ALLEREI UITVINDINGEN - DEEL 1

Van een aantal, van Gobelijns uitvindingen, mogen we zeker stellen dat ze de wereld een stuk beter zouden maken mochten ze echt toegepast worden.
Een chronologisch overzicht.

Purperen pillen


Kinderen worden groot en sterk wanneer ze deze pillen nemen. Ook zijn ze niet meer vatbaar voor ziekten. Volwassenen die de pillen gebruiken krijgen er een enorme spierkracht van. Teofiel bewijst dit door een boom op zijn rug te dragen, met z'n hoofd door een bakstenen muur te stoten ...
Album: 4


Een alles wegschietend kanon

Het wordt als volgt omschreven door professor Gobelijn:
"Nog een uitvinding van mij. Ge kunt er alles mee weggieten ... ik bedoel wegschieten! Dik of dun, rond of vierkant, alles!"
Album: 7


Een reinigingsmiddel

Een reinigingsprodukt dat het waterleidingnet proper maakt. Voor dat het middel toegepast kan worden is wel eerst, per vergissing, het staartgroeimiddel in de waterleiding terecht gekomen.
Album: 15


Een zwemmotor

Een motortje wordt op de rug vast gemaakt en zorgt met een schroef voor stuwkracht in het water. De armen voor het lichaam gestrekt en men klieft door het water.
Album: 15

 


Anti-zwaartekrachtmiddelen

Een poeder dat uitgevonden wordt als Gobelijn op zoek is naar een anti-staartgroeimiddel. De staartepidemie wordt er mee opgelost maar er is ook een nevenwerking, mens en dier gaan er namelijk van zweven. Gobelijn kan echter vlug alles onder controle krijgen.
Album: 15


Een klein apparaatje wordt met een riem om het middel bevestigd. Even draaien aan een knopje en je bent gewichtloos. Wat later bedenkt hij vliegpillen. Deze onverteerbare pillen zorgen ervoor dat na inname de zwaartekracht opgeheven wordt. Door een anti-vliegpil in te nemen wordt de normale toestand weer verkregen.
Album: 81


Een warmtestraler

Een straalkacheltje waarmee zelfs op de noordpool het ijs binnen de kortste keren smelt.
Album: 19

 


Een anti-vergeetkop

Een soort robothelm waar een genoteerde boodschap kan ingestoken worden. Wie de helm draagt voert precies uit wat op het papiertje genoteerd staat.
Album: 20

 


Het wonderdrankje

Wie dit drankje tot zich neemt wordt onzichtbaar. Natuurlijk is er een tweede drankje om het onzichtbare effect ongedaan te maken.
Albums: 22/252


Een wijsheidsdrank

Door dit drankje zouden kinderen niet meer naar school moeten. Het pakt echter lichtjes anders uit. De kinderen werden snel zo slim als de volwassenen, maar de volwassenen werden terug kind. De kinderen moeten de volwassenen hun taak overnemen. Misschien is hier wel eens ooit werk van te maken en zou dankzij de professor de wereld er heel anders kunnen uitzien.
Album: 26


Anti-schokbumper

Met deze blokvormige bumper op de auto gemonteerd wordt bij een botsing de schok opgevangen en ontstaat er geen schade aan de auto.
Album: 29

 


Vluchtgas

Een gas dat zeer licht is en hierdoor een zeer groot gewicht met behulp van een luchtband kan optillen.
Album: 36

 

Twee ballonnen gevuld met dit gas kunnen zonder problemen een mens in de lucht brengen. Het apparaat waaraan de ballonnen zijn bevestigd zorgt voor meer of minder stijg- of daalkracht.
Album: 54

Gezondheidspoeder

Een poeder dat er voor zorgt dat de mensen een bescherming hebben tegen allerlei ziekten.
Album: 36


Een gouddetector

Dit kleine toestelletje kan goud, dat in de grond verborgen zit, zonder problemen detecteren. Het heeft de afmetingen van een limonadefles. Het bestaat uit een handvat met voetstuk, waar bovenop een wijzerplaat is aangebracht.
Album: 37

De detector die in album 37 gebruikt werd heeft er een functie bij gekregen. Hij reageert nu ook op voorwerpen uit de eeuw die voorgeprogrammeerd werd.
Album: 174

Taalpillen

Met deze pillen kan je na inname gedurende één uur de taal spreken die je wil of kun je iemand anders jouw taal laten spreken.
Albums: 46/157


Een duikboot

Deze onderzeeër, in de vorm van een walvis, is gemaakt van een plastieksoort die sterker is dan staal en beton. Omwille van zijn vorm en gebruikt materiaal spreken we van 'de plastieken walvis'. Er kan tot op zeer grote diepte mee gedoken worden.
Album: 50

Een miniduikbootje in de vorm van een vis. Flip kan met dit tuig duiken.
Album: 93

Diepzeespinnekop

Uiterst wendbaar duikbootje voor onderzoek in de diepzee. Het wordt aangedreven met atoomkracht. De ramen zijn van oersterk glas. Het is uitgerust met een lanceerbuis voor verdovingspijltjes en heeft een grijparm om visjes of andere zaken vanuit zee in de duikboot te brengen. De acht poten dienen als voorbewegingsmechanisme op de bodem en kunnen ook gebruikt worden als afweermechanisme.
Album: 243


Een duikapparaat/duikmachine

Dit klokvormig apparaat heeft heel wat mogelijkheden om onder water allerlei karweien uit te voeren. Het omhulsel is doorzichtig en de benen laten toe op de zeebodem te wandelen. Bovenaan bevindt zich een schroef. Deze laatste zorgt voor de voortbeweging. Boven water kan met behulp van de schroef zelfs gevlogen worden. De bediening van het apparaat is eenvoudig gehouden. Er zijn twee hendels die zorgen voor stijgen en/of dalen. Verder is er nog een klein bedieningspaneel aan de zijkant. Tussen verschillende duikapparaten is communicatie mogelijk via een spreekhoorn.
Album: 50

Duikapparaat/-machine - Varianten

Er werden ook nog enkele andere modellen ontwikkeld.
Album: 52


Album: 60

Album: 136

De fwietmachine

Dit apparaat laat toe om het even wat naar een andere plaats op de wereld te verzenden. Op de andere plaats moet uiteraard ook zo een apparaat staan. De machine zegt 'FWIET' wanneer de verzending plaats vindt. Helemaal correct werken deed ze niet. Er waren kleur- en andere veranderingen merkbaar na het verzenden.
Album: 51


Een zwevende hangmat

Een Zeppelinachtig uitziende sigaar zorgt voor het in de lucht houden van de er onderaan bevestigde hangmat.
Album: 56

Een sterk vereenvoudigde hangmatversie van diegene die te zien was in album 56.
Album: 189


Eieren met parels

Een entstof zorgt ervoor dat in kippeneieren parels kunnen gekweekt worden, net zoals bij oesters. De entstof ontwikkelde hij in samenwerking met zijn Japanse collega, professor Kuko.

Parelvloeistof

Parelvloeistof die parelmoeren kippen parels in plaats van eieren laat leggen.
Album: 59

Alternatieve energie

Een auto, de grasmobiel, die zijn energie uit gras haalt. Om bij te tanken rijdt men gewoon op een grasperk en het grasmaaieronderdeel zorgt voor het nodige verse gras.
Album: 65

 

Een auto die aangedreven wordt met de elektrische energie die uit planten gehaald wordt. De plantensoort die Gobelijn hiervoor gebruikt is de 'Intervolta Electrica' of sidderplanten.
Album: 108

 

Een compacte elektriciteitscentrale, voor een kleine woning, stelt hij samen met behulp van drie sidderplanten.
Album: 108

Een zonnemachine. Dit apparaat maakt kunstmatig zonlicht. Met het apparaat is het zelfs mogelijk in het poolgebied een tropische zone in stand te houden. Het effect van de machine is duidelijk merkbaar nadat ze twintig jaar heeft gefunctioneerd in het poolgebied.
Album: 127


Interessante bommen

Plannen voor een anti-atoombom-bom (formule A2 B2). Deze bom kan alle atoombommen onschadelijk maken.
Album: 68

Een regenbom. Met deze bom is het mogelijk de droogte in woestijngebieden op te lossen.
Album: 125
Een bom die in een boorschacht de harde rotsmassa kan laten smelten en zo de onderliggende watervoorraden bereikbaar maakt. Ze heeft de afmetingen van een kleine voetbal.
Album: 152

Een wondermiddel voor ouderen

Dit middel, op basis van Straffa Toebaka, maakt de spieren weer soepel en het lichaam fit. Het is als het ware een verjongingsdrank.
Album: 69


Gobo-stralen

Stralen die Gobelijn uitzendt om communicatie met vreemde wezens uit de ruimte mogelijk te maken.
Album: 74

 


Een anti-infraroodapparaat

Dit apparaat schakelt infrarode straling uit en maakt zo een beveiligingssysteem onklaar.
Album: 87

 


Robots

Een robot die net als een levend wezen functioneert. De identieke kopieën van mensen werken jarenlang. Het niet verouderen is hun specifiek kenmerk. Hij heeft exemplaren van Jommeke, Flip, Filiberke, Pekkie en zichzelf gemaakt.
Album: 87

 

Een robot, Melanie genaamd, die alle karweitjes kan opknappen. Het werkprogramma staat op een cassette. Ook kan hij nog praten en zijn ogen 's nachts als verlichting gebruiken. Een afstandsbediening is eveneens beschikbaar.
Album: 95

Een robotdinosaurus die de functie heeft om een echt exemplaar te beschermen tegen al te nieuwsgierige mensen. Het is tevens een soort duikboot.
Album: 136

Een robot, die als twee druppels water lijkt op Jommeke, en op afstandsbediening werkt. Er is enige gelijkenis met de robots uit album 87. Na allerlei perikelen bouwt hij de robot om tot een meid die z'n afwas doet.
In album 301 is een verbeterde versie uit onverwoestbaar materiaal in gebruik.
Albums: 155/301

Namaakvlammen

Deze vlammen lijken van op een afstand echt. Ze hebben geen vernietigende gevolgen.
Album: 88

 


Een verkleiningsprodukt

Het drankje zorgt er voor dat mensen en dieren sterk verkleind kunnen worden. Het idee achter deze vinding is de overbevolking, en dus te weinig ruimte, tegen te gaan. Het loopt voor Gobelijn zelf wel grondig fout. Gelukkig herinnert hij zich, na verloop van tijd, dat er ook een formule klaar ligt om weer te vergroten tot normale afmetingen.
Album: 90


Superpillen

Wie deze tabletten neemt krijgt een ongekende moed, een formidabele fitheid, een fantastische helderheid van geest, een grote vastberadenheid en een onwankelbaar zelfvertrouwen.
Album: 94


Het verknoeide middel

Het middel had de bedoeling om van mensen superwezens te maken. Helaas kregen de mensen de meest eigenaardige vormen. Eens in werking ontwikkelde zich een virus zodat de hele wereld besmet raakte. Alleen het eten van ajuin kon de werking stoppen en alles terug normaal laten worden.
Album: 99