Persoonsbeschrijving: Ongeveer 1.30 meter groot. Blond haar (model: strooien dakje).

Kledij:

Leeftijd: In 'Jommekes Album Nr. 1, Nr. 2 en Nr. 3' heeft hij de leeftijd van ± 5.5 jaar. De albums bevatten alleen gags. Eens de echte verhalen lopen groeit hij al vlug door van ± 8.5 jaar en in de eerste albums van de huidige reeks tot de leeftijd van 10 jaar en 4 maanden (zoals Jef Nys het ooit definieerde). Jommeke beweerde zelf 11 jaar te zijn (↣ Album: 65).
We mogen aannemen, op basis van zijn taalgebruik, kennis en omgang met allerlei technische apparatuur, dat hij nog een klein beetje is doorgegroeid tot net iets meer dan 11 jaar.

Vader: Teofiel.

Moeder: Marie.

Woonplaats: Hemelstraat 12, Zonnedorp.

Huisdier: Papegaai, Flip.

Varia: Als hij groot is zit er misschien een huwelijk in met Annemieke (↣ Albums: 5/43).
Hij kan enige muziekinstrumenten (beperkt) bespelen: blokfluit (↣ Albums: 5/104/128/141), piano (↣ Album: 23), trompet (↣ Albums: 23/269), viool (↣ Album: 109) en schuiftrombone (↣ Album: 109).
Polleke is een neefje van Jommeke (↣ Herdruk album: 35).

Debuut: 30 oktober 1955 - Kerkelijk Leven. Daarna in elk album aanwezig.

Profiel
Jommeke is voor zijn leeftijd een zeer intelligente, vindingrijke en avontuurlijk aangelegde jongen. Hij wordt zelden echt kwaad en als hij het is blijft het niet lang duren. Verder heeft hij enkele vaardigheden waarvan een 11-jarige eigenlijk alleen maar kan dromen. Zo kan hij probleemloos autorijden, een vliegtuig besturen, valschermspringen ...
Hij staat altijd klaar om mensen die in de problemen zitten te helpen en tracht steeds het recht te laten zegevieren.