DE SPELLETJES

Fifi
Hij speelt Fifi en Pekkie is de Gravin van Stiepelteen
Album: 18

Magneetvissen
In een met water gevulde emmer liggen spijkers. Een stok met een touw en daaraan een magneet doet dienst als vislijn. De vangst lijkt behoorlijk.

Album: 39

Regenworm
In een zelf gegraven put staat hij nog net met het hoofd boven grond en speelt op deze manier voor regenworm.
Album: 39

Appelboom
Rond zijn middel heeft hij takken gebonden. Met gespreide armen en in elke hand een appel bij het steeltje staat hij er als boom bij. Met zijn voeten staat hij in een zelf gegraven kuiltje.
Album: 39

Vuurtoren
Met rubberen laarzen aan staat hij in een met water gevulde kuip. Op het hoofd draagt hij een zwaailicht. De perfecte vuurtoren.
Album: 45

Telefoonpaal
Jommeke heeft hem tot net boven de enkels ingegraven. Flip zit op zijn hoofd en speelt zo voor de mus die op de paal zit. Wanneer ze op stap gaan dragen Jommeke en de Miekes hem als een stokstijve paal.
Album: 52

Zagen
Hij zaagt alles wat hij kan vinden in stukken. Zo moet ook bijna de palmboom van Marie er aan geloven.
Album: 56

Geit
Hij draagt een touw rond de nek. Het andere uiteinde van het touw is aan een paaltje vastgebonden. Pekkie draagt een hoed en heeft een pijp in de mond en speelt zo voor boer. Doorheen het verhaal gaat hij mee op avontuur maar het touw blijft rond zijn nek hangen en Pekkie blijft de boer, zelfs tot in het volgende album. In album 58 eet hij twee weken gras.
Albums: 57/58

Jager of wildernis
Hij worstelt met Pekkie en maakt een hels lawaai. Pekkie is de leeuw en hij speelt de jager die opgegeten wordt.
Album: 59

Kangoeroe
Met een touw heeft hij een zak op zijn buik gebonden. De zak stelt een buidel voor. In de buidel zit een teddybeer. Al rondspringend gedraagt hij zich als een kangoeroe.

Album: 61

Drenkeling
Hij laat zich steeds in een kuip met water vallen en roept dan om hulp.
Album: 62

Auto
Hij loopt rond met een aan zijn schouders hangende bumper waar autolichten op gemonteerd zijn. Hij is een levende auto.
Album: 66

Riool
Hij is op stap met een grote buis en informeert bij Jommeke om samen riool te spelen.
Album: 67

Regenwolk
Aan een aantal ballonnen zweeft hij door de lucht. Met een met water gevulde gieter zorgt hij voor plaatselijke neerslag tot groot ongenoegen van de nat geregende mensen.
Album: 77

Knolselder
Hij heeft zich tot aan de nek ingegraven. Om zijn hoofd heeft hij bladeren gebonden zodat hij er als groente uitziet.
Album: 81

Gevangene
Geketend met een aantal gewichten aan zijn voeten zit hij in een hoekje. De gewichten hebben als bedoeling dat hij het huis niet verlaat in verband met het uit de hand gelopen experiment van Gobelijn. Zijn moeder heeft voor de ketens gezorgd. Hij vindt het fijn om eens echt gevangene te kunnen spelen.
Album: 81

Vallende appel
Hij kruipt in een boom en laat zich dan van een tak vallen. Het is nogal een vrij pijnlijk spel.
Album: 83

Standbeeld in het park
Op een omgekeerde teil staat hij op één been te poseren. Hij ziet er uit als een Romein. Als kleed draagt hij een badhanddoek.

Album: 87

Poes
Hij heeft zich een staart aangebonden en draagt ook een grote strik rond de nek. Hij speelt als een kat met een bol breiwol en een mechanische muis.
Album: 89

Dove grootvader
Hij is een beetje ouderwets gekleed met een te grote jas. Verder draagt hij een bril, rookt hij een pijp en gebruikt hij een wandelstok. Wanneer er wat gezegd wordt verstaat hij dat verkeerd tot ergernis van de anderen.
Album: 96

Zeerover
Op het hoofd een rode zakdoek met gele bolletjes en verder nog een ooglap. Zijn schip bestaat uit wat planken en enkele met water gevulde kuipen moeten de zee voorstellen. Als wapen gebruikt hij een houten zwaard.
Album: 98

Vervroegd gepensioneerde
Al pijp rokend (zonder tabak) zit hij wat te rusten op een bank. Hij klaagt er wel over dat hij geen geld heeft om tabak te kopen.
Album: 103

Stervende Indiaan

Hij ligt in de tuin op de grond als 'Geurige Poema' die doorzeefd is met kogels. Zijn moeder is 'Dansende Schildpad' en Pekkie 'Zwarte Bliksem'.
Album: 104

Koude mens
Het weerbericht voorspelt weinig goeds. Dus hij duffelt zich zelf en ook Pekkie goed in. Het is nochtans zeer mooi weer. Maar ja, wie kou heeft ...!
Album: 108

Vliegende ton
Hij staat in een ton in de tuin en maakt zelf een zoemend geluid en fantaseert dat hij met de ton vliegt.
Album: 113

Onzichtbare slang
Doorheen het hele verhaal krijgt hij op geregelde tijdstippen precies aanvallen van darmkrampen. Uiteindelijk vertelt hij dat hij ze overwonnen heeft. Hij vocht immers tegen een onzichtbare slang van zes meter.
Album: 138

Geopereerde
Hij loopt erbij met verband rond een been, de buik en het hoofd. Hij weet wel niet waaraan hij geopereerd is omdat ze hem verdoofd hebben.
Album: 140

Stofzuiger
Dit spel speelt hij samen met de Miekes. Hij zit op een plank met wieltjes en heeft een soepele darm in de mond die met het andere uiteinde vastzit aan een borstel. De Miekes rijden met hem rond.
Album: 143

Komkommer in 't zuur

Hij heeft plaats genomen in een kuip die gevuld is met een mengsel van water en azijn.
Album: 146

Kameel in de woestijn
Hij staat op handen en voeten in een hoop zand. Hij heeft zich vastgebonden aan een grote plant. Verder draagt hij een gareel en op zijn rug een pak.
Album: 150

Doodzieke mens
Hij ligt met kleren aan in bed. Hij ijlt. Hij laat zich door anderen voortslepen en dragen.
Album: 152

Huiddeskundige
Hij onderzoekt iedereen, met behulp van een vergrootglas, op huidproblemen. Hij zeult ook de hele tijd met een verbandkoffertje.
Album: 158

Piramide
Hij steunt op ellebogen, het hoofd en verder op de voeten. Zijn achterwerk is in de lucht verheven en stelt de top van de piramide voor.
Album: 167

Sint-Bernardshond
Hij kruipt op handen voeten door de sneeuw en draagt een tonnetje om de hals.

Album: 172

Hypnotiseur
Hij probeert Pekkie te hypnotiseren. Dit lukt niet maar hij hypnotiseert zichzelf en gedraagt zich als een aap. Wanneer hij uit de gordijnen valt is hij meteen klaar wakker.
Album: 178

Griekje
Hij heeft zich getooid in traditionele Griekse klederdracht en voelt zich Griek.
Album: 179

Tweebultige dromedaris
Hij heeft twee kussens onder zijn trui gestoken en houdt alles op zijn plaats met een touw. Op handen en voeten kruipt hij rond. Volgens een speling van de natuur beweert hij een bult teveel te hebben gekregen.
Album: 181

Chinees
Met Chinees uitziende kledij, een typisch strooien hoed en geschminkte spleetogen doet hij zich voor als Chinees.
Album: 182

Cactus
Op zijn schouders, het hoofd en om de knieën heeft hij speldenkussen vol spelden bevestigd en beschouwt zichzelf als cactus.
Album: 187

Beroemde popster
Met een aangepast kapsel en een donkere bril verkondigt hij aan iedereen dat hij een beroemdheid is. Hij heeft ook een nep-GSM bij zich. Geregeld pleegt hij een telefoontje met bekende mensen uit de popwereld zoals de Spice Girls, Get Ready en Madonna.
Album: 194

Slapende Vleermuis

Met vleugels, die van een regenscherm zijn gemaakt, op de rug hangt hij ondersteboven aan een tak of een touw. Op deze manier speelt hij slapende vleermuis. Hij valt wel geregeld op zijn hoofd.
Album: 195

Paard
Met een oud stuk speelgoed, van zijn vader, loopt hij er als een getooid paard bij.
Album: 196

Lucht in neus
Hij loopt de hele tijd met een zakdoek voor mond en neus. Hij beweert dat er iets in zijn neus zit. Zelfs de dokter vindt niets. Uiteindelijk blijkt het niets anders te zijn dan lucht.
Album: 200

Mummie
Op neus en ogen na heeft hij zich helemaal omwikkeld met verband. Hij is een mummie van een Egyptisch prins. Pekkie, met hoofddoek, is de sfinx die over hem waakt.
Album: 202

Verschrikkelijke struikrover
Met een witte doek voor neus en mond gebonden heeft hij zichzelf tot verschrikkelijke struikrover gebombardeerd. Als wapen gebruikt hij een katapult.
Album: 204

Roboberke
Hij loopt er merkwaardig verkleed bij. Een lege tv-kast op het hoofd en buizen om armen en benen.

Album: 205

Commandant-generaal-piloot-admiraal
Hij is de beschermer van de wereld tegen UFO's en andere vliegende voorwerpen. Zijn uitrusting bestaat uit een kepie.
Album: 206

Rambo
Hij geeft zich uit voor de beschermer van de zwakke medemens. Om er een beetje Ramboachtig uit te zien draagt hij doek (bandana) om het hoofd. Een val uit een boom is zowat zijn strafste daad.
Album: 207

Gebroken achterkant van de buik
Volgens zijn uitleg is de breuk zeer ernstig en zal het zeker zes maanden duren voor alles weer aaneengegroeid is. Hij loopt rond met een dikke houten stok die op zijn rug is vastgebonden. De stok steekt zowat een halve meter boven zijn hoofd uit. Af en toe zwaait hij met het uitstekende stuk gevaarlijk in het rond.
Album: 208

Professor-doctor-superspecialist
Deze titel geeft hij zichzelf wanneer hij werkt als assistent bij professor Gobelijn. Hij laat wel binnen de kortste keren het labo van Gobelijn de lucht in vliegen.
Album: 213

Samoerai
Gekleed als een Samoerai trekt hij mee ten strijde om de gravin Van Stiepelteen van de Japanse keizer te bevrijden.
Album: 215

Ontdekkingsreiziger
Gewapend met vlag en knapzak gaat hij op zoek naar Filiberkesland.
Album: 216

Plantendokter
Na een boek over planten te hebben gelezen trekt hij ten strijde tegen het onrecht en leed dat planten wordt aangedaan.
Album: 220

Piraat
Met zeewier in het haar en wat later met een iets completere uitrusting verschijnt hij ten tonele. Hij gebruikt ook stoere taal: "Filibert, het achter-achter-achterkleinkind van Kolesterol Zeewiersnor, de verschrikkelijke zeerover".

Album: 223

Marsmannetje
Via wat vreemde kledij wil hij zich voordoen als een Marsmannetje. Hij lijkt eigenlijk meer op een rups.
Album: 224

Uit de dood verrezen mummie
Hij heeft zichzelf vol zwachtels gedraaid en in een kist, onder een houten beschilderde piramide gelegd. Eens hij met Jommeke op avontuur trekt blijft hij er als een mummie bij lopen.
Album: 225

Natuurmens
Hij draagt kledij van puur natuurlijke oorsprong, met name kurken sandalen, een broek uit koeienhuid, een trui van schapenwol en een vilten hoedje. In Nepal tracht hij de berglucht in flessen op te vangen om ze thuis aan jachtige stadsmensen te kunnen verkopen.
Album: 228

Filibert Bond
Hij is een soort geheimagent, eigenlijk de beste allertijden. Met een lange jas aan doet hij zijn onderzoek. Dit alles tot wanhoop van zijn vader die hem zoekt om zijn zaktelefoon terug te krijgen.
Album: 231

Vogel
Hij speelt vogel en is verkleed in een bruin pak. Zijn armen zijn omgetoverd tot vleugels. Met behulp van een straalmotortje van professor Gobelijn kan hij ook echt vliegen.
Album: 234

Wandelende palmboom
Het is eigenlijk geen spel, zegt hij zelf, maar een actie waarbij hij opkomt voor de rechten van de bomen. Hij heeft hiervoor enkele palmbladeren op zijn rug gebonden en zichzelf de naam 'TAK' gegeven.

Album: 235

Flitspaal
Met een doos op het hoofd waarin een fototoestel is gemonteerd tracht hij te snel rijdende auto's te flitsen met de bedoeling de bestuurders een boete te geven.
Album: 238

Vogelverschrikker
Aangekleed met lompen staat hij in een veld van Boer Snor en tracht het beter te doen dan de echte vogelverschrikkers.
Album: 242

Veroordeelde galeislaaf
In de tuin heeft hij zich vastgeketend aan een paaltje en met een roeispaan roeit hij in een waterkuip op het ritme dat Pekkie aangeeft door op een omgekeerde emmer te trommelen.
Album: 244

Voorbeeld voor Fifi
Om Fifi de nodige goede manieren bij te brengen speelt hij zeer overtuigend voor hond. Hij heeft zijn witte sokken over zijn oren getrokken om het wat echter te laten lijken. Zelfs een hondenkoekje hapt hij naar binnen, al bevalt hem dat niet.
Album: 248

Tijdreiziger
Hij heeft in de tuin een supertijdmachine gebouwd met een pak rommel. Hij is op zoek naar zijn verre voorouders. Dit spel is voor Jommeke de aanzet om Kwak en Boemel om de tuin te leiden voor een zogenaamde tijdreis.
Album: 251

Ideeënton
In de tuin zit hij in een ton om ideeën te verzinnen.

Album: 254

Rasechte Schot
Hij draagt een kilt, geruite kousen en de typische Schotse muts (Tammy hat). Hij praat ook met een rollende 'RRR' omdat de Schotten zo blijken te praten. Om het volledig te maken speelt hij ook nog doedelzak. Het Lied 'Brand op de Schotse Heide' dat hij speelt klinkt volgens Mic Mac Jampudding als een stevig brandalarm.
Album: 255

Moai-beeld
Naar aanleiding van zijn bezoek aan Paaseiland graaft hij, eens terug in Zonnedorp, zich tot de knieën, in de grond. Hij is een levend Moai-beeld.
Album: 264

Brievenbus
Met een brievenbus op zijn hoofd en een blad papier in de handen, met daarop de boodschap 'Geen reclame', staat hij aan de straat te wachten op de post.
Album: 265

Kabouter Knaagtand
Verkleed als de kindkabouter Knaagtand huppelt hij rond in het gezelschap van een namaakkonijn. Het enige wat hij nog zegt zijn de typische zinnetjes 'Ja! Dat zie ik graag!' en 'Nee! Dat zie ik niet graag!'.
Album: 266

Sherlock Holmes

Hij draagt de beroemde pet met twee kleppen en een groot vergrootglas. Zoekt soms al zittend op de knieën naar sporen.
Album: 273

Baron
Met bolhod, monocle, blauwe jas, lange zwarte broek en lakschoenen zite hij er echt als een jonge baron uit. Anatool en Smosbol herkennen hem totaal niet. Later heeft hij het plunje aan van dienstpersoneel, grote pet inbegrepen.
Album: 274

Chinese krijger
Wanneer hij verneemt dat hij met Jommeke richting China vertrekt verkleed hij zich tot Chinese krijger. Hij groet zelf met 'Ni hao' en bijbehorende buiging.
Album: 278

Dodovogel
Hij is verkleed als Dodovogel. Kan zelfs een ei leggen. Dit als kadert in de voorbereiding van een spreekbeurt.
Album: 284

Speelgoedmannetje met opwindsleutel
Hij draagt een riem met op de rug een grote opwindsleutel. Als hij helemaal opgewonden is, is hij bijzonder actief. Eens de veer helemaal ontspannen staat hij er bijna slapend en stil bij.
Album: 285

Jommeke
Hij is volledige qua kledij Jommeke en zijn zwarte haardos zit onder een pruik die identiek is aan het kapsel van Jommeke. De roodstaartpapegaai Poe maakt zijn gelijkenis compleet. Hij wil gewoon weten hoe het is om Jommeke te zijn.

Album: 292

Reinout
Met harnas aangekleed en stokpaard speelt hij de knapste en sterkste van de vier heemskinderen.
Album: 305

Koninklijke wacht
Uitgedost met rode jas met epauletten, een berenmuts en een speelgoedgeweer vervult hij zijn taak. Ook als hij marcheert zwaaite strak met armen en benen. Deze uitrusting wordt heel belangrijk om de opgesloten generaal Vlamkruit te bevrijden uit de Tower te Londen.
Album: 316

Kers-man

Omdat hij geen pak kon vinden om zoals de Kerstman uitgedost te zijn heeft hij zich dan maar als een grote kers weten te verkleden en omschrijft hij zichzelf als 'Kers-man'.
Album: 318


Drogend wasgoed
Hij heeft zichzelf aan de waslijn gehangen en giet zich geregeld met een gieter nat om weer te kunnen drogen.
Kortverhaal: De dansende dolfijnen

Ridder Filibertus
Gehuld in een roodkleed met op de borst een grote 'F', een kookpot op het hoofd en een houten zwaard in de hand is hij een middeleeuws ridder.
Kortverhaal: De dolende ridder

Witte wreker
Volledig gekleed in een wit pak tracht hij Jommeke schrik aan te jagen. Hij wordt snel ontmaskerd en stopt meteen met dit nog dwaze spel.
Kortverhaal: De kleurencrisis

Verkoper
Hij verkoopt zuivere lucht in flesjes. Hij verkondigt dat de lucht in Zonnedorp stinkt. 'Twee kopen, drie betalen' is zijn leuze.
Kortverhaal: De knechtenschool (van Anatool)

Bedelaartje

Met een lange witte baard en steunend op een wandelstok bedelt hij voor wat geld.
Kortverhaal: De wijze neuzen