DE UITGEVERIJEN

Het ernstig en realistisch werk van Jef Nys werd uitgegeven bij:


en

De Jommekesalbums werden bij diverse uitgeverijen uitgegeven.

Jommeke's album 1, 2 en 3 bij 'Uitgeverij HALEWIJN'

Nummer 1 tot en met nummer 175 bij 'Het Volk'

Nummer 176 tot en met nummer 214 bij 'De Stripuitgeverij'

Nummer 215 en nummer 216 bij 'De Stripuitgeverij / Dupuis'

Nummer 217 tot en met nummer 228 bij 'Dupuis'

Nummer 229 tot 241 bij 'Mezzanine'

Nummer 242 krijgt geen specifieke vermelding op kaft (Balloon Books nv)

Nummer 243 en tot 302 bij Ballon
Ballon Comics is een label bij Ballon Media.

Klik hier voor aanvullende info


2021

Jommeke vanaf 2021 onder logo van Standaard Uitgeverij

Het persbricht van oktober 2020 ...
Afgelopen week liet de fusiegroep Standaard Uitgeverij in een perscommuniqué weten dat de joint venture met Ballon Media vanaf 2021 een nieuwe fase ingaat, waarbij enkele labels zullen verdwijnen. Dat zal trouwens geen impact hebben op uitgegeven en nog uit te geven stripreeksen.
Ballon Media was het bedrijf dat eigen albums produceert, albums in vertaling en onder licentie in ons taalgebied uitbrengt en voornamelijk wereldwijd kinderboeken uitgeeft. Bij Ballon Media horen op stripgebied de sterke merken Dupuis, Dargaud, Le Lombard, Casterman, Glénat. Dat blijft allemaal bestaan zoals het is, maar de zelf gecreëerde labels Ballon Comics (met reeksen als Jommeke, Sisters en Dance Academy) en Blloan (met voornamelijk graphic novels) zullen verdwijnen. Ook het label Matsuoka, gecreëerd door de vroegere zelfstandige Standaard Uitgeverij, zal verdwijnen. Dat zal geen enkel gevolg hebben voor de reeksen die nu nog verschijnen onder Matsuoka. Op de cover en rug zal nog steeds het logo prijken van Matsuoka voor de integrale reeksen Piet Pienter en Bert Bibber, Gilles de Geus en Nero - De Stallaert Jaren. Nadat deze reeksen zijn voltooid, zullen nieuwe initiatieven voor integrale reeksen gewoon onder het logo van Standaard Uitgeverij verschijnen. Dat werd ons bevestigd door Wim Verheije, CEO uitgever bij de groep Standaard Uitgeverij. Ook voor eenmalige albums, one-shots met graphic novelallures en kansen voor nieuwe talenten, zoals Wauter Mannaert met zijn eerste album van Yasmina (zie verder), verdwijnen niet omdat Blloan uitdooft. Al die albums zullen vanaf 2021 een plaatsje vinden onder de grote paraplu van Standaard Uitgeverij, net zoals de Ballon Comics-titels Sisters en andere.

Een uitzondering betreft Jommeke. Deze familiestripreeks vervoegt het aanbod van de marketingstrategisch grotere reeksen Suske en Wiske, de Kiekeboes, F.C. De Kampioenen, De Rode Ridder, Urbanus en nieuwere reeksen als De Kronieken van Amoras, Nachtwacht en De Buurtpolitie.

Tegelijk wil het label Standaard Uitgeverij ook een basis bekomen die breder is dan die van de huidige familiestrips. Uit het persbericht: "We blijven de grootste uitgever van populaire strips, maar we willen ook een kweekvijver en een springplank zijn voor nieuw talent", vertelt CEO uitgever Wim Verheije. "We hebben met Blloan een portfolio opgebouwd van jonge stripauteurs die we blijven ondersteunen. Een mooi voorbeeld is Wauter Mannaert. Zijn graphic novels El Mesias en Weegee werden uitgegeven door Blloan. Beide strips werden heel goed ontvangen door pers en publiek waardoor hij werd opgepikt door de prestigieuze Franse stripuitgever Dargaud. Zijn graphic novel Yasmina en de Aardappeleters werd bedolven onder de positieve recensies en kreeg de Willy Vandersteenprijs in 2019. Ondertussen is het eerste deel van de familiestrip Yasmina verschenen bij Dargaud en verdeeld door Standaard Uitgeverij. Een mooi parcours dat je als auteur alleen kan afleggen met de ondersteuning van een sterk team. Onze uitgevers blijven vers bloed zoeken en wij bieden hen het ideale platform om een groot publiek te bereiken."


Afbeelding boven dit artikel: met deze illustratie van Wim Swerts kondigden Standaard Uitgeverij en Ballon Media de samensmelting aan in 2019.
Bron: Standaard Uitgeverij / Stripspeciaalzaak.be

Nummer 303 en volgende bij


Vanaf album 313 ook adresvermelding van de uitgeverij.
Franklin Rooseveltplaats 12
2060 ANTWERPEN


Ook Stripmunk, de app waarmee je je stripcollectie kan beheren, heeft een plaatsje gekregen bij de colofon.