MERKWAARDIGE GEBEURTENISSEN

Naast enkele foutjes zijn er ook enkele merkwaardige wendingen of zeldzame gebeurtenissen in de albumreeks op te merken. Soms wordt de chronologie enig geweld aangedaan of is er sprake van enige dwaling.


School


 Jommeke en Filiberke praten wel eens over de vakantie. We zien hen echter zeer weinig op school.
  • De schoolpoort is te zien op het einde van album 26, maar zij zelf zijn niet aanwezig in de groep kinderen.
  • Op schooluitstap naar het bos (Album: 44).
  • In Falamos zien we Jommeke en Filiberke op de 'schoolos' en achteraf ook huiswerk maken (Album: 87).
  • Wanneer de meester aan Jommeke vraagt of hij zijn huiswerk gemaakt heeft (Album: 109).
  • Eén keer als strafmaatregel in album 226.
  • Een andere keer in album 229 (hier helpt het slimme varken hen dan nog bij moeilijke opdrachten).
  • In 1 tekstballon komt vluchtig de school ter sprake (Album: 256).
  • De school (te zien op de achtergrond) en het rapport is gespreksonderwerp bij een einde
     van het schooljaar (Album: 270).
  • Ze zitten op school en Filiberke houdt er zelfs nog strafwerk aan over (Album: 280/De vogelvriend).
  • Een volledig album rond 'school' met daarin 2 kortverhalen.
     Het eerste verhaal (Meester Gobelijn) speelt zich af in de vijfde klas van de lagere school te Zonnedorp.
     In het tweede verhaal (Anatool op school) zijn Jommeke en zijn vrienden zelf de lesgevers en
     de leerlingen de ons bekende figuren Anatool, Kwak, Boemel en Smosbol. (Album: 282).
  • Jommeke en Filiberke hebben het even over de naderende grote vakantie en over hun rapport.
     van het schooljaar (Album: 292).
  • Vermelding dat de leerlingen van de school mee plastic inzamelen (Album: 300).
  • Filiberke geeft korte verklaring rond actie op school om kledij in te zamelen (Album: 302).

Sporadisch werd nog een link met de school gelegd.
  • Filiberke studeert voor een herexamen wiskunde
    (album 6 ↣↣ enkel in herdruk / in de eerste druk studeert hij spraakkunst en uitspraakleer omwille van
     zijn toenmalig spraakgebrek)
.
  • In 1 tekstballon komt vluchtig het goede schoolrapport van Filiberke ter sprake (Album: 259).
  • Jommeke studeert voor een toets aardrijkskunde (kortverhaal: De potstampers).


Albumnummerperikelen

Het album 'De koningin van Onderland' was het vierde verhaal dat ooit in 'Het Volk' verscheen. Momenteel staat het wel op de achterflap van de albums als nummer 3 vermeld.
Op het originele album is het nummer 4 op de cover afgedrukt.

Het album de 'Purpere pillen' is ooit verschenen met op de cover het volgnummer 1. Het heeft ook een tijd (tot en met nummer 11) op de achterflap in het albumoverzicht als nummer 1 gerangschikt gestaan. Later werd het nummer 4 in de reeks.

Ook de 'Jacht op een voetbal' en 'De zingende aap' verschenen ooit (begin jaren zestig van vorige eeuw) met respectievelijk nummer 2 en nummer 3 op de opdruk. Vanaf het album nummer 12 is alles in de juiste volgorde zoals we die nu nog steeds kennen en gebruiken.

Bij een album van 'De daverende avonturen van Dees Dubbel en Cesar' uit 1965 stond 'Purperen pillen' voor 'De jacht op een voetbal' als eerste album genoteerd.

'Dolle Fratsen', nu album 23, heeft ook ooit bovenaan de reeks gestaan. Getuige hiervan volgende afbeelding van een overzicht dat door uitgeverij 'Het Volk' afgedrukt werd op de achterflap van een album uit de reeks 'Thomas Pips '(1967). Let ook op 'Purperen pillen' dat nog steeds voor 'De jacht op een voetbal' staat.

Bij de albums 58 en 59 was er een foutieve nummeropdruk (omwisseling) op de cover. Ook in het albumoverzicht op de achterflap is er een foutieve volgorde afgedrukt. 'De Kuko-eieren' blijft tot en met album 97 in de rangschikking staan als album 58 in plaats van 59.

Waar komen die vreemde albumoverzichten nu vandaan?
Simpel ... in die periode (begin jaren zestig vorige eeuw) was het layouten van covers iets wat meestal snel gebeurde en de controle op correctheid was er al helemaal niet. Bij herdrukken had men al wel eens weet dat er iets niet klopte en werd er wat bijgestuurd ... jammer genoeg ging het dan zelfs nog een paar keer fout.


Foute diersoort op foute locatie
° Tijgers komen niet voor in het gebied rond de Orinoco (Zuid-Amerika). Een bepaalde soort tijgerkat wel.
  Album: 16
° Gorilla's komen niet voor in Birma. Het zijn Centraal-Afrikaanse dieren.
  Album: 38
° In India komen geen Oerang oetans voor.
  Album: 43
° De gorilla komt ook niet voor in India.
  Album: 265


Vreemd, vreemd, vreemd ...

Er ontbreekt wat ...

De ramen van de woningen bevatten meestal geen glas. Een stripfiguur kan zomaar het hoofd binnen of buiten steken, Flip vliegt probleemloos in en uit ...

Een enkele keer zie je dat een raam opengemaakt wordt zoals bijvoorbeeld in album 159.
In meer recente verhalen zien we dan toch wel glas opduiken.

Wat wellicht om tekenkundige redenen - om de klare lijnstijl niet extra te belasten en zo leesverstoring te krijgen - zijn fietswielen niet voorzien van spaken. Dit wordt dan ook niet als fout aanzien maar beoordeeld als een pure praktische weergave.
Je kan hetzelfde tekenkundige effect terugvinden bij het oudere type kinderwagen en bromfietsen. Eens voertuigen in beweging zijn krijg je binnen de wielen wel een draailijn die de beweging accentueert.
Je kan voor de fietsen zelf een beoordeling maken in de volgende verhalen: 'Het wonderdrankje', 'Gekke grappen', 'Het kristallen eendje', 'Het plezante kliekske', 'De vliegende brigade' en 'De Rondekoning'.

  Albums: 22/35/53/79/148/289


Stof tot nadenken ...

Om de uitwerking van de purperen pillen binnen de perken te houden bij het gedrag van Teofiel laat Marie hem een put graven. Ze gooit hem zelf dicht terwijl haar man nog net met zijn hoofd boven de grond uitsteekt. Raar is wel dat Jommeke op de laatste pagina tegen Filiberke zegt dat hij zijn vader nog uit zijn put moet gaan halen. In het verhaal is op de voorgaande pagina's melding gemaakt van 'Een paar dagen later ...' en 'Weken verlopen ...'. Ofwel zijn de purperen pillen zo fenomenaal krachtig dat iemand lange tijd zonder eten en drinken kan, ofwel kunnen we denken aan een kleine dwaling in het verhaal.
  Album: 4


De eerste keer dat het kasteel van de gravin van Stiepelteen bezocht wordt ligt dat ten noorden van Zonnedorp op zo'n drie dagen wandelen. In de latere avonturen krijgt men de indruk dat het kasteel toch minder ver weg ligt. Het kan natuurlijk ook dat Jommeke en Filiberke tijdens hun kampeertocht per dag zeer korte stukjes hebben afgelegd in de buurt van Zonnedorp. In het verhaal 'De verdwenen tuinkabouter' ligt het kasteel nog slechts op een kwartiertje van bij Jommeke weg (Album: 204).
  Album: 17

Doorheen de reeks verhalen is de vliegende bol meermaals beschadigd geraakt. Nochtans heeft professor Gobelijn ooit onbreekbaar glas bedacht voor de koepel.

Zie hiervoor het album 'De verloren zoon' (Album 24).

Het idee van de gag waarin Filiberke in een bad, vol met beton, komt vast te zitten is tweemaal gebruikt. Het enige verschil is dat in de eerste gag Teofiel komt vast te zitten.
  Albums: 35/44

Jommeke en Filiberke staan te liften. Wanneer een wagen stopt vraagt de bestuurder waar ze naatoe gaan. Vreemd is dat de man aan de rechterkant (passagiersplaats) lijkt te zitten terwijl in België standaard het stuur aan de linkerkant zit. Enkele beeldplaatjes verder zien we de twee jongens in de auto en staat het stuur wel degelijk links.

  Albums: 37

Naar eigen zeggen is professor Gobelijn een halve meter groot na het drinken van een verkleiningsdrank. Wanneer Jommeke in zijn buurt is dan lijkt het wel of deze laatste amper een meter groot is. De verhoudingen zijn niet echt overtuigend in acht genomen.
  Album: 90

Marie zegt op een nacht dat Jommeke slaapwandelt. Teofiel antwoordt: "Dat heeft hij nog nooit gedaan". Jommeke heeft dit echter vroeger wel gedaan in het album 'De slaapkop' (Album: 67)
  Album: 92

Van de plastieken walvis weten we dat hij blauw van kleur is, doch in het verhaal rond de Haaienrots is hij oranjekleurig.

Heeft de professor hem een andere kleur gegeven om een test te doen of is het een nieuw bekleding van de duikboot ... wie zal het zeggen?
  Album: 93

De paraplu van Arabella is donkerblauw tot zwart. In twee verhalen is hij plots lila van kleur.
  Albums: 113/121

Het kasteel van Achterberg (waar de koningin van Onderland af en toe haar intrek neemt) heeft een onderaardse gang (Album: 3). In 'De bedrogen miljonair' zoekt Jommeke naar een oplossing om datzelfde kasteel binnen te geraken. Blijkbaar is hij het bestaan van de onderaardse gang helemaal vergeten.
  Album: 118

De kikkerkoning van het geheimzinnig eiland draagt de naam 'Buffo'. Op de laatste pagina van het verhaal stelt hij zich plots voor als koning 'Rana'. Rana is echter de naam van zijn hofmeester. Vreemde naamswijziging ...
  Album: 124

Op pagina 18 staat een tekstballon waarin de professor zijn regenbom aanwijst en zegt: "Kom jongens, we stoppen de bom in een kist.' De tekstballon is echter naar Jommeke toe gericht. Een beetje vreemde zin die Jommeke zou gebruiken om zo onrechtstreeks de professor en zijn vriend Filiberke aan te spreken.
  Album: 125

Het café van Kwak en Boemel - het opende zijn deuren in album 118 - is nog steeds open terwijl ze twee albums eerder (Album: 126) weer in hun hol onder de grond woonden.
  Album: 128

Op het einde van het verhaal 'De blauwe grot', wordt de geit van Dikke Springmuis mee richting Zonnedorp genomen. Pekkie is als rijdier bij de Propere Voeten achtergebleven. Nergens een spoor van hoe de beide dieren weer bij hun baasje geraakt zijn.
  Album: 139

Jommeke heeft in het album 'Het jubilee' (Album: 100) van de begijntjes de reusachtige koffiepot cadeau gekregen. Doch, 41 albums later duikt de koffiepot uit het niets op.

En nog eens 49 albums verder is hij er weer om vervolgens 48 verhalen later nogmaals op te duiken. Blijkbaar is hij nu echt terug, want nog eens 3 verhalen verder duikt hij wederom op.
  Albums: 141/190/238/241

Jommeke en zijn vrienden krijgen de onderscheiding 'Grootridder van de vrede'. In het volgende album krijgen ze deze onderscheiding opnieuw.
  Albums: 142/143

Het album 'Va Kwak en Moe Boemel' verschijnt eerst zonder nummer op de cover maar staat wel in het albumoverzicht als album 156. Vanaf dit album wordt op de achterflap van de albums dit verhaal als nummer 143 afgedrukt. Opmerkelijk was ook dat in het albumoverzicht achteraan, nummer 1 ontbrak. Eerder was de hertekende en ingekleurde versie van 'De jacht op een voetbal' als nummer 143 verschenen.
Het album 'Va Kwak en Moe Boemel' verscheen in 1990. Door de aanpassing van de nummering komt het in de lijst tussen de albums van 1987 te staan.
  Album: 143

De koningin van Onderland wordt door Jommeke en zijn vrienden in de woestijn achtergelaten. Hoe ze terug ooit de bewoonde wereld heeft bereikt is nog steeds een raadsel.
  Album: 157

Jan Haring viert zijn 50 jaar zeeman. Hier klopt iets niet. Jan Haring is ± 85 jaar. Hij zou dus pas op 35-jarige leeftijd zeeman geworden zijn. Als 16-jarige was hij reeds scheepsjongen op 'De Dolfijn' (Albums: 84/108).
  Album: 150

De auto waar Jommeke en zijn vrienden wel eens mee op reis gaan is een Oldtimer.

Ze reden er voor het eerst mee in het album 'Met Fifi op reis'. Toen hebben ze de auto met afgebroken voorwiel achtergelaten. Op de een of andere manier is hij hersteld geraakt en opnieuw thuis in de garage geraakt. En dit fenomeen laat zich herhalen.
Hij duikt plots weer op in het verhaal 'Spaghetti met kaas' en weer motorpech en achtergelaten.
Uit het niets opduikend is hij er weer in 'Duel in Venetië'.
Wanneer er naar de camping van Boer Snor, in 'Kamperen is plezant', wordt gereden is dit voertuig ook weer van stal gehaald.
  Albums: 18/165/232/238

De heks Steketand haar fenomenale tand is weer gaaf. In album 14 was deze nochtans afgebroken. Groeien tanden bij heksen automatisch aan of kennen zij misschien heel goede tandartsen?
In album 197 zegt Pierehaar:"Buiten ons woongebied kan ik verdorie niet op mijn bezem vliegen!" Het lukt haar nochtans in album 168 perfect.
  Albums: 14/168/197

De hond Tobias is merkwaardig genoeg niet te zien in het hele verhaal terwijl Jommeke en zijn vrienden heel wat tijd doorbrengen op het kasteel van de gravin van Stiepelteen.
Waar hangt hij uit?
Of dit nu zo toevallig en opvallend was is maar de vraag. In een aantal andere verhalen ontbreken ook wel eens figuren als je ze toch zou verwachten. Als Filiberke opduikt verwacht je ook Pekkie ... niet altijd zodoende. Eveneens zou je Choco verwachten als de Miekes verschijnen ... ook hier meermaals een afwezige.
Flip is, op een uitzondering na (Album: 282), wel van de partij in elk verhaal.

  Album: 181

Kitty Pretensia maakt een brief klaar voor de president. Australië, daar speelt het verhaal zich af, heeft helemaal geen president maar staat nog steeds onder het bewind van de Britse troon. Wel is er een Minister-President als hoofd van de federale regering. Wordt deze laatste bedoeld?
  Album: 194

Estella Saprinetta is ons bekend met een wit (zilvergrijs) kapsel. Is ze ten tijde van 'Het schuimspook' langs de kapper geweest of zodanig geschrokken dat haar kapsel plots bruin is geworden? Wie zal het zeggen!
  Album: 197

In 'De Zoete rust wordt de koningin van Onderland als 600% geestesgestoord omschreven. Uiteraard weten we dat de dame een serieus probleem heeft. Bij herdruk werd alles wat geminimaliusseerd en blijkt 100% geestesgestoord al meer dan voldoende. Een kwestie van interpretatie wellicht ...
  Album: 201

De overgrootvader van Mic Mac Jampudding draagt de naam 'Tutty'. Wat later in het verhaal wordt deze naam gebruikt als 'Tuttie'. Hebben we hier te maken met een vorm van een koosnaam of een schrijffout?
  Album: 206

Halloween valt op 31 oktober en zodoende volop herfst. In het verhaal 'Het pompoenenkasteel' fungeert het kasteel van Achterberg als griezeldecor. Men zou mogen verwachten dat struiken en bomen in de directe omgeving al enige herfsttinten vertonen en er wat kaler bij staan. Alles is echter opvallend groen.
  Album: 210

Anatool kan ofwel zeer snel ijs eten of hij heeft het laten vallen?

  Album: 212

In New York meten Kwak en Boemel zich nieuwe kleren aan. Op het einde van het verhaal keren ze richting Zonnedorp terug in deze nieuwe kleren. In latere verhalen waar ze meespelen dragen ze terug hun klassiek plunje. Waar zijn de nieuwe gebleven?
We concluderen ook dat ze van hun gebruikelijke kleren meer dan één exemplaar hebben.
  Album: 212

Een tekstballon, op pagina 44, die geel ingekleurd is. Dit gebeurt hier voor het eerst in de albumreeks.
  Album: 215

Een tekstballon, op pagina 26, die geel ingekleurd is.
  Album: 220

Vanaf album 215 wordt dit type tekstballon vermoedelijk gebruikt om meer nadruk te leggen. Het gaat hier zeker niet over een fout.

In het verhaal 'De laatste Viking' loopt 'De Kuip' vast in het ijs. Vijftien albums later is het schip weer in actieve dienst. Waar, wanneer en door wie is het schip vlotgetrokken en hoe is het terug bij Jan Haring terechtgekomen?
  Albums: 216/231

Het kasteel van de gravin van Stiepelteen zou als vorige eigenaar een zeker Eugène de la Farcerie gehad hebben. Nochtans weten we uit het verhaal 'Diep in de put' (Album: 17) dat het kasteel al diverse generaties bij de 'van Stiepelteens' hoort.
  Album: 218

Flip heeft het over het onwelriekende uitlaatsysteem van Zonnedorp als hij boven de riool vliegt die in de rivier uitmondt. Volgens zijn uitleg komt er binnenkort een waterzuiveringsinstallatie. In het album 'De lustige slurvers' (Album: 86) staat er reeds zo'n installatie en dan wel bij een kanaal. Is dit verhaal dan toch enkel en alleen een droom?
  Album: 219

Het rijdier van Dikke Springmuis heet 'Bliksemde Geitebaard'. In het album 'Strijd om de bizon' wordt dit plots 'Mieke geit'. Betreft het hier een mogelijke troetelnaam?
  Album: 222

Om mama Mataboe te redden heeft professor Gobelijn een haar uit haar vacht nodig. Vreemd genoeg spreekt hij, bij het samenstellen van het benodigde tegengif, dat hij enkele druppeltjes van haar bloed heeft gebruikt.
  Album: 235

Mic Mac Jampudding woont in Schotland en betaalt Arabella met een briefje van 5 euro. Groot-Brittannië (Schotland maakt daar deel van uit) gebruikt anno 2008 nog steeds het Pond sterling (£) als betaalmiddel. Vreemd toch?
  Album: 242

Teofiel lust savooien. Dit is ons bekend van uit album 36. Marie is zoveel albums later zeer overtuigend als ze zegt: 'Maar mijn arme Teofiel lust geen savooien!'.
Een kleine contradictie bij deze.
  Album: 250

Mic Mac Jampudding beweert nogmaals dat hij de laatste telg is van het Jampuddinggeslacht.
Dit is niet helemaal waar ... want er zijn ook nog een aantal nakomelingen op een eiland in de Stille Oceaan (zie album 24). Op Schotse bodem is hij wel degelijk de laatste telg.
  Album: 255

De Mac Rums wonen op het Rumeiland (zie album 113) en dat is toch een heel eind weg van het kasteel van Mic Mac Jampudding. Nu blijkt plots de afstand zich te beperken tot loopafstand. Chicky en Chucky bewijzen dat. Een vreemde wending.
Bovendien heeft het kasteel blijkbaar ook een grondige verbouwing ondergaan.
  Album: 255

Onder invloed van de krachten van de blauwe wenssteen zoent Rozemieke 6x Filiberke. Annemieke krijgt een huilbui en reageert boos.

Vreemd genoeg verklaart Annemieke dat Filiberke haar boezemvriend is en herinnert haar tweelingzus nog eens aan het feit dat ze Jommeke heeft.
We weten echter uit album 43 en 179 dat Rozemieke wel met Filiberke wil trouwen en Annemieke met Jommeke (album 11). Is hier een spraakverwarring/persoonswissel te bespeuren?
  Album: 256

Filiberke heeft het over 'Haakneus'. Binnen de Jommekesverhalen wordt voor deze heks de naam 'Hakeneus' gebruikt. Kijken we echter naar de Kabouterreeks 'Met Langteen en Schommelbuik voorwaarts' dan zien we dat daar de titel van album 9 'Weg met Haakneus' is. Vermits de heks van uit deze reeks de overstap maakte naar de Jommekesreeks is er mogelijk sprake van een spraak- en/of schrijfverwarring.
  Album: 257

Het wonderzalfje van Kwak heeft als bijwerking dat mensen allerlei rare dingen te zien krijgen. Wanneer Boemel het bij aanvang van het verhaal gebruikt krijgt hij echter niet het minste last van deze bijwerking. Hij is immuun ...
  Album: 258

Jommeke vraagt om Bongo, een aap, ter hulp te roepen terwijl hij die niet kan kennen en ook Flip moet nog even nadenken over wie het gaat.
  Album: 265

Op de cover staat de tand van de heks Steketand aan de rechterzijde van haar mond. De tand staat echter soms, binnen verhalen, ook aan de linkerkant. Met heksen weet je blijkbaar nooit waar je aan toe bent.

  Album: 266

Tweemaal hetzelfde beeldplaatje in 1 verhaal. Plaatje 1 keert weer op de laatste bladzijde van het album, met uitzondering van het tekstvak.
  Album: 269

Wanneer je een ton van 1 m³ vult met water dan past daar precies 1000 liter in. Vul je deze ton met Schotse whisky dan past daar slechts 938.34 liter in. Hoe kan dit?
Even de chemieformules er bij halen.
Gegeven: Volume = 1m³ = 1 000 000 ml
                   Massadichtheid (ρ) whisky = 0.93834 g/ml
Gevraagd: massa ↣ liter
Oplossing:
    ρ = m / V ↣ ρ . V = m
•  0.915 g/ml . 1 000 000 ml = m
•  938340 g = m
•  938340 g = 938.34 liter
Hier is blijkbaar enige natuurkundige dwaling in het verhaal geslopen (pagina 23).
  Album: 270

Het Duivelsmeer heeft blijkbaar een verbinding met de zee. Jan Haring kan met zijn boot aanmeren in een baai vlakbij het kasteel van Mic Mac Jampudding.

  Kortverhaal: Het verstoorde kerstfeest