E-STRIPS

Het zat er aan te komen ... Jommeke en zijn collega's die hun intrede in digitale vorm doen.


Vlnr: Peter Quaghebeur (Standaard Uitgeverij), Alexis Dragonetti (Ballon Media) en Jurgen Willems (Crius)
... en natuurlijk de alom bekende stripfiguren.

Standaard Uitgeverij en Ballon Media slaan de handen in elkaar voor de ontwikkeling van een digitaal platform voor strips. Samen met technologiepartner Crius en met de ondersteuning van iMinds Mix wordt er een innoverend en tegelijk uniek stripplatform gecreëerd.
De bedoeling van het e-Strips-project? We willen één plaats aanbieden waar de lezers alle strips, zowel de recente als de oudere titels, digitaal kunnen vinden. Zelfs de reeksen die vandaag niet meer in de winkel te vinden zijn, maar die onlosmakelijk deel uit maken van onze stripcultuur. Het doel is om één centraal platform te ontwikkelen met innovatieve tools voor de digitalisering en de verrijking van stripboeken.
Verschillende generaties van lezers zullen op deze manier getrakteerd worden op een unieke en aangepaste leeservaring.
België heeft een rijke traditie in de stripwereld. Vroeger zorgden de kranten voor een dagelijks rendez-vous met de vele stripfiguren. Vandaag zijn alle stripuitgevers op zoek naar nieuwe wegen om de vele lezers te bereiken. Het aantal digitale lezers neemt immers toe, net als het aantal buitenlandse initiatieven. Als grootste uitgeverijen zien we het als onze verantwoordelijkheid om hier het voortouw in te nemen: te streven naar één standaard voor de sector, die bepaald is door ons en niet door Sillicon Valley of Bejing.
Omdat de toekomst van de Belgische strip ons allemaal aanbelangt, bundelden Ballon Media en Standaard Uitgeverij hun krachten om strips, als deel van het Belgische culturele erfgoed, ook in het digitale universum een unieke plek te bieden. Eenmaal dit platform up and running is, zal het opengesteld worden voor alle uitgevers.
Samen staan we sterk. Met e-Strips willen we middelen ontwikkelen waarmee stripuitgevers zelf de tools in handen hebben om hun producten online te krijgen: digitale distributie, digitale verrijking, maatwerk op basis van de unieke wensen van de consument, de auteur én het product. Voor het technologische luik van e-Strips werken we samen met Crius. Samen hebben we de ambitie om op een kostenefficiënte manier de nieuwe digitale strip van de toekomst te creëren binnen de context van een leefbaar businessmodel. Dit project creëert de opportuniteit om gecentraliseerd de digitale verkoop van strips op de rails te zetten. Op die manier kunnen we gaan innoveren en verder gaan dan de huidige bestaande digitale leeservaring.
Samen staan we sterk. Echte vernieuwing vraagt een nieuwe blik. Daarom werken we samen met iMinds MiX, het Media Innovatie Centrum. Zij zullen de invulling van het e-Strips platform begeleiden in samenwerking met verschillende universiteiten en testgebruikers. Wat is het marktpotentieel, wat zijn de technische vereisten van de verschillende doelgroepen en hoe groot is de bereidheid tot betaling voor deze nieuwe diensten?
Samen staan we sterk. Daar geloven we rotsvast in. De combinatie van de verschillende partners zorgt ervoor dat het project breder en dieper uitgewerkt wordt.

Dit vraagt tijd en geduld, maar tegen de boekenbeurs van 2014 zou het hele project toch wel vaste vorm kunnen hebben.
Bron: Persbericht Ballon Media / 4 december 2013


YIEHA
YIEHA is een gezamelijk initiatief van Ballon Media en Standaard Uitgeverij (WPG Uitgevers) rond digitale stripbeleving. Met stripreeksen als Jommeke, FC de Kampioenen, Thorgal, Suske en Wiske, Largo Winch, Urbanus, XIII, De Rode Ridder, Kid Paddle, Amoras, de Kiekeboes, Lucky Luke, etc staan wij in voor uren, kilometers, tonnen “papieren” leesplezier.
Op YIEHA willen we dat leesplezier naar je laptop, tablet of smartphone brengen. Met alle voordelen en functionaliteiten van een performant digitaal platform. Maar vooral met een hart voor strips.

Bron: www.yieha.be / 30 oktober 2014


YIEHA, JE FAVORIETE STRIPS NU OP PC, IPAD OF IPHONE
12 mei 2015

Ballon Media en Standaard Uitgeverij lanceren samen YIEHA, een digitaal platform voor al wie van strips houdt. Vanaf nu lees je jouw favoriete strips op pc, iPhone en iPad.
De twee grootste stripuitgevers van het land bundelen hun krachten in het digitale stripplatform YIEHA. Reeksen als Suske en Wiske, Jommeke, Amoras, Urbanus, Blake en Mortimer, De Rode Ridder, Lucky Luke, de Kiekeboes, Largo Winch, De Kampioenen, etc. kan je vanaf nu lezen op pc, laptop, iPhone en iPad.


Bij YIEHA kan je strips kopen of huren. Van alle strips bij YIEHA kan je ook gratis previews lezen. Momenteel zijn er dat 800 maar de catalogus wordt de komende maanden stevig uitgebreid. Iedereen kan zich gratis registreren op http://www.yieha.be of http://www.yieha.nl en de YIEHA app downloaden in de App Store. Ballon Media en Standaard uitgeverij kondigden hun gezamenlijke initiatief eind 2014 reeds aan op de Boekenbeurs.
Alexis Dragonetti, CEO Ballon Media: "Samen met Standaard Uitgeverij staan wij borg voor ongeveer 80% van het stripaanbod in Vlaanderen. Dat 'papieren' leesplezier willen wij nu ook gaan aanbieden op je laptop, tablet of smartphone. Met alle voordelen en functionaliteiten van een performante digitale ervaring. Met een YIEHA-app die er bijzonder goed uitziet en een zeer gebruiksvriendelijke website. En vooral met een groot hart voor de Vlaamse en Belgische strips!"

Bij YIEHA kan je strips kopen, vanaf €3,99 of huren vanaf €1,99. Momenteel biedt YIEHA al 800 strips aan maar de catalogus zal voortdurend uitgebreid worden. YIEHA biedt van al zijn albums gratis previews aan. Op die manier kan de stripliefhebber proeven van een digitale stripbeleving én nieuwe titels of reeksen ontdekken die hij/zij nog niet kende. Met YIEHA kan de stripliefhebber zijn collectie aanvullen met albums die in de winkel niet meer of nog moeilijk te verkrijgen zijn. En dat alles aan zeer aantrekkelijke prijzen. Het platform werd de afgelopen maanden uitvoerig getest door zo’n 800 Vlamingen en Nederlanders.
Peter Quaghebeur, CEO van WPG Uitgevers/Standaard Uitgeverij: "Wij geloven dat er ook voor onze sterke stripmerken aan een digitale toekomst moet gewerkt worden. Vorig jaar hebben we samen met iMinds Media een onderzoek verricht en vooraleer YIEHA te lanceren hebben we het samen met de lezers getest én verbeterd. Het enthousiasme en de positieve echo’s uit onze testpanel zijn goed nieuws voor eenieder die van Nederlandstalige strips houdt". Uit de testresultaten blijkt o.a. dat de YIEHA striplezers zeer tevreden zijn over de gebruiksvriendelijkheid en de kwaliteit van de leeservaring: 74% leest de gratis previews en 68% gaat dan over tot huur of aankoop; bijna 40% leerde via YIEHA nieuwe strips kennen.

Ook Sven Gatz, Vlaams minister van Cultuur, en Alexander De Croo, federaal minister voor Digitale Agenda, zijn blij met het initiatief. Alexander De Croo: "We zijn nu eenmaal een echt stripland! Met veel enthousiaste lezers en ook met ontzettend getalenteerde en gedreven stripmakers! Het is fijn dat dit stukje culturele erfgoed nu ook een digitale thuis krijgt. Met allerlei mogelijkheden voor stripliefhebbers in de hele wereld en de jongere generaties die via hun tablet of smartphone nieuwe stripervaringen kunnen opdoen".
Sven Gatz: "Vlaanderen heeft sinds mensenheugenis een grote traditie als striplezers en stripmakers. Onze stripcultuur is gezegend met ontzettend sterke reeksen die ook in de omliggende landen en zelfs hele wereld erg gesmaakt worden. Als Vlamingen mogen we trots zijn op dat getekende stuk Vlaams cultureel erfgoed. Als minister van Cultuur koester ik dat. Ik ben dan ook zeer verheugd dat onze twee belangrijkste stripuitgeverijen, de stap zetten naar de digitale wereld via dit nieuwe platform. Dat is op een innovatieve wijze inspelen op de toekomst. Succes en YIEHA!"

Vanaf vandaag kan iedereen terecht op http://www.yieha.be of http://www.yieha.nl of in de App Store.

Concreet:
  • Registreer als gebruiker op http://www.yieha.be of http://www.yieha.nl en download de gratis App.
  • Gratis previews kan je zowel op website als in de app lezen.
  • In de app kan je enkel strips kopen.
  
• Op de website kan je strips huren, kopen, een prepaid-account openen en zelfs cadeau-cheques schenken.
  • Via “Mijn Strips” kan de YIEHA-gebruiker alle gekochte of gehuurde albums synchroniseren met al zijn toestellen.
     Aangeschafte strips op de website kan je zowel lezen op je iPhone of ipad.
  • Zowel op website als in de app vind je een ruime rubriek “veel gestelde vragen”.

Ter informatie:

YIEHA is te downloaden in de App Store.
Androidgebruikers - voorlopig geen ondersteuning.
Registreer als gebruiker op http://www.yieha.be of http://www.yieha.nl en download de gratis app


Tot de zomer van 2020 verliep het op de manier zoals hierboven aangegeven ...


ZOMER 2020 - IZNEO

YIEHA VERDWIJNT, DE SERVICE BLIJFT!
De digitale wereld is constant in verandering, en bij Yieha streven we er naar om je steeds de best mogelijke service te bieden. Daarom zullen we binnenkort volledig opgaan in izneo, het Franse stripplatform. Het Nederlandstalig e-stripaanbod krijgt zo een eigen plaats naast de enorme Franstalige, Engelstalige en Duitstalige catalogus, waarbij dus enkel de merknaam ‘Yieha’ verdwijnt.


Wat verandert er?
Je krijgt er een aantal nieuwe mogelijkheden bij:
• Superlezers: word Superlezer en schrijf beoordelingen in ruil voor gratis albums
• Nieuwsoverzicht: creëer je eigen nieuwsoverzicht met informatie over reeksen die je interesseren, of volg lezers met gelijkaardige interesses
• Abonnement: onbeperkt lezen voor een vast bedrag per maand.
• Nieuw website-adres
  De Nederlandse catalogus zal bereikbaar zijn via de izneo website.
• Nieuwe app
  De Yieha app zal op termijn verdwijnen en wordt vervangen door de izneo app.


31 december 2022 ↣ stopzetting Nederlandstalige dienstverlening binnen IZNEO.

De digitale Nederlandstalige strip wordt zodoende uitgerangeerd. De ooit aangekochte strips blijven wel toegangkelijk.