ERKENNING
Jommeke kreeg zijn allereerste standbeeld in het Waasland. Op 26 augustus 1988 werd op het binnenplein van de bibliotheek te Beveren het beeld onthuld. Helaas werd het enkele jaren later door vandalen vernield.

Het bronzen standbeeld (onthuld op 31 juli 1997) van Jommeke, van de hand van beeldhouwer Valeer Peirsman (°Tielrode, 20 april 1932 - †Steendorp, 29 maart 2020), te Middelkerke, is niet het enige dat gewijd is aan een stripheld. Op loopafstand vinden we nog enkele andere bekende stripfiguren terug. Met zijn jaarlijkse stripevenementen is deze kustplaats zekere een must voor elke stripliefhebber.
Op 4 september 2007 werd het beeld zwaar toegetakeld door vandalen. Het beeld lag naast zijn sokkel en herstellingswerken drongen zich op.
In 2018 kreeg het beeld een nieuwe plaats nabij het casino van Middelkerke, op het Epernayplein en uitkijkend naar de zeedijk.

Valeer Peirsman aan het werk in zijn atelier.

Interview met Jef Nys bij standbeeld

1998 - 27 september
Onthulling standbeeld Jommeke, opnieuw van de hand van Valeer Peirsman, aan de gemeentelijke bibliotheek van Temse.
Schenking: Jef Nys.
Temse heeft zich sinds 1987 op het voorplan gewerkt als een gemeente waar de strip wordt gekoesterd.

2005
Op de voorgevel van de Stedelijke Academie voor Beeldende Kunsten te Wilrijk wordt een schitterend Jommekesmozaïk onthuld.

Op de vierde verdieping van het nieuw administratief centrum 'De Zaat' in Temse, op de plaats van de vroegere Boelwerf, vind je Jommeke en zijn vriendjes in 3D - bas-reliëf - als een uitgehouwen stripmuur. Het ziet er echt knap uit. Luc de Ryck, de burgemeester van Temse is een groot bewonderaar van Jef Nys' werk en schreef zelfs een biografie over de auteur.
(Bron: Het Nieuwsblad — 7 juli 2006)

Op 29 juli 2006 werd een tiende standbeeld onthuld in de eregalerij op de Middelkerkse zeedijk. De eer was een tweede maal voor Jef Nys die er meteen ook twee van zijn geesteskinderen zag bijkomen: Annemieke en Rozemieke door Monique Mol.

Augustus 2007: in de planning zit een stripmuur voor Jommeke te Antwerpen. Eveneens werd bekeken of er een standbeeld kon worden opgericht. De muur is er jaren later wel gekomen.
Maar wist je ook al dat Hasselt een stripmuur had waar Jommeke vertoeft tussen andere groten uit de stripwereld, denken we maar aan Kiekboe, de Rode ridder, Bakelandt en Nero. Deze muur was te bezichtigen vanaf 1996.
Door weersinvloeden was deze stripmuur echt wel niet meer mooi en restauratie zat er niet in. Daarom werd de geveltekening verwijderd eind oktober 2012.

Ook in 2007 werd 'Rue Sainte-Catherine / Sint-Katelijnestraat, te Brussel, omgedoopt tot 'Rue Gil et Jo' / Jommeke straat.

De kunstenaars van 'Art Mural' begonnen in mei 2011 aan de achtste Antwerpse stripmuur: een ode aan Jef Nys.
Midden juni 2011 begon Jommeke de bezoekers van het Frans Halsplein aan de Sint-Jacobsmarkt te verwelkomen. Het is een ideale locatie voor de olijke Jommeke: een pleintje waar veel kinderen komen spelen en met een aantal scholen in de buurt.


Het vissershuisje in Koksijde dat toebehoorde aan Nys' grootvader en waar hij regelmatig op vakantie ging, werd door de gemeente Koksijde omgetoverd naar een erfgoedmuseum met Jommeke als gids. De focus ligt enerzijds op de evolutie van Koksijde van vissersdorp tot een moderne, toeristische trekpleister en anderzijds de geschiedenis van de IJslandvaardersfamilie Nys-Vermoote. Het is een verhaal van de overgang van de negentiende naar de twintigste eeuw. Ook Jef Nys komt overal om de hoek kijken.
Voor de kinderen is er een doe-atelier en wie dat wil, kan na het bezoek een jenevertje drinken. Het Jommekeshuis is elke schoolvakantie open en gratis toegankelijk.
Het huisje is gelegen in de Tulpenlaan 46, in de wijk Martenoom, net achter de O.L.V. Terduinenkerk.

Historiek
Dat Jef Nys een innige band had met de kustgemeente Koksijde was al langer bekend. De geestelijke vader van de kinderstripheld bracht trouwens een groot deel van zijn jeugd door in het vissershuisje van zijn grootvader Carolus Nys (1842-1907) dat zich in de schaduw van de Koksijdse Onze-Lieve-Vrouw-ter-Duinenkerk bevindt. Het huis ondergaat een grondige renovatie en zal in het najaar van 2010 worden opengesteld voor het grote publiek. Hendrik Nys, de vader van Jef, werd er in 1889 geboren en hij zou er blijven tot hij gemobileerd werd voor de Eerste Wereldoorlog. Nadien verhuisde hij naar Antwerpen waar hij als sassenier aan de slag kon gaan, hij trouwde en kreeg vier kinderen. Waaronder Jef Nys, de man die Vlaanderen later 'Jommeke' zou schenken. Hendriks twee zussen, Melanie en Mathilde, trouwden met stoere IJslandvaarders en Mathilde bleef met haar man Isidoor in het vissershuisje wonen. Neefje Jef bracht ettelijke zomervakanties door bij zijn oom Isidoor. Eenmaal het woonhuis in zijn glorie van weleer hersteld en ingericht is, mag de bezoeker zich verwachten aan een museum met aandacht voor Jef Nys, 'Jommeke', het leven in Koksijde en de visserij in Koksijde.


Maquette van het huisje.

WILRIJK
November 2011

'Buurt aan de Beurt' maakt werk van veilige, propere en gezellige buurten. Daarom verfraait 'Buurt aan de Beurt' drie nutskasten in Wilrijk met tekeningen van stripheld Jommeke en zijn vrienden.

Tijdens de voorbije 'Buurt aan de Beurt'-acties in de omgeving van het Valkenveld en de Kern werden drie nutskasten geselecteerd. Eén nutskast staat op de hoek van de Jozef Cuyversstraat met de Boekstraat en de twee andere staan op de hoek van de Sint-Jan Vianneystraat met de Boekstraat. Tekenaar Jef Nys, de geestelijke vader van Jommeke, woonde lange tijd in de Jozef Cuyversstraat. Daar zag Jommeke ook het levenslicht.

De drie kasten waren beklad met graffiti. Na reiniging beplakte 'Buurt aan de Beurt' de kasten met een duurzame folie. Op de folie staan kleurrijke taferelen van Jommeke en zijn vrienden. Zo maakt 'Buurt aan de Beurt' werk van een proper en hersteld straatbeeld. Bovendien waardeert 'Buurt aan de Beurt' het straatbeeld op een innovatieve en kunstzinnige manier op. Uitgeverij Ballon Media leverde de ontwerpen voor de nutskasten en kreeg hiervoor de toestemming van de erfgenamen van Jef Nys. Het bleef niet bij drie nutskasten ...



2015

Op 27 mei werd de Jommeke-stripmuur ingehuldigd in de Lokvogelstraat 3 te 1020 Laken.

Stripmuurweetjes:
De stripmuur is 7m hoog en 5m breed.
Daar was maar liefst 35 liter verf voor nodig.
* Gemaakt door 3 schilders.
* Voorbereiding: 5 dagen of 40 uur.
* Realisatie: 15 dagen of 120 uur.
* De muur kreeg een dubbele laag, een kwalitatieve garantie voor een mooi en langdurig resultaat.
* Filiberke met de ballonnen komt uit Peuterweelde (Jommeke 77).
* Inhuldiging: woensdag 27 mei 2015.

De stripmuur is een realisatie van Art Mural naar een origineel ontwerp van Jef Nys’ kleindochter Sarina Ahmad. Het project kwam er in opdracht van de Vlaamse gemeenschapscommissie en de stad Brussel, bedoeld om de Vlaamse aanwezigheid in Brussel op een speelse en niet-politieke manier in de verf te zetten.

Te Middelkerke werd tijdens het stripfestival (19 juli t/m 9 augustus) een derde standbeeld uit de Jommekesreeks toegevoegd worden aan de eregalerij. Ditmaal zijn Filiberke en Pekkie de figuren die vereeuwigd werden.
2015 - Jommeklaan te Temse



De nieuwe Doornwijk in Temse wordt de allereerste "stripbuurt" in ons land!
Met straatnamen als Suske en Wiskelaan, Nerolaan, Jommekelaan, Smurfenlaan, De Kiekeboelaan en De Roderidderlaan en als hoofdstraat Stripfigurenlaan wordt dit dé stripgemeente van België!
Deze verkaveling situeert zich aan de N16 en Doornstraat.

2015 - 'Eiken Jommeke' siert Reets dorpscentrum


Bosontginner en boomkapper Francois Lambregts ging aan de slag met zijn boomzaag en bewerkte de stronk van een eeuwenoude eik tot Jommeke als symbool van de 39ste Reetse Dorpsfeesten. Opvallend is wel dat de eiken boom met zijn 120 jaar precies dubbel zo oud werd als de stripfiguur van Jef Nys nu is.

2016 - 'Kalmthout gestript'


In kalmthout zijn twee wandelpaden die de naam van Annemieke en Rozemieke dragen. Onder het motto van 'Wie zoekt, die vindt' eens leuk om daar op verkenning te gaan.

2017 - Grootste stripmuur (200 m²) is te bewonderen in Wilrijk


Dit ontwerp van Sarina Ahmad-Nys is te bekijken op kruispunt ter hoogte van de Heistraat en de Gaston Fabrélaan.


Interview met Sarina Ahmad-Nys
6/7 mei 2023 - Lifetime Achievement Award voor Jef Nys
Uitreiking op het Oostendse stripfestival.


De beeldhouwer Jan Maillard maakte ook een zeer mooi beeld van het hoofd van Jommeke.

Willy Linthout maakte een bijzonder mooie plaat waarin hij het standbeeld van Jommeke samen met zijn eigen stripheld centraal stelt.