PANAMARENKO
Panamarenko, de artiestennaam van Henri Van Herwegen (Antwerpen, 5 februari 1940 – 14 december 2019) is een buitengewoon en niet te classificeren individu binnen de hedendaagse kunst.


Als kunstenaar, ingenieur, fysicus, uitvinder en visionair heeft hij uitzonderlijk onderzoek gevoerd naar begrippen als ruimte, beweging, vlucht, energie en gravitatie. Zijn werk is een combinatie van artistiek en technologisch experiment, en neemt verschillende vormen aan: vliegtuigen, duikboten, auto's, vliegende tapijten en vogels. Telkens spectaculaire constructies van vreemde schoonheid, tegelijk speels en indrukwekkend.
Kunstenaar Panamarenko en striptekenaar Jef Nys hebben elkaar beïnvloed.
Wie vertrouwd is met het werk van Jef Nys en met dat van Panamarenko, ontkomt niet aan de vaststelling dat ze allebei erg veel voeling hebben met imaginaire vervoersmiddelen. Bij Panamarenko heten de duikboten, helikopters, auto's of vliegtuigen 'Hinkie Pinkie Prova', 'Brazil' of 'Panam'a. Bij Jef Nys heten ze 'De Straalvogel', 'De Grasmobiel' of 'De Plastieken Walvis'. In het jaar (2005) dat Jommeke 50 werd en Panamarenko 65 was er een tentoonstelling te Turnhout: 'Professor Gobelijn vs. Panamarenko'. Een laat, maar origineel eerbetoon.