ALBUM 250

2010: een symbolisch jaar voor Jommeke met heel wat belangrijke momenten. De release van album 250 is een mijlpaal voor de reeks. Het was tevens het laatste album waar, de in oktober 2009 overleden geestelijke vader Jef Nys, nog aan meewerkte.

'Kinderen baas', dit favoriete album van Jef Nys indachtig, deden Ballon Media, Philippe Delzenne en Gerd Van Loock beroep op de jeugd (0 tot 14 jaar) om zelf de cover van 'Savooien op de Galapagos' te ontwerpen. Het werd een gigantisch succes. Enkele duizenden kinderen stuurden hun ontwerp in.
Een willekeurige greep uit dit tekenwerk:


Mei 2010 - Sven D'hondt grote winnaar 'Ontwerp de cover van Jommeke'

Sven D'hondt uit Ieper was de grote winnaar van de tekenwedstrijd 'Ontwerp de cover van Jommeke'. Uit de 25 ontwerpen die online de meeste stemmen kregen, verkoos een professionele jury de tekening van de 11-jarige Ieperling. Tijdens een feestelijke persconferentie in het Belgisch Stripcentrum ontving de scholier van de Vrije Basisschool Lyceum-Heilige Familie zijn prijs uit handen van Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege: een stapel exclusief gedrukte albums met zijn zelfontworpen omslagtekening. Sven D'hondt, de 11-jarige winnaar, is zo fier als een gieter. Hij is dan ook een echte Jommekesfan. "Ik lees graag Jommeke omdat het altijd grote en spannende avonturen zijn. Krokodillentranen is mijn favoriete album."
En zijn favoriete personage?"
"Dat is Gobelijn, omdat die altijd gekke dingen uitvindt. En ook Flip en Choco!" Als trouwe lezer van de Jommekeskrant sprong hij meteen in actie toen hij de wedstrijdoproep las. "Ik had een heleboel idee├źn en maakte eerst verschillende tekeningen. Tot ik op het idee van Teofiel onder de savooikolen kwam." Voor de stemronde zette Sven een heuse campagne op. "Ik maakte zelf affiches en flyers die ik in mijn straat, op school en aan familie en vrienden uitdeelde." Het leverde hem liefst 2218 stemmen op!

Van dit speciale album werden slechts 1000 exemplaren gedrukt.

De cover en een nieuwe techniek in 3D of lenticulaire druk is een uniek gegeven in de stripwereld. Bij deze methode is geen speciale bril of kijker benodigd. De diverse beelden worden geïnterlinieerd (niet in 1 keer) afgedrukt, waarna er een lenticulaire lens overheen wordt geplaatst. Hierdoor wordt de diepte zonder hulpmiddelen zichtbaar. Deze manier van weergeven is bekend van de aloude prentkaarten met daar overheen doorzichtig 'ribbeltjesplastic' (= de lenticulaire lens). Een beetje het boek bewegen en je ziet een fantastisch beeld waarbij je eigenlijk in de afbeelding binnen kijkt.

Album 250 schreef geschiedenis.


3D-Cover
Eénmalige uitgave op 75000 exemplaren


Reguliere cover
(tweede druk)
Feestelijke voorstelling Jommeke 250