MAN BIJT HOND

Interview met Jef Nys - 1999
31 jaar na het fimproject rond 'De schat van de Zeerover' een boeiend inderview over het maken van de film met beperkte middelen anno 1968.

Klik om de reportage te bekijken ↣ De schat van de zeerover

WOESTIJNVIS - 1
Eerbetoon aan jommeke
STRIPWERELD TEVREDEN OVER 'DE LUSTIGE LEZERS' VAN 'MAN BIJT HOND'

Adriaan Van den Hoof en Bruno Vanden Broecke lazen, in september 2007, in hun rubriek 'De lustige lezers' voor uit het Jommeke-album 'Paradijseiland'

... en een tweede album, 'Kinderen baas', werd vanaf 17 april 2008 gelezen door Wim Opbrouck en Bruno Vanden Broecke met al snel vrouwelijke ondersteuning van Maaike Cafmeyer. Vanaf 24 april werd verder gelezen door Bruno Vanden Broecke in gezelschap van Maaike Cafmeyer en Ann Miller. Op 1 mei werd Ann Miller opgevolgd door Urbanus. Op 9 mei werd Bruno vervangen door Wim Helsen.
Het productiehuis 'Woestijnvis' leverde hiemee pareltjes van afleveringen af.

Strips voorlezen op televisie. Wie komt in godsnaam op het idee?
Redactiemedewerkster Christa Eersels, zo blijkt na een onderzoeksronde bij Woestijnvis.
"Ik deed research voor de rubriek 'Oud nieuws'. Elke dag zat ik in de bibliotheek urenlang kranten te doorbladeren, op zoek naar pittig nieuws dat jaren geleden in de krant stond. Tijdens dat opzoekwerk betrapte ik mezelf er vaak op dat ik de stripsectie in de krant zat te lezen. Toen heb ik het idee opgevat om iets rond tekenverhalen te doen. Het definitieve format heeft pas vorm gekregen nadat ik het idee heb doorgespeeld aan Jan Eelen. Hij heeft alles in een stroomversnelling gebracht."
De reacties van het publiek bleven niet uit.
"Niet iedereen is even enthousiast, maar dat is logisch. We hebben gehoord dat het vooral aanslaat bij kinderen, maar dat heeft misschien te maken met Bruno's kindvriendelijke hoofd."
Binnen het stripwereldje is men alvast tevreden met de extra aandacht. De geestelijke vader van Jommeke, Jef Nys, stuurde zelfs een brief naar Woestijnvis om hen te bedanken voor het rubriekje:"Dat klopt. Ik wilde hen feliciteren. Ze hebben dat echt goed gedaan. Het is een eerbetoon aan Jommeke, een stripfiguurtje dat nu toch al 51 jaar bestaat. Ik zie het ook als een compliment dat ze met Jommeke beginnen. En natuurlijk is de extra publiciteit ook goed meegenomen."

WOESTIJNVIS - 2
Neveneffecten - Jommeke en vrienden in aflevering 1 - seizoen 2

Neveneffecten nam de kijker mee in de wondere wereld van het leven op aarde met zijn grote mysteries en zijn heerlijk bevreemdende banaliteiten. Met een open geest en een onverzadigbare drang naar kennis wordt ons universum in vraag gesteld. De grens tussen fictie en realiteit is niet altijd even duidelijk, net zomin als de grens tussen logica en volstrekte onzin. Maar precies in deze tussenwereld vond Neveneffecten de ideale manier om op een frisse manier het ambacht der humor te beoefenen.

Klik om de film te bekijken ↣ Schatten uit de diepte

Jommeke en zijn vriendjes zijn blijkbaar zo boeiend dat ze op 28 november 2008 (uitzending op Canvas) als model stonden voor de acteursploeg van Neveneffecten.