DE KONINGIN VAN ONDERLAND EN HAAR DUBIEUZE DADEN

De koningin laat zich vooral opmerken door haar haat tegen Jommeke en zijn vrienden. Maar daarenboven laat ze zich ook nog verleiden tot diefstalpogingen en andere mindere frisse praktijken.
In het onderstaande overzichtje wordt een schets weergegeven van wat ze zoal op haar kerfstok heeft.

 

 

Met dank aan Chris Beutels voor de research.


•Albumreeks •

Album: 3
Ze hypnotiseert veldwachter Bombas en beveelt hem kinderen te ontvoeren en op te sluiten in de kasteelkerker. Wanneer Jommeke het kasteel binnendringt wordt hij gevat en op de folterbank gelegd. De koningin probeert hem te vierendelen. Het mislukt echter en Jommeke slaagt er in om met de gevangen kinderen te ontsnappen. De koningin zet echter de kinderen opnieuw gevangen door de poort te sluiten. Via een geheime gang kunnen de kinderen gelukkig weer ontsnappen.

Album: 40
Ze krijgt hulp van Anatool, Kwak en Boemel. Ze vormen samen de groep ANAKWABOE!

Na een aantal mislukte pogingen worden worden Jommeke en Flip gevangen genomen. Maar de vrienden van Jommeke zorgen voor de bevrijding en het buitenspel zetten van de bende.

Album: 100
De koningin van Onderland is jaloers omdat ze niet wordt uitgenodigd op Jommekes jubilee. Met de hulp van haar nieuwe handlanger Zazof steelt ze, terwijl iedereen aan het dansen is, het gouden Jommekesbeeld. Ze weet ook nog Flip, Jommeke, Filiberke en de Miekes gevangen te nemen. De kinderen worden op de folterbank gelegd. Door tussenkomst van Mataboe mislukt haar hele plan.

Album: 118
Ze probeert haar kasteel, dat verkocht werd om haar gemaakte schulden in het rustoord 'De Zoete Rust' te kunnen aflossen, terug te krijgen. Ze verneemt dat Anatool de Lotto heeft gewonnen en vermomt zich als mooie dame. Ze steelt al het geld en koopt haar kasteel terug. Hierna neemt ze met de hulp van Zazof Anatool gevangen. Onder leiding van Jommeke en de hulp van zijn vader kan de arme Anatool uit haar klauwen gered worden.

Album: 157
Ze ontvoert samen met Amrida, de koningin van Kachar el Nachar, de Miekes om zo de druk op te voeren om een schoonheidsmiddel te bemachtigen. Jommeke zet meteen de achtervolging in. De Miekes worden vastgebonden waarna al hun haar afgeknipt zou worden. Jommeke kan dit voorkomen.

Album: 164
Na haar ontsnapping, met de hulp van Zazof, ontdekt de koningin dat haar kasteel afgebroken is en in Amerika terug wordt opgebouwd als hotel. Ze gaat samen met Zazof naar Amerika en vermomt zich als kamermeisje om wraak te nemen. Zazof als afwasser laat kakkerlakken los in de keuken. Bovendien zorgt ze samen met Zazof ervoor dat de hotelgasten vergiftigd worden en lukt het hen uiteindelijk om iedereen te verjagen. Later neemt ze de indianen Dikke Springmuis en Houten Nek gevangen en transformeert de koningin zich als Houten Nek om Jommeke en de anderen te misleiden en in een kerker op te sluiten. Echter ... het plan mislukt door toedoen van de kasteeleigenaar Moneymaker.

Album: 181
Ze wordt, wegens besparingen, vrijgelaten uit het rustoord. Ze koopt een papegaai en schildert hem in dezelfde kleuren als Flip. Ze neemt de echte Flip gevangen en stuurt de valse dubbelganger op Jommeke af. De inhoud van de kluis van de gravin van Stiepelteen komt dankzij de valse Flip in haar handen. Jommeke en co ontdekken later dat er een dubbelganger van Flip in het spel is en dat de koningin van Onderland hierachter zit. Ze wil Jommeke en zijn vrienden opsluiten in de vergeetput maar belandt er zelf in, samen met haar handlanger.

Album: 201
Ze gedraagt zich voorbeeldig en er wordt besloten ze als genezen te verklaren. Ze komt vij uit het rustoord. Ze hypnotiseert de Miekes en een andere tweeling, waardoor deze gehoorzamen en voor haar zingen en dansen. Gelukkig zijn er Jommeke, Flip en Filiberke om de meisjes weer uit haar macht te krijgen.

Album: 210
Ze sluit Peter Pumpkin en diens assistente Nicky op in de kerker. Later roept ze de hulp in van Kwak en Boemel om kinderen te vangen. Ze wil vooral Jommeke en Filiberke in haar macht krijgen. Jommeke en Filiberke komen echter ongemerkt het kasteel binnen en schakelen de koningin, Kwak en Boemel uit.

Album: 249
Nadat Anatool via het oké-parfum haar het kasteel ontfutselt heeft gedraagt ze zich zeer lief. Wanneer het parfum na een tijdje is uitgewerkt keert ze zich meteen tegen Anatool. Uiteraard is de bedoeling hier ook weer om Jommeke in haar macht te krijgen en dit met de hulp van de onderdrukte Anatool. Met straffe middelen van professor Gobelijn en de hulp van Flip komt alles en iedereen weer op het goede spoor.

Album: 266
Wanneer de drie heksen, Hakeneus, Pierehaar en Steketand, eerder toevallig hun diensten aanbieden om een einde te maken aan de belevenissen van Jommeke gebruikte ze haar hypnosekrachten om haar doel kracht bij te zetten.

Uiteraard komt van dit soort plannen niet echt iets terecht. Jommeke en zijn vrienden doen het tij keren en zetten de vier dames buiten spel.

Album: 267
Als Jommeke, Filiberke en Flip als reusachtige luchtballonnen in de buurt van het kasteel van Achterberg verschijnen zet ze meteen haar knecht Zazof in om ze uit de lucht te schieten. Een simpel touw met haak en wat handigheid van Jommeke bezorgen haar echter een nat pak en de afkeurende blik van een koe.

Album: 285
Met behulp van de robot Melanie en nog wat extra hulp van Zazof probeert ze Jommeke en zijn vrienden te overmeesteren. Ze slaagt er in om ze allemaal op te sluiten in één van haar diepste kerkers van het kasteel. Helaas is het overwinningsgevoel, in deze proefperiode dat ze vrij is, van korte duur. Met behulp van water wordt Melanie tijdelijk buiten dienst gesteld en ook dankzij het stuntelige gedrag van Zazof dient ze wederom het onderspit te delven.

Album: 297
Twee pogingen in dit avontuur van Jommeke ...
Met een zelf gemaakte Sinterklaaskoek, met daarin een sterk slaapmiddel, wil ze Jommeke uitschakelen. Door een verstrooidheid eet ze de koek zelf op en schakelt ze zichzelf uit.
Ze wil Jommeke schaakmat zetten door hem te verplichten zich over te geven in ruil voor de door haar gevangen gehouden prinses Pimpellela. Maar Jommeke weet dit boze plan met een list te ontkrachten. De prinses kan bevrijd worden en Prutelia wordt wederom zelf buiten spel gezet.


Album: 301
Twee gepleegde feiten ...
Ze steelt de gastenlijst die is opgemaakt door Mie Gazet. Deze lijst wil ze misbruiken om het grote feest van Jommeke te laten mislukken en bovendien Jommeke in haar macht krijgen.
De buitenlandse gasten worden met de hulp van Zazof in het kasteel opgesloten. In ruil voor de overgave van Jommeke wil ze deze wel vrijlaten. Jommeke kan met behulp van zichzelf als robot, gemaakt door professor Gobelijn, de koningin wederom te slim af zijn.


• Kortverhalen •

Kortverhaal: Avontuur op Exploria
Anatool neemt haar mee, ze dringt zich eigenlijk op, bij de fantastische ontdekkingsreis die ze via afluisterpraktijken bij professor Gobelijn te weten zijn gekomen. Als verstekelingen aan boord van de vliegende bol komen ze ook op Exploria terecht. Het enige negatieve dat ze hier probeert te doen is het plan opperen om een koninkrijk te stichten op deze planeet. Er wordt besloten om ze veiligheidshalve maar terug mee naar de aarde te nemen om onheil te voorkomen.

Kortverhaal: De verschrikkelijke sneeuwman
Ze ontsnapt, verkleed als Kerstman, uit het rustoord. Door toeval krijgt ze Mataboe in haar macht. De gehypnotiseerde gorilla wordt erop uit gestuurd om Jommeke te ontvoeren. Het is echter Filiberke die het slachtoffer wordt. Jommeke daagt haar uit met een sneeuwballenduel. De sneeuwballen worden met een slaapverwekkend middel behandeld en zo wordt ze snel buitenspel gezet en kan ook de arme Mataboe weer bij zijn positieven gebracht worden.

Kortverhaal - Dagbladpublicatie: De valse achternicht
Prutelia is nog maar eens uit 'De Zoete Rust' kunnen wegglippen. Haar plan is simpel. Vermomd als achter-achter-achternicht van Teofiel dringt ze binnen in het dagelijkse leven ten huize Jommeke. Haar onuitstaanbaar bazig gedrag drijft iedereen tot wanhoop. Jommeke en Flip weten haar te ontmaskeren en ze kan terug in het verzorgingstehuis geplaatst worden.