Gentse stripwinkel Pierke. Jef Nys, de in 2009 overleden geestelijke vader van ‘Jommeke’, was dit idee zeer genegen en zijn uitgever Ballon Media verleende spontaan toestemming voor het project.
Het luxueuze album  kostte €30. Op die beurs waren ongeveer de helft van de tekenaars die meewerkten aan het album aanwezig om het boek te signeren. In het najaar 2010 volgt nog een veiling van een groot aantal originele tekeningen uit het boek, die door de tekenaars gratis werden afgestaan. Ook hiervan ging de opbrengst volledig naar het Kinderkankerfonds. De opbrengst zal onder meer worden gebruikt voor onderzoek, behandeling, logistieke steun en supplementair personeel.

Bron: Strip Turnhout vzw.

Resultaat:
Op 15 december 2010 werd in het Universitair Ziekenhuis van Gent een cheque van 15.000 euro overhandigd aan het Kinderkankerfonds. Het was de opbrengst van het speciale album Jommekes bij de Vleet waar een plejade van striptekenaars hun al net zo onbaatzuchtige medewerking aan hadden verleend. Hun originele tekeningen werden op een veiling verkocht. Ook die opbrengst ging naar het Kinderkankerfonds.
Een Jommekesfiguur kwam die dag de jonge patiënten en hun broertjes en zusjes bezoeken om hen te entertainen en wat mee te tekenen. Jef Nys was nog in leven toen hij het project goedkeurde. Zijn omschrijving vat het perfect samen: "schoon initiatief".

De lijst van de meewerkende tekenaars:
Adrianssens Ivan, Baeken Serge, Bomon Antoine, Boon Mario, Bouden Tom, Broeckx Jeff, Brunoo, Bulté Ivan, C. Randall, Cambré Charel, Conz, Cromheecke Luc, De Buysscher Sam, De Graeve Ward, De Maeyer Luc, De Roover Bruno, de Rop Eric, De Sutter Geert, Declercq Gilbert, Delzenne Philippe, Demeyere Benjamin, Deryck Luk, Devroe Lode, Dhondt Steven, Du Caju Thomas, Fagard Kristof, Geinz, Geo, Gijbels Erwin, Gisquière Stijn, Lectrr, Leemans Hector, Linthout Willy, Marvano, Meert Roger, Morjaeu Luc, Nuyts Dirk, Paquet Philippe, Pas Frederik, Persyn Jeremiah, Roelens Patriek, Schokaert Pascal, Sels Erwin, Sleen Marc, Spaey Kristof, Spruyt Simon, Stallaert Dirk, Toorenvliet Paul, Urbanus, Van Bael Steve, Van De Velde Guy, Van der Auwera Dirk, Van Loock Gerd, Van Oppen Patrick, Vande Wiele Maarten, Verhaegen Marc, Vincent Luc, Vincent Michael, Waldo en Walterell.